Неделя, 24 Септември 2023
10
май
 

Богдан Кирилов: Есента очакваме лекарства и нови ваксини срещу COVID

Понеделник, 10 Май 2021 | 09:58:47


През есента на тази година се очаква да има нови разрешени за употреба лекарствени продукти, използвани за терапия при COVID, както и нови ваксини. Това заяви пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан

През есента на тази година се очаква да има нови разрешени за употреба лекарствени продукти, използвани за терапия при COVID, както и нови ваксини. Това заяви пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той поясни, че в момента се провеждат стотици клинични проучвания с различни молекули, като Европейската лекарствена агенция извършва проверка на документацията на част от тях.

„Едните са за профилактика - ваксините. Има моноклонални антитела, които са в най-напреднал етап на оценка. Те се свързват със спайк протеина на вируса и не му позволяват да се захване за клетката и да навлезе в нея. Проучват се и имуномодулатори, които имат отношение към процесите на възпаление“, поясни той. Проучват се и различни противовирусни продукти.

По думите на Кирилов основното предизвикателство е да бъде разрешен за употреба лекарствен продукт в таблетна форма, което ще позволи лечението да се случва в амбулаторни условия. Моноклоналните антитела, които са предимно венозна инфузия, се очаква в следващите месеци да получат разрешение за употреба, ако оценката на ЕМА е положителна. По отношение на таблетната форма оптимистичният вариант за разрешение е в месеците след октомври, разясни Кирилов. Работи се активно и за разработката на лекарства за лечение на усложненията от COVID, стана още ясно от думите му.

Към момента единственият лекарствен продукт с разрешение за употреба е "Ремдесивир", припомни директорът на ИАЛ. Той се доставя регулярно в България и може да бъде използван във всички лечебни заведения.

Той допълни, че се надява в следващите седмици и месеци с увеличаването на броя на ваксинираните да се ограничи разпространението на епидемията.

Кирилов обясни още, че ЕК и ЕМА са стартирали съвместен проект за клинични изпитвания, свързани с комбинирано приложение на различни видове ваксини, както и с приложение на ваксини при лица под 18 години и при такива, които са имунокомпрометирани. Към средата на юни се очаква становището на ЕМА за приложението на ваксината на Pfizer/BioNTech при деца. Кирилов посочи, че в момента в България има най-много ваксини именно от нея, следвана от продукта на AstraZeneca. По думите му в последните седмици се наблюдава тенденция хората, които са си приложили първата доза от  AstraZeneca, да си поставят и втората от нея. Ако останат количества, на европейско ниво се обсъждат варианти за препродажба и дарение, посочи той.

Кирилов информира още, че в следващите месеци се очаква да бъде разрешена първата антигенна ваксина.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sMN@


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Теодора Делчева: Загрижеността, отзивчивостта и най-вече отговорността са от първостепенна важност в лекарската професия
24.09.2023 11:15:03 Невена Попова

Д-р Теодора Делчева: Загрижеността, отзивчивостта и най-вече отговорността са от първостепенна важност в лекарската професия

Д-р Теодора Делчева е възпитаник на МУ - София Завършва образованието си през 2022 г. От февр ...

Високият холестерол причинява смъртта на 2,6 млн. души годишно
24.09.2023 10:41:43

Високият холестерол причинява смъртта на 2,6 млн. души годишно

Всяка година високият холестерол причинява смъртта на 2.6 млн. души по света. Той е сред основнит ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...