!
Понеделник, 24 Юни 2024
28
февр
2
 

Болниците искат спешно 100% компенсация на ръста в цената на тока

Понеделник, 28 Февруари 2022 | 11:34:00
2

Болнични сдружения искат спешно пълна компенсация на увеличението на цената на енергоносителите за месеците януари и февруари и създаване на механизъм за общо договаряне на преференциални цени, на които да се предоставя електроенергията за всички болни

Болнични сдружения искат спешно пълна компенсация на увеличението на цената на енергоносителите за месеците януари и февруари и създаване на механизъм за общо договаряне на преференциални цени, на които да се предоставя електроенергията за всички болници. За това настояват от Българска болнична асоциация, Национално сдружение на частните болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Асоциация на университетските болници в България и Сдружение на общинските болници в България в писмо до министър-председателя Кирил Петков, заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министъра на енергетиката Андрей Живков и министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Лечебните заведения апелират и за отваряне на програма за безвъзмездно предоставяне на средства, с които за определения програмен период бенефициентите – болници да заплащат частта от цената на енергоносителите над определената от Министерски съвет база. Подобна подкрепа за компенсиране на разходи по повод извънредна ситуация вече бе оказана по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, процедура „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Представителите на болничните асоциации искат и държавата да настоява пред Европейската комисия за спешно отваряне на фондовете за енергийна ефективност и облекчаване на режима за кандидатстване по тях от страна на лечебните заведения.

От болничния сектор подчертават, че приетото Решение от 20 януари 2020 г. на Министерски съвет за изменение на Програмата за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия, одобрена с Решение № 739 на Министерски съвет от 2021 г. оценяват като крачка в правилната посока, но в случая с болничното здравеопазване и като крайно недостатъчна за подсигуряване на безпроблемното му функциониране.

„Аргументите, че компенсациите могат да се разглеждат като държавна помощ, което е в разрез с нормативите на Европейския съюз, важат както за частичното компенсиране, така и за пълното. И ако досега то е било възможно без да се влиза в разрез с нормативите на ЕС, би трябвало да бъде възможно и занапред“, коментират от болничните сдружения. Те допълват и че от началото на тази година някои от най-големите търговци на енергия фактурират авансово заплащане енергия, която все още не е консумирана. Това прави условията за осъществяване на нормална работа на болниците още по-невъзможни.

Дългоочакваната корекция на цените на медицинските дейности цели на първо място да изправи диспропорциите в заплащането на отделните видове дейности и да преодолее диспропорциите в предлагането на медицински услуги на гражданите. Тази стъпка ще помогне донякъде да се компенсират увеличените разходи за персонал, медикаменти и консумативи, външни услуги, но не и на увеличените разходи за електроенергия с 3 до 5 пъти.

С цялото писмо на болничните сдружения можете да се запознаете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8cQ#

гост 28.02.2022 12:57:17

Защо пропускате спестените пари от лабораторни и апаратни изследвания,консумативите за тях?И дали средствата за храна и МЕДИКАМЕНТИ са само 5-10% от разходите.Нима са толкова евтини лекарствата?Едва ли има период в който да сте получавали повече пари за толкова работа!

Гост 28.02.2022 12:43:03

В момента един български чобанин със стaдо овце е по-заможен от Роман Абрамович


Всичко за коронавируса
Още новини
След успешна смяна на става пациент започна да тренира футбол
23.06.2024 11:32:12

След успешна смяна на става пациент започна да тренира футбол

55-годишен пациент започна да тренира футбол след успешна смяна на става по нов метод. Новият нач ...

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас
23.06.2024 10:05:24 Невена Попова

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас

Лейтенант д-р Анна Кръстева завършва едновременно ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ и Мед ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...