!
Неделя, 16 Юни 2024
21
февр
2
 

ВАС потвърди процедурата на МЗ за закупуване на медицинските хеликоптери

Вторник, 21 Февруари 2023 | 12:54:45
2

Върховният административен съд (ВАС) потвърди процедурата на МЗ за закупуване на 6 хеликоптера, като остави в сила определението на КЗК от 2 февруари 2023 г., която остави без разглеждане жалбата на американската компания „Бел Текстрон Инк.&ldquo

Върховният административен съд (ВАС) потвърди процедурата на МЗ за закупуване на 6 хеликоптера, като остави в сила определението на КЗК от 2 февруари 2023 г., която остави без разглеждане жалбата на американската компания „Бел Текстрон Инк.“, става ясно от решението на съда.

Делото беше образувано пред ВАС по частна жалба на американската компания „Бел Текстрон Инк.“ (Bell Textron Inc.), която обаче не е участник в процедурата на Министерството на здравеопазването. Поради това върховните магистрати приемат за правилни изводите на КЗК, че жалбоподателят не е доказал качеството си на заинтересовано лице, което би могло да оспори решението за откриване на процедурата. Недопустимостта на предявената жалба обуславя и недопустимостта на направеното искане за налагане на временна мярка спиране на процедурата за възлагане на обществената поръчка, поради което правилно то също е оставено без разглеждане от КЗК, посочва съдът.

Според решението на ВАС се касае за процедура на договаряне без предварително обявление, която е организирана след неуспешна открита по вид процедура, която е прекратена и която възпроизвежда без съществени изменения първоначалните условия, посочени в обявлението за обществена поръчка, публикувано в рамките на предходната открита процедура. Ето защо следва да се приеме, че предходната открита процедура, от една страна, и последващата процедура на договаряне без предварително обявление, от друга страна, следва да се разглеждат цялостно.

„Законодателят изрично е предвидил, че при прекратяване на предходната процедура, когато всички оферти, които отговарят на предварително обявените от възложителя условия, надвишават финансовия ресурс, който той може да осигури, той може да пристъпи към обявяване на процедура на договаряне без предварително обявление, когато се поканят всички участници, чиито оферти в предходна открита или ограничена процедура отговарят на изискванията на възложителя, но надвишават неговия финансов ресурс. Тоест възложителят е длъжен да покани точно тези лица, които са подали оферта в предходна процедура, която при това е отговаряла на изискванията на възложителя“, се казва още в решението на съда.

Определението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че производството пред КЗК по жалбата на „Бел Текстрон Инк.“ беше образувано на 25 януари и същия ден МЗ прекрати обществената поръчка.

По тази обществена поръчка обаче има постъпила една оферта от италианската компания „Леонардо“ AД на обща стойност 160 477 354 лв., която е по-висока от обявената от МЗ прогнозна стойност 135 593 113,22 лв.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JDdB

стар доктор 23.02.2023 23:25:59

Да така е като жълтопаветниците – ПЛАТЕНИ ПРОТЕСТЕРИ искат хеликоптери за баирбудалите. На кой му пука че реанимационни линейки няма. Най добре да събираме пластмасови капачки и да си траем. След време като няма да има достатъчно лекари и мед сестри можете да ходите при врачки и шамани. Аз познавам един много добър ходжа. Пише даже и рецепти.

аз 21.02.2023 15:29:18

Нямате лекари с европейски заплати, които да ви се качат на хвърчилките!


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...