!
Събота, 27 Юли 2024
11
апр
5
 

Василева: Ако сега се вземат мерки за кадровия проблем, след 10 години може и да има ефект

Понеделник, 11 Април 2022 | 17:10:36
5

„Нашата професия трябва да бъде защитена от административна гледна точка. В същото време трябва да бъде оценена от обществото като важна професия, като професия, без която здравеопазването не може да съществува“. Това коментира пред Bloombe

„Нашата професия трябва да бъде защитена от административна гледна точка. В същото време трябва да бъде оценена от обществото като важна професия, като професия, без която здравеопазването не може да съществува“. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria председателката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

За пореден път тя подчерта, че дефицитът на професионалисти по здравни грижи е огромен, като припомни и числата: в момента има липса на повече от 30 000 медицински сестри, повече от 4000 акушерки и различни липси от останалите професионалисти по здравни грижи. „Всички тези професии са изключително важни за здравеопазването и те липсват, защото не са удовлетворени от условията, които се предлагат в нашата здравна система и защото имат възможност да получат това, от което имат нужда, в по-богатия Западен свят“, посочи Василева.

По думите ѝ, ако от днес започнат да се взимат спешни мерки за спасяване на съсловието, след около 10 години е възможно да има положителен ефект.

Председателката на БАПЗГ коментира и идеята за очакваното увеличаване на заплащането в сектора. Тя отбеляза, че идеята за това е прекрасна, макар че според асоциацията заплата от 1500 лв. не е достатъчна на този етап, за да има мотивация. Василева отбеляза, че необходимият минимум за това е стартово възнаграждение от три минимални работни заплати. Към момента не е ясно и кои от медсестрите могат да получават тези 1500 лв., тъй като те работят както в болниците, така и в извънболничната помощ, в училищното и детското здравеопазване, различни социални домове и служби. „Т. е. необходими са много други преговори на високо правителствено ниво, така че колегите да получат достойно възнаграждение“, обясни Милка Василева.

По думите ѝ, за да тръгнат нещата в правилна посока, е необходимо да има политическо съгласие за важността на професията, да има визия за развитието на здравните грижи напред, да има остойностяване на дейностите, които се извършват, и едва тогава може да се говори за обобщена формула, която да определи по какъв начин да бъде извършено справедливо заплащането. „Но за да има мотивация на младите да се обучават в тези професии, би трябвало да има една сравнително висока начална заплата, за да е ясно, че те ще могат да преживяват добре“, допълни тя.

Милка Василева припомни още, че липсата на медицински сестри не важи само за нашата страна, а за целия свят. „СЗО декларира, че до 2030 г. ще липсват 9 млн. медицински сестри. Това е огромен проблем. И ако ние искаме в България да имаме здравеопазване, сега е последният исторически момент, в който все още може да се направи нещо, за да могат тези хора, които в момента работят в системата, да се задържат, както и да бъдат мотивирани млади хора, които да пожелаят да останат в България и да се чувстват пълноценни“, предупреди председателката на БАПЗГ.

Тя се спря и на COVID кризата тъкмо в контекста на липсата на кадри. „COVID кризата ясно разкри този тежък проблем от липсата на медицински сестри. Защото в първата година, когато нещата не бяха ясни, колегите в пенсионна възраст, които имаха заболявания, естествено предпочетоха своето здраве и напуснаха системата. Това доведе до нови затруднения, защото всички знаят, че и сега колегите работят на две, три, понякога и на четири места. Т.е. COVID ситуацията показа изключително тежкото положение“, отбеляза Василева.

Запитана дали бягащите от войната в Украйна медицински специалисти могат да подпомогнат нашата система, тя коментира, от една страна те не са толкова много, а от друга, за да бъдат привлечени в системата, тя трябва да е привлекателна за тях, както и те да отговорят на определени условия, за да започнат работа.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
498N

Гост 11.04.2022 21:18:15

А лекарите…кучета ги яли. При тях всичко е наред.

Гост 11.04.2022 21:07:52

Как Милке, колко ще е достатъчна? Колко вземат сестрите в Западна Европа? Ама колко подготвени са те, колко сте вие, особено след като минахте към Цеко Сифоня? Не познавате изобщо нищо, то с голи манипулации и писане/брисане не става. Да не говорим за емпатия и други непонятни за вас неща?

Гост 12.04.2022 15:00:29

Ватник, трябва да ти кажа,че българските медсестри във Велкобртитания се справят много по-добре от филипинки и арабки и са желани и назначавани веднага на работа. И не съм медсестра, лекар съм. Но вие ватниците винаги ще оплювате и лекари и медсестри ,защото така целите ниски разходи тоест да не плащате никъде. Чрез дискредитация на медицинския персонал с която дискредитация да докажете на други ватници ,че трудът на медсестрите и на лекарите не струва и няма запшо даже да им се плаща. Тези милиционерски постановки ги знаем отдавна. Но, ще мрете както хлебарки и няма да има даже кой смъртен акт да ви напише съвсем скоро. Смерт ворогам (на украински)

Гост 12.04.2022 16:28:22

Уффффф! Кво значи ватник, бе! Сифонь!

Гост 12.04.2022 20:03:52

Означава пролетарски боклук, чакащ на готовото и безплатното. Със злобни коментари за медицинския персонал и Ленинови-Сталинови и Путинови глупости в тиквите. Обикновено носят ватенка и каскет с петолъчка. Както политруците в руско съвветската армия в Украйна ,която мре като плъхове. С подобни нагласи и мислене..


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...