Сряда, 08 Април 2020
08
ян
2
 

Вкарват промените за разходите за персонал в НРД през ЗЛЗ

Регламентирани са лечебните заведения, които ще могат откриват медицинските сестри и акушерките

Сряда, 08 Януари 2020 | 16:52:31 Надежда Ненова
2

Законовите промени, които дават възможност да бъде записано разпределението на разходите за персонал в лечебните заведения в НРД, бяха внесени днес в парламента. През Закона за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения се правят изменения

Законовите промени, които дават възможност да бъде записано разпределението на разходите за персонал в лечебните заведения в НРД, бяха внесени днес в парламента. През Закона за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения се правят измененията и в Закона за здравното осигуряване, в който е разписано съдържанието на Националните рамкови договори.

Към общата точка от чл. 55 „други въпроси от значение за здравното осигуряване“ е добавено и изричното „в това число изисквания относно структурата на разходите за персонал на изпълнителите на медицинска помощ от бюджета на НЗОК“. През ЗЛЗ се допълват и правомощията на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, като изрично се посочва, че при извършването на проверки за спазването на утвърдените стандарти за финансова дейност от държавните и общинските лечебни заведения, агенцията ще проверява и съответствието с тези стандарти на вътрешните правила относно трудовите възнаграждения на персонала в лечебните заведения. Целта е да се осъществява контрол върху начина на формиране на работните заплати в държавните и общинските лечебни заведения и съответствието му с утвърдените финансови стандарти, пише в мотивите към проекта.

Разписването на разпределението на заплатите в НРД беше ангажимент, поет от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев пред протестиращите медицински сестри. Ден преди подписването на Рамковия договор за медицински дейности за 2020-2022 г. обаче управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че това не може да се случи, тъй като такъв текст не фигурира в ЗЗО.

Така, след гласуването на Проекта за ЗИД на Закона за лечебните заведения, текстът записан в НРД 2020, че от приходите, които има лечебното заведение, не по-малко от 50 на сто ще отиват за разходи за персонал, а не по-малко от 80% от тези 50% ще бъдат за медицински персонал, ще влезе в сила. В НРД е записано още, че съотношението в разходите за професионалистите по здравни грижи към лекарите ще бъде не по-малко от 1:1,6.

Проектът урежда и разкриването на самостоятелни практики на професионалистите по здравни грижи, което също беше сред исканията на протестиращите. Лекарски асистенти, медицински сестри или акушерки ще могат да учредяват лечебни заведения като физически лица и като еднолични търговци или еднолични търговски дружества, регистрирани от лекарски асистенти, медицински сестри или акушерки. В случаите, когато лечебното заведение се учредява като еднолично търговско дружество, едноличният собственик управлява и представлява лечебното заведение.

В тези лечебни заведени ще могат да се предоставят самостоятелно медицински и здравни грижи, да се осъществят манипулации, както и да се извършват дейности по промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите. Регистрацията се извършва в съответната регионална здравна инспекция, на чиято територия се намира лечебното заведение, въз основа на заявление, към което се прилагат правилникът за устройството, дейността и вътрешния ред на лечебното заведение; имената на лицата - съдружници или акционери в дружеството или членове на кооперацията, учредяващи групова практика; дипломата за съответното висше образование на лицата, които ще управляват, съответно ще работят в лечебното заведение; документът за призната специалност на лицата, които ще ръководят, съответно ще работят в лечебното заведение.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VF@B

Katya Popinska 11.01.2020 11:48:56

Нима смятате мед. специалисти по здравни грижи за "неграмотна сволоч"?! Много сте неграмотна, Вие уважаема! Нямате никаква представа от нашата работа! Жалко ще бъде, ако останете без такива като нас!!!

6 08.01.2020 21:01:25

Следващ момент е да се регламентират лечебните заведения които ще могат да откриват и санитарките !?!?!? С тоталното опростачване на обществото следва и тоталното снижаване нивото на медицинското обслужване! С масовото заминаване на докторите на запад и тоталният им дефицит МЗ и НЗОК са готови да хвърлят пациентите в ръцете на всякаква неквалифицирана и направо неграмотна сволоч, само и само да се спази комунистическия принцип:"Всекиму според потребностите" независимо от качеството на предоставента му "помощ"! Идиотска държава!!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Лекарите от МБАЛ-Белоградчик оттеглят оставките си и се връщат на работа
08.04.2020 09:20:34

Лекарите от МБАЛ-Белоградчик оттеглят оставките си и се връщат на работа

Лекарите в белоградчишката болница са оттеглили оставките си и се връщат на работа. Това съобщи п ...

СЛК дари предпазни средства срещу коронавируса на лични лекари и болници
08.04.2020 08:55:45

СЛК дари предпазни средства срещу коронавируса на лични лекари и болници

Столична Лекарска Колегия направи нови дарения на университетските и общинските болници в София. ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...