!
Неделя, 14 Април 2024
21
юни
 

Всички подкрепят удължаването на ТЕЛК решенията, предложено от управляващите

Вторник, 21 Юни 2022 | 16:58:17


Всички становища по законовите промени, предложени във връзка с изтеклите ТЕЛК решения около датата на отмяната на извънредната епидемична обстановка, са положителни. Припомняме, измененията бяха предложени от председателя на парламентарната зд

Всички становища по законовите промени, предложени във връзка с изтеклите ТЕЛК решения около датата на отмяната на извънредната епидемична обстановка, са положителни.

Припомняме, измененията бяха предложени от председателя на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев и група народни представители от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“.

Депутатите предложиха автоматично удължаване на ТЕЛК решенията, изтекли след края на извънредната епидемична обстановка, като това важи само за подалите заявления за преосвидетелстване, които към определена дата поради независещи от тях причини още не са ги получили.

От Национално представителните организации на и за хората с увреждания (НПОХУ) смятат, че предложените текстове отразяват вярно действителната обстановка и предоставят по-благоприятни възможности в сравнение с тези, предложени по-рано от депутати от ГЕРБ. Във връзка с това от НПОХУ изразяват становище за подкрепа на законопроекта.

Текстовете се подкрепят и от засегнатите институции, става ясно от становищата.

„Считаме, че това е целесъобразна и необходима мярка, предвид дългия период, през който беше удължен срокът на експертните решения (повече от две години). По тази причина преосвидетелстването на тези лица от органите на медицинската експертиза в кратък срок е значително затруднено. Със законопроекта ще се гарантира възможността за получаване на допустимата помощ от държавата до момента, в който ще е обективно възможно преосвидетелстването на лицата от органите на медицинската експертиза“, отбелязват от здравното ведомство.

„Същевременно промяната е насочена само към лицата, които по независещи от тях причини не са били преосвидетелствани своевременно, а не към всички лица, чиито срокове на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК са изтекли. Със законопроекта се създава възможност на хората с увреждания, предприели действия за преосвидетелстване, да ползват правата си и най-вече необходимата им подкрепа за компенсиране на увреждането до издаване на ново експертно решение“, допълват от там. 

От Министерството на труда и социалната политика също подкрепят текстовете. „Считам предложената промяна за необходима и навременна, тъй като от една страна се осигурява достатъчно време на органите на медицинската експертиза да освидетелстват подалите заявления лица, а от друга се гарантира възможността на значителен брой хората с увреждания да получават социални плащания и друга подкрепа“, казва социалният министър Георги Гьоков.

От Финансовото ведомство пък отбелязват, че текстовете са в сферата на компетентност на министъра на труда и социалната политика и министъра на здравеопазването, но изразяват подкрепа с оглед на това, че според предварителната оценка на въздействието към законопроекта предложената промяна не се очаква да доведе до негативно въздействие върху държавния бюджет и до преразход на предвидените финансови средства за различните видове подкрепа.

Подкрепа изразяват и от Агенцията за социално подпомагане. „Важно е да се отбележи, че с предлаганото изменение за удължаване на срока на валидност на експертните решения на ТЕЛК/НЕЛК до 31.12.2022 г. ще се даде възможност да бъдат осигурени в най-пълна степен правата на тези лица с увреждания, чиито експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК са изтекли в периода на удължената епидемична обстановка и които своевременно са предприели действия по подаване на заявление за преосвидетелстване в срок до 15.07.2022 г.“, казват от АСП. 

От съсловната организация на лекарите също дават положително становище, с единствената забележка, че направленията, издадени по реда на Закона за хората с увреждания следва да се издават единствено през медицинския софтуер на ОПЛ.

Възражения по текстовете изказват единствено от Националния осигурителен институт (НОИ). Те отбелязват, че разпоредбите на нормативни актове, които предвиждат увеличаване на разходите или намаляване на приходите след като са приети годишните закони за държавния бюджет, за бюджета на държавното обществено осигуряване и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, не трябва да се предвижда да влизат в сила по-рано от изменението им или от влизането им в сила за следващата бюджетна година.

Въпреки това от НОИ уверяват, че ако законодателната промяна бъде приета, те ще се съобразят с нея.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NqM@


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал
14.04.2024 13:53:58

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба на ...

Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...