!
Събота, 20 Април 2024
21
юни
46
 

БЛС към „Господари на ефира“:

Всяко публично вменяване на вина към наш колега е провокация към обществото за недоверие в системата

Четвъртък, 21 Юни 2018 | 17:28:22
46

Поредица от репортажи на предаването „Господари на ефира“ по Нова телевизия се спират на грешна диагноза, поставена от лекар от болницата в Самоков на пациент със счупване. Според близките на пациента, той е бил със счупена тазобедрена

Поредица от репортажи на предаването „Господари на ефира“ по Нова телевизия се спират на грешна диагноза, поставена от лекар от болницата в Самоков на пациент със счупване. Според близките на пациента, той е бил със счупена тазобедрена става, а д-р Румен Бончев диагностицирал проблеми в коляното. Самият лекар не отрича грешката си.

В последния си репортаж по темата от 19 юни авторите коментират: „Оказва се, че „Медицински одит“ открива грешки, а Лекарският съюз никога не наказва колегите си. Така някой лекари като Румен Бончев остават с впечатлението, че могат да продължават лошите си практики с години“.

Срещу тенденциозното поднасяне на информацията в репортажите се обяви Българският лекарски съюз с писмо до продуцента на предаването. Предлагаме ви пълния текст на писмото без редакторска намеса.

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ХАЛВАДЖИЯН,

Ръководството на Български лекарски съюз се запозна с излъчения в телевизионния ефир репортаж, касаещ дейността на д-р Румен Бончев, шеф на ортопедично отделение в МБАЛ „Самоков“. Обърнахме внимание по същество и на отправените  към БЛС обвинения. В тази връзка следва да вземете предвид следното:

1. Всяко лице – независимо дали е лекар или не, има право на справедлив процес, проведен в разумни времеви граници и при гарантирано право на защита, вследствие на който да бъде установено дали е налице неговата вина за извършване на дадено деяние. До момента на влизане в сила на съответния акт, всеки гражданин следва да бъде неприкосновен от уронващи името му квалификации, упреци и изявления, както и вменяващи му недоказана вина публикации. Това е и основно правило в постановката на разбиранията на Европейския съд по правата на човека. Именно поради тази причина, съдът всякога препоръчва строгото въздържане от популяризиране на т.нар. вменена, но недоказана вина. Обръщаме вниманието Ви върху това, заради конкретни обвинения към съсловието, отправени от репортер на Господари на ефира – “Каква е тази лекарска колегиалност, която проявяват един към друг лекарите, на гърба на пациентите, използвайки техните животи”. Ние не отричаме, че съществува колегиалност между лекарите, но проявата й се прилага в случаи, които касаят консултация върху диагностично-лечебния процес, здравето и благосъстоянието на пациента, а не служи за спекулация с живота на хората. Моля да вземете предвид, че основополагащия принцип на медицинската професия, към който изконно всички лекари се стремим е „Primum non nocere“ (от лат.) - „На първо място: не вреди!

2. Що се касае до дейността на БЛС в този ракурс, то ние спазваме горното правило и справедливо разглеждаме всеки сигнал, който е отправен до нас. Не популяризираме незавършени производства и целим да не уронваме името на лекарската професия, в нейната цялост и представителност. Моля да отбележите, че всяко публично вменяване на вина към наш колега, е провокация към обществото за недоверие в системата. Това носи огромен негатив за цялата лекарска гилдия и компрометира диагностично-лечебния процес в здравна система.

Както при всеки друг случай на сигнал, така и в настоящия, ще разгледаме казуса по уредения в Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина ред и в обхвата на предписаната компетентност. Тук следва да напомним, че компетентният орган на БЛС е Комисията по професионална етика към районната колегия на БЛС, като настоящият въпрос следва подробно да бъде обсъден там, заедно с всички относими доказателства. Правомощията на посочения орган са да установи дали е налице неспазване на етичните правила или правилата за добра медицинска практика. Моля да вземете предвид, че нито в централата на Български лекарски съюз, нито в Централната комисия по професионална етика на БЛС е постъпила жалба, касаеща горепосочения случай. Функциите на ЦКПЕ на БЛС са да разглежда и установява морално-етични нарушения в дейността на лекарите, като за целта е необходимо надлежно да постъпват сигнали за нередности.

Освен това, не бива да се спекулира с ракурсите на настоящата тема и да се внушава, че дадено поведение на определено лице е обусловено от липсата на контрол в съсловието. Напротив, контрол е прилаган и ще бъде прилаган занапред от нас, но ние нямаме право да изземем гаранционната функция на останалите държавни органи. Според Закона за съсловните организации, налаганите от нашите етични комисии констатации, не отменят търсенето на наказателна, гражданска или дисциплинарна отговорност по Кодекса на труда.

БЛС държи да подчертае, че по конкретния казус, д-р Румен Бончев има наложено административно наказание с последно предупреждение за дисциплинарно уволнение от лечебното заведение, в което работи.

В тази връзка, колкото и да ни се иска, ние не можем да превъзпитаме съвременното общество, това остава взаимна отговорност.

Предвид гореизложеното, БЛС и ЦКПЕ на БЛС своевременно ще предприемат позволените от Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина и Устава на БЛС действия, като ще бъдете осведомени за резултатите от производството на районната етична комисия на БЛС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wbgm

един 27.06.2018 18:27:22

поредният напън на неграмотното ново ръководство и това е само началото на падението в тази организация!

Ами.... 22.06.2018 20:57:17

Що за обръщение е "ватник"?Някакъв селски жаргон ли?И след обръщение,винаги се пише запетайка.Не знам само на кой потенциалът и ДНК-то не са му както трябва-то по писането може да се прецени-и умствения капацитет и интелекта! Доктор е призвание,трябва да го имаш,да го носиш у себе си,потребност е нужна да помагаш!То не се "става",как да пратя децата си да "стават" доктори,като имат техническа мисъл,компютърно грамотни, нека всеки работи това,в което е най-добър.Иначе ще четем подобни недоразумения като на този "гост".

Гост 22.06.2018 21:59:58

"Ватник" е събирателен образ, обозначаващ патологична посткомунистическа алчност за постоянна, ежедневна кражба на квалифициран лекарски труд, вопиюща липса на елементарна здравна култура, съчетана с безкрайни изисквания и свръхпретенции, обосновани на 18 лева месечна здравна вноска (а понякога и 0 (НУЛА))!

Чудно ми е 22.06.2018 22:57:05

В кой тълковен речник го пише това определение?В никой?Ясно! Знаех си,че е плод на нечий обременен, дълго престоял на слънце мозък.

Разгеле 25.06.2018 12:56:08

ВАТНИК Ета звучит горда

Ха-ха 23.06.2018 13:23:40

Уикипедия!Сленг!Разговорна дума,но в тълковен речник...как не.Руски брътвежи,нищо повече.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vatnik_(slang) 22.06.2018 23:34:25

http://lurkmore.to/%D0%92%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA

СУДЖУЦИТЕ 22.06.2018 18:48:36

ПЕШО ИЗМАМАТА...

БЛС-Въоръжено Крило 22.06.2018 18:04:32

Евтиното здравеопазване предполага повече грешки , икономиите в изследванията включително образните и претоварването на лекарите също. ОБАЧЕ ПЛЕБСЪТ ИСКА ДА МУ Е ЕВТИНО , пък може и да не попаднат в такава ситуация на тях да им сгрешат диагнозата. Това е важното за гнидавият пролетариат -да не плаща пък докторът да му мисли. Кога ще се въведат регламенти за минималното време за медицински преглед. Не стига ,че този труд не се заплаща, ами и лекарят трябва да бърза прегледа тълпата отвън ?!?!? Къде има опашки в здравните заведения освен в комунистически и африкански страни по света ? Един лекар реално не може да преглежда качествено повече от един пациент на 40-50 минути. Тоест за 8 часа не повече от 10 души .Останалите с час за след 2-4-7 дни. Спешните, ано наистина са спешни - в болница. Ама не ,че му е спешно на Грую да мине . а ако има застрашаващо живота състояние. И заплащане на труда като в Австрия за да няма грешки. Ааааа чакай на червените потници не им се плаща и не им се чака. Ами значи грешките са си изпросени , нещо като непресметнат добре риск....А после вой на хиени...

ПОХВАЛНО 22.06.2018 12:24:06

На няколко пъти Игнатова си вдигна полата и цяла България зърна секси бельото, което тя носи.Достойна постъпка Изкараха кирливите си ризи тези смешници Утре ще си покажат и катериците

Компетентен 21.06.2018 23:57:37

как уе възможно да се пише така неграмотно ? Такива глупости да се изричат ? Подозирам че пиян ръководител е диктумал на полупиана секретарка . Слушайте ! : " ... Това ..... компрометира диагностично-лечебния процес в здравна система. ... " И как компрометира просеса в здравна система ? По-скоро пуска балони в буркан с рибки ! Ами това : " нямаме право да изземем гаранционната функция на останалите държавни органи.... " ??? О , смятам че имаме право да я изземем , ако гаранцията е до 3 г. и 100 000 км. ! Ами това : " .... В тази връзка, колкото и да ни се иска, ние не можем да превъзпитаме съвременното общество, това остава взаимна отговорност.... " . Какво значи това ? Какво , какво , какво ? Каква е тази връзка с превъзпитание на обществото и наказанието на лекаря от работодателя му ? Не , другарки и другари ! Имам още два малки хайнекена в хладилника , отивам ... да се напия , да забравя ....

Гост 22.06.2018 00:19:54

Я върви на п... си м...

Гост 21.06.2018 23:26:09

Колко е платила НЗОК на тази болница? Някой да изнесе данни. Ако е заплатена някоя хирургична интервенция, направо да прекратяват договора. А БЛС с тази декларацийка да си избърше л....ния ... А Бончев да го изпратят на опреснителни курсове и на специализиран такъв по етика.

Гост 22.06.2018 17:27:09

Колкото твоите келави вноски са бе Саше, толкова е платила НЗОК бе , Саше- мизерно .

Аха! 21.06.2018 22:45:35

Ветеринари и подобни на тях "лекари",не случайно лекари е в кавички!И винаги ще бъде, защото срамите тази достойна, престижна и така сложна професия с просташките си коментари за пари, пак пари,кинти,мангизи,кеш и др. диалектики,но вечно кръжащи около сухото,разбирай отново пари!Един истински лекар,професионалист,достоен и сериозно отнасящ се към пациента, никога не би използвал вашия махленски речник! Никога не би наричал болния: плебс,животно, мрънкащи и смърдящи свине и какви ли още не епитети чета в този сайт.Отвратително е всяка втора дума да бъде за пари.Наясно съм и какво ще избълвате срещу коментара ми,но не можете да ме уязвите-на по-високо интелектуално ниво съм от вас-тези в кавичките.Иначе лекарската професия я уважавам, защото е хуманна.

Гост 22.06.2018 17:35:56

Ватник да бяхте изпратили вашите деца да стават достойни доктори а ? Само ,че не са с дотатъчно умствен потенциаал за да станат нещо. Просташката ви ДНК са унаследили и не са били способни да минат и един изпит. Затова може да плювате другите, а нишо не сте дали на обществото. Просто тъпанари с претенции.

Как не! 22.06.2018 21:21:23

По думите ще ги познаете...Във всяко изречение-по някой епитет, квалификация,обида.А Вие,гост, как станахте лекар-с тройки на изпитите ли?И достоен ли сте да упражнявате подобна професия,та вие себе си не уважавате!

Гост 21.06.2018 23:47:43

Уважаваш да ти подгъзуват денонощно и безплатно.Щом си поискаме достойно заплащане на високвалифицирания ни труд за който сме учили 15 (петнадесет) години т.е. 3 пъти повече от теб,започваш да плюеш как лекарите били некадърни и корумпирани. Гиди гадове комунистически ше ви дресираме да плащате по европейски и никакви господари няма да ви помогнат.

21.06.2018 21:55:20

Братът на тв звездата Димитър Рачков – Петър Рачков е арестуван от отдел "Криминална полиция" към ОД на МВР Бургас при специализирана полицейска акация край бургаския ж.к.”Меден рудник”, съобщи Флагман.бг. 37-годишният Петър Рачков е арестуван в лек автомобил "Пежо", който е бил натъпкан с амфетамини, течности в пластмасови бутилки, електронна везна и термометър – необходими за производството на наркотици. Шофьорът на возилото Станимир Узунов пък се качил зад волана здраво надрусан – с коктейл от метамфетамин. При проведените допълнителни полицейскидействия в помпена станция, разположена до разклона за село Черни връх, са намерени и иззети течности в стъклени и пластмасови шишета и стъклени прибори. Петър Рачков е задържан за 24 часа, а в ареста с него са 24-годишният Станимир Узунов и 25-годишният Георги Георгиев. Припомняме, че братът на Рачков бе задържан преди три години с фалшиви долари. /Марица.бг

21.06.2018 21:53:58

Благодарение на тлъсти връзки Димитър Рачков е успял да извади брат си Петър от затвора. Родственикът на популярния водещ, по-известен в морския град като Пешо Измамата, е търкал нара цели 3 месеца. Лежал заради притежание и разпространение на фалшиви долари. Петър бил съден по бързата процедура и задържането му не се разчуло, тъй като в полицейската сводка излезли само инициалите му, пише „Таблоид“. Отношенията между братя Рачкови не са цветущи от години именно заради богатото криминално досие на Петър, който е презрян в целия Бургас и се ползва с репутацията на виден измамник. Миналия септември го заловиха, че кара с фалшива книжка, а в себе си имал и сериозно количество фалшиви долари. 34-годишният Петър Рачков е бил арестуван, като при претърсване в дома му на ул. „Македония“ криминалистите са открили 10 фалшиви банкноти с номинал по 100 долара и две с номинал от 50 долара. Ментетата са пласирани предимно в казина в морския град. За престъпната си дейност Петър е бил осъден по бързата процедура да лежи 1 година в Бургаския затвор. Веднага след като излязло съдебното решение, водещият на „Господари на ефира“ вкарал всичките си връзки, за да излязат само инициалите на брат му в сводката на МВР, и така той останал пощаден, без да дава излишни обяснения за деянията на родственика си. Учудващо, но от няколко седмици насам Пешо Измамата отново върлува по бургаските улици, като според добре осведомени източници той отново кара без книжка. Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/goreshtite-novini/bratt-na-rachkov-e-prestpnik-vliza-v-zatvora_news497453.html

Петков 21.06.2018 21:46:03

Гарван гарвану око не вади. Затова пострадалите търсят Господарите. Къде беше БЛС за случаите по Медицински одит? Даже лекари стават жертва на лекарски грешки, но под натиск мълчат.

Гост 21.06.2018 21:52:32

Скоро гарвани ще те лекуват най-вероятно от битов алкохолизъм.

Гост 21.06.2018 23:29:23

Пий си хапчетата редовно и докато можеш, защото скоро цените ще станат непоносими за теб, извънземни фелдшерю

Гост 22.06.2018 17:24:10

Нямаш образование да назначаваш хапчета , нито да казваш какво да си пият, освен шльоковицата ти домашнярка с кочто се чукаш с глупаците на село

Компетентен 21.06.2018 21:44:10

Без да коментирам нещата по същесво не мога де се въздържа да отбележа , че текстът на писмото на БЛН е не само неграмотно написан но и просташки . Вижте само този бисер ! "... Всяко публично вменяване на вина към наш колега е провокация към обществото за недоверие в системата ... " Солко грешки преброихте в този шедьовър ? Аз лично виждам поне 3 ! Срам .

БЛС-Въоръжено Крило 22.06.2018 17:22:05

Да може да не е написано логически , но БЕЗ ПРИКЛЮЧИЛА ПРОВЕРКА НИКАКВА МЕДИЯ НЕ МОЖЕ ДА ПРОИЗНАСЯ ПРИСЪДИ. Това е логиката на писмото ,а ти си прави разбор колкото си искаш

Компетентен 23.06.2018 00:11:42

Съгласен съм . Но какво пречи да се пише грамотно и без дразнещи смислови , синтактични и морфологични идиотизми ? Една гимназиална учителка по литература да бе поогледала текста ...

Компетентен 21.06.2018 23:45:52

1. Вменяването на вина няма как да не е публично . 2. Вината се вменява не КЪМ някого а НА някого . 3. провокация КЪМ обществото ЗА недоверие в системата е просто умоизгъзица . Вероятно приматът , формулирал този бисер е искал да каже , че В обществото Се провокира недоверие в системата Чрез .... ??? Да продължавам ли с текста , или да се огранича дотук ?

Гост 21.06.2018 21:58:11

Аз не виждам нито една грешка.

Защо ли? 21.06.2018 22:48:08

Жалко, защото има.В часовете по български език вероятно не си присъствал редовно.

Правопис 21.06.2018 21:54:13

Солко грешки А?

Гост 21.06.2018 19:45:19

Алчни, жалки, смешни - те не са виновни никога. Парите за сметка на това винаги са малко. А бе поспрете се малко бе хора. Как ще объркаш тазобедрената става с коляното. Не знам. Ма дайте да си дойдем на думата, нещичко за недооценените пътеки и лекарски труд(бе тоя не знае какво е тазобедрена става) ма това въобще няма значение важното е че кинтаците са малко. За кинтите си ревем и толкоз, какво тук значи някаква си личност. Айдуци гадни.

Алчни 21.06.2018 21:57:42

Учили сме да сполучим като има будали да идват при нас а не да ходят при врачки и баячки ще ви ц ункаме кинтите. Пазарна икономика.

Dr_Doolittle 21.06.2018 21:03:42

Профан, какво разбираш ти от симптоматика и диагностика. Много често болките от тазобедрената става са отразени в коленната става, а ако имаш пред себе си недостатъчно интелигентен пациент, няма и да може да ти обясни каква е болката , нито как се случила травмата, нито често ще се сети за травма даже. Българският пациент в масовата част крие оплаквания без да знае защо, смотолява нещо, дразни се ако снемаш aнамнеза и го разпитваш. Масово след няколко дни се казва нещо друго или близък споменава важни факти ,които не са споменати изобщо от пациента. Ние на практика практикуваме ветеринарна медицина (затова ми е и ника). Аз от 10-12 години имам две британски семейства пациенти и всеки път съм потресен как анамнеза на английски език може да е по-ясна от анамнеза снета от българи на български, които мрънкат и не казват всички факти и то важните неща , които да са основата на диагнозата. И кретен, ще викаш айдуци на твоето семейство пролетарии , които ползват десетилетия здравно обслужване над нивата на това което плащате и давате на обществото….

Гост 21.06.2018 23:21:55

Ветеринарката, толкова си проста че чак е срамно да те чете човек.От къде изпълзя толкова тъпа?

БЛС-Въоръжено Крило 22.06.2018 16:50:37

Мухльо точно така е както е го е описал колегата. А ти нямаш никакви аргументи защото единствената диагностика при теб е да установиш кога пералнята е спряла цикъла с прането . В останалите области не само ,че си профан, но и нагъл профан. Затова може сано да сипеш епитети по тема ,която не разбираш

Гост 21.06.2018 21:35:10

Ветеринарче, научете се да работите със скенери и рентгени, като не ви е ясна симптоматиката. Между другото здравната каса колко е платила за НЕЛЕЧЕНИЕТО на този пациент? Смешни и жалки сте с този неистов вой за пари, а покритието ви никакво. Но така е, като начело на здравната система са бивши ченгесари и ватници

БЛС-Въоръжено Крило 22.06.2018 16:56:36

Мухльо може и ядрено магнитен резонанс да правим на всички, но вие комунистическите боклуци,няма да си го платите ,а Касата не ви го поема. Ама заслужавате за всяка травма дори най-леката да си плащате по 250 лева за образната диагностика ей така профилактично и да ви плющат големите пролетарски уши. Ченгесари и ватници викай на баща ти и чичо ти бившите отрядници от ОФто. Не ние сме членували в БКП. Само долни комуняги може да се те научили на неуважение към лекарите. Доказваш с тези писания ,че си от техните коп елета

Ветеринар 21.06.2018 22:00:59

Лекуваме всякакви говеда срещу съответно заплащане. Крави Търтеи кози овце сиво Искърско стига да имате манги.

21.06.2018 20:15:22

За копи говориш, дрогарю? За тия ли, дето си развяваха цялото семейно бельо на всеослушание? И дето брат му го хванаха с бидоните прекурсори в колата му? Тия ли ще са ни морален стожер ? Я си *** *******!

гост 21.06.2018 18:56:39

Поздравления за позицията на БЛС!

Българин 21.06.2018 18:48:12

Точно т.нар. "господари на ефира" (малките букви са неслучайни) да вменяват вина на цялото лекарско съсловие, е меко казано, парадокс! Нека се поогледат "господарите" из собствените си професионални редици и да кажат нещо за срутеното до 111-то място Свобода на Словото у нас през последните десет години!

Гост 21.06.2018 21:06:57

В Господари на Ефира не чух Рачков да се извинява за рекалминаранта от тях менте месарската фирма Чех, за която се доказа какви боклуци слагат, но рекламата течеше много убедително преди 1-2 години всеки път по това предаване с настойчивият глас на Рачков. Парите там не миришат явно…

Българин 21.06.2018 21:14:45

Точно така! То да е само месарската им реклама - с мед да ги намажеш.

Гост 21.06.2018 18:21:24

Не само писма трябва,а съд,Осъдете ги тези господари за няколко млн.Да видят колко струва лекарското име,Те пари имат.

Гост 21.06.2018 17:45:08

A na Stoil Apostolov/ vlas kato Tikov/vinata dokaza li se ?Shtoto Boiko go uvolni !!!!I ima li prisada ?I koi greshi-Boiko li ili balgarskia sad/za prisvojavane na 1000 lv zatvora e 6 maseca efektivno ili niakolko godini uslovno./


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...