Понеделник, 20 Май 2019
06
дек
3
 

Във вестниците: Проверки в болниците, протест, грип

Сряда, 06 Декември 2017 | 09:55:14
3

Обявената вчера акция за проверки на държавните и общински болници в страната очаквано привлича вниманието на днешната преса. „Започваме съвместни проверки за всички болници, без изключения, без чадъри, а целта ни е да открием онези практики, кои

Обявената вчера акция за проверки на държавните и общински болници в страната очаквано привлича вниманието на днешната преса. „Започваме съвместни проверки за всички болници, без изключения, без чадъри, а целта ни е да открием онези практики, които намаляват ресурса за лечението на българските граждани”, обяви Ананиев.

Държавните болници затъват в дългове и се източват заради неизгодни договори с частни лечебни заведения на тяхната територия, обявиха на съвместен брифинг във вторник главният прокурор Сотир Цацаров, здравният министър Ананиев и вътрешният Валентин Радев”, четем в „24 часа”.

„Има проблем, когато на територията на държавна или общинска болница работи частна с идентични дейности. Ясно е какво се случва - когато здравната каса плаща по-малко, пациентите отиват в държавната. Когато има повече приходи - в частната. Този модел не е нов. Вече има два обвинителни акта в съда. Законодателят има компетентност да реши въпроса дали е допустимо да имаш легалната възможност да поместиш две частни болници на територията на държавната, което е предпоставка за злоупотреби. И защо трябва да третираме болниците като търговски дружества”, цитира вестникът главния прокурор Сотир Цацаров.

„Идеята за масовите проверки заради съмнителните практики на съвместна дейност между частни и държавни болници започва през юни 2017 г. Тогава бившият здравен министър проф. Николай Петров внася доклад за финансовото им състояние в парламентарната здравна комисия и в прокуратурата. Главният прокурор, министърът на вътрешните работи, главният секретар на МВР, проф. Петров и Даниела Дариткова, шеф на здравната комисия, провеждат среща. Решението е да се прекрати порочната практика „болница в болницата” и да се проверят всички договори за съвместна дейност между частни и държавни лечебни заведения”, разказва изданието.

„Стандарт” уточнява крайния срок, до който ще приключи проверката. „20 декември е срокът, в който Изпълнителната агенция „Медицински одит” и експерти от Министерство на здравеопазването трябва да прегледат всички договори на лечебни заведения, сключени с частни за дейности на тяхна територия. Това поясни здравният министър Кирил Ананиев”, пише ежедневникът.

Някои издания отразяват и новата идея на БСП, която, за разлика от закона, прави разлика между частни и държавни болници. „Парламентарната група „БСП за България” днес ще внесе проект за решение на Народното събрание за мораториум върху лицензиране на нови частни болници. Това заяви Корнелия Нинова малко след пресконференцията на главния прокурор Сотир Цацаров и двамата министри. Решението е взето на вчерашното заседание на Изпълнителното бюро на БСП. Нинова заподозря, че докато текат проверките, ще продължат да изникват нови и нови частни лечебни заведения”, четем в „Дума”.

„При обсъждане на бюджета предложихме държавните, общински и областни болници да не са търговски дружества. Отново ще предложим това и ще повторим тази наша законодателна инициатива и дано се намери разбиране от другите парламентарни групи и да се приеме. Първата ни стъпка е забрана за лицензиране на тези частни болници, които са построени и чакат лиценз”, подчерта Нинова. Тя припомни, че преди да внесат предложенията си преди месец-два, между 10 и 12 са били частните лечебници, които са чакали лиценз. Данните не са от здравното министерство, а от структурите по места, така че може да има и повече такива болници, стана ясно от думите й”, допълва вестникът.

Пресата се спира и на протеста в „Пирогов”. „Лекари, сестри и други служители от най-голямата спешна болница у нас „Пирогов” излязоха на протест срещу директора проф. Асен Балтов. Те поискаха оставката му и заявиха, че ако той не си отиде, те ще си тръгнат колективно, с което ще парализират дейността на спешния институт.

Лекарите са изпратили и писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в което дават обяснения защо искат оставката на проф. Асен Балтов. Сред причините са опити за системно нарушаване на трудовоправни разпоредби, лоша кадрова политика в посока задържане и мотивация на лекари специалисти, некомпетентно управление, отразено в лошите финансови резултати от управлението на Балтов и други”, пише „Труд”.

Грипът също намира място в печата. „Грипът дойде в България. Вече изолирахме щам на инфекцията от болен. Това съобщи националният консултант по микробиология и директор на Националния институт по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Пациентът е 14-годишно момче, което е хоспитализирано в Пета градска болница в София, поясни проф. Кантарджиев и заяви, че няма опасност за живота на тийнейджъра”, информира „Монитор”, като уточнява, че според лабораторните изследвания става въпрос за грипен вирус от група В, аналог на ваксиналния щам „Ямагата”, срещу който има ваксина.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Lh2z

БЛС-Въоръжено Крило 06.12.2017 16:34:57

Значи не че не сме платили надлимитната дейност на болниците, не ,че имаме най-нсикия бюджет за здравеопазване в Северното полукълбо, не ,ч не сме остойностили лекарския труд, а частните болници са им виновни на болшвевиките. Ботрбата с а 'частн иците и кулаците' 100 годфини по-късно болшевишка власт. Брадов другрки и другари, милиционери, чекисти , тикви и други от Симеоново. Перфектно сте си научли урока за борба с интелигенцията и 'мръсния частник' както обичате да казвате вие мързеливите комунистически боклуци отглеждани на държавната ясла и закърмени с идеологическа омраза към инициативните и работещи хора създаващи БВП на тази окаяна държава. Браво ватенки, браво

тии, да видиш 06.12.2017 11:30:46

Частните болници на територията на държавните, не са се пръкнали от само себе си! И ако е имало нещо нередно в това "съжителство", къде са спали - МЗ, даващо и контролиращо разрешителните за дейност, а също и НЗОК и ИАМО с качествените си контрольори?! Та, ако търсим траен ефект от проверките, а не само поредната порция кьорфишеци за дебилния и неставащия и за чеп за зеле електорат, то проверките следва да се насочат в съвсем друга посока!

emt 06.12.2017 10:19:21

Някои от болниците участват с фармацевтични фирми и складове в паралелен износ на лекарства.Проверките трябва да са много отговорни и точни.Стига се прави акредитация срещу заплащане , а болниците не отговарят на много критерии.Някои нямат специалисти на ниво , а са звено за обучение на специализанти. На какво ще ги науча?


Още новини
КОНПИ откри несъответствия в декларации на болнични управители
20.05.2019 16:51:03 Надежда Ненова

КОНПИ откри несъответствия в декларации на болнични управители

Проверката на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото иму ...

Първа УМБАЛ-София започва серия безплатни профилактични прегледи
20.05.2019 16:23:01

Първа УМБАЛ-София започва серия безплатни профилактични прегледи

В Университетска Първа Многопрофилна болница за активно Лечение – София „Св. Йоан Кръ ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...