!
Петък, 29 Март 2024
29
ноем
 

В УМБАЛ „Св.Иван Рилски“ ще преглеждат безплатно за подагра

Инициативата е част от кампанията за популяризиране на най-честите рискови фактори, водещи до увреждане на бъбреците

Петък, 29 Ноември 2019 | 11:35:01


Безплатни прегледи за пациенти с хиперурикемия - увеличено ниво на пикочна киселина и подагра ще се провеждат от 2 до 6 декември между 14:00 и 16:00 в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, информират от лечебното заведение. Не

Безплатни прегледи за пациенти с хиперурикемия - увеличено ниво на пикочна киселина и подагра ще се провеждат от 2 до 6 декември между 14:00 и 16:00 в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, информират от лечебното заведение. Необходимо е предварително записване на тел. 02/952 38 33, уточняват оттам. Инициативата е част от кампанията за популяризиране на най-честите рискови фактори, водещи до увреждане на бъбреците. Този път тя ще премине под мотото „Подагра&Бъбреци. Направи връзка!“.

Подаграта е метаболитно (обменно) заболяване, при което в ставите и околоставните структури се натрупват кристали на пикочната киселина. Те отключват възпалителен отговор, чиято най-честа изява е подагрозната криза. По данни от международни проучвания през последните години заболеваемостта се е увеличила двойно. Въпреки че в миналото се е смятала за „болест на кралете“, днес от нея боледуват хора от всякакви социални групи. Заболяването засяга основно мъже, на възраст над 30 години, като съотношението с дамите е 9:1.

Известно е, че увеличеното ниво на пикочна киселина, което причинява подаграта, е сред основните фактори за бъбречни усложнения, тъй като има пряка връзка с метаболитния синдром и артериалната хипертония. Почти половината пациенти с високо кръвно налягане имат и висока пикочна киселина. Подаграта се преплита като сериозен сърдечно-съдов фактор и с диабета.

За последните 70 години нивото на пикочната киселина в популацията се е увеличило двойно, сочат данни от проучвания. С 2000 процента е нараснал пък приемът на фруктоза (изходен продукт за синтез на пикочна киселина) само за 30 години. Всичко това е причина нефролози и ревматолози все по-често да поставят диагнозата „подагра“.

За България няма точни данни колко са засегнатите от заболяването, но се смята, че те са около 1-2 % от населението.

„Миналия месец преглеждах един пациент с подагра, който работи  в един изцяло мъжки  колектив от около 30 човека. Когато споделил с колегите симптомите си и това, че болен, се оказало, че почти половината имат такива проблеми“, обяснява доц. Атанас Кундурджиев, началник на Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Увеличената пикочна киселина може с години да се развива безсимптомно (хиперурикемия) докато в един момент, под въздействието на определени фактори, не се отключи самата подагра под формата на подагрозен пристъп. Най-често той засяга големия пръст на стъпалото. От там идва и името подагра, което означава „крак в капан“ от гръцки език.

Болката е толкова силна, че пациентите описват, че не могат да търпят дори чаршаф върху крака си, не могат да стъпват, усеща се пулсиране, кожата е зачервена, лъскава. Обикновено трае 2-3 дни. „Много е важно лечението да започне веднага. Тогава и усложненията са много по-малко“, посочва доц. Кундурджиев, който наскоро беше модератор на научна дискусия, посветена на „болестта на кралете“.

Сред рисковите фактори, които могат да предизвикат подагрозен пристъп се нареждат приемът на диуретици, премът на алкохол и най-вече на бира и стресът.

Лечението зависи от етапа, в който е диагностицирана болестта. Обикновено за повлияването на хиперурикемия е достатъчно да се изготви от специалист подходящ хранителен режим (силно ограничен прием на алкохол, без тлъсти меса и вътрешности), както и увеличена физическа активност. Консервативно лечение е възможно и при наличие на подагра като в по-острите й форми то трябва да бъде придружено и с медикаментозна терапия.

„Добре е да се знае, че над 50% от подагрозните кризи се предизвикват от диуретици, които се използват много често при артериална хипертония, при сърдечна недостатъчност. Много е важно при пациентите в напреднала възраст, които имат повече заболявания, терапията задължително да се назначава от квалифициран лекар“, категоричен е известният нефрролог. Той прпомня резултатите от мащабно проучване, според което 91% от поставените по интернет диагнози са грешни.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@D7n


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...