!
Неделя, 23 Юни 2024
01
апр
2
 

Глобален анализ сочи:

В близките 10 години в света се очаква драматичен недостиг на лекари и сестри

Темата за дефицита на медицински кадри у нас днес бе във фокуса на парламентарния дебат

Петък, 01 Април 2022 | 17:15:42
2

Глобално проучване на авторитетната международна компания за анализи в здравеопазването Elsevier Health и фирмата за пазарни проучвания Ipsos е установило, че 71% от лекарите и 68% от медицинските сестри в света  смятат, че работата им се е промен

Глобално проучване на авторитетната международна компания за анализи в здравеопазването Elsevier Health и фирмата за пазарни проучвания Ipsos е установило, че 71% от лекарите и 68% от медицинските сестри в света  смятат, че работата им се е променила значително през последното десетилетие, като мнозина са категорични, че тя е станала по-трудна и съпътствана от повече проблеми, пише сайтът pharmatimes.com.

Един от всеки трима медици обмисля да напусне настоящата си позиция до 2024 г., като почти половината от тази група

заявяват намерение да напуснат за постоянно системата на здравеопазването

Изразена в числа, прогнозата на анкетираните е следната - 74% са на мнение, че в света ще има недостиг на медицински сестри, 88% смятат, че ще има недостиг на лекари.

Според анализаторите тези нагласи в момента допринасят за съществуващия глобален недостиг на работна сила в здравеопазването, който ще се изостря сериозно през следващите 10 години.

Моментната картина доказва действително, че здравеопазването в света се нуждае от сериозни промени, ако искаме да има бъдеще, отбелязват те.

Сега 26% от медиците в световен мащаб казват, че се нуждаят от подкрепа, за да постигнат благосъстояние, и това трябва да бъде приоритет за промени. Също така, 57% от анкетираните са на мнение, че успяват да постигнат добър баланс между професионалния и личния си живот.

Медицината на бъдещето все повече ще разчита на технологиите, смятат участниците в изследването. 56% от клиницистите в световен мащаб прогнозират, че съвсем в недалечно бъдеще ще вземат повечето си клинични решения, като използват инструментариум, създаден на основата на изкуствен интелект.

69% съобщават, че още сега се чувстват претоварени с текущия обем данни, същият процент участници - 69% прогнозират широкото използване на цифровите здравни технологии да се превърне в още по-предизвикателна тежест в бъдеще.

83% смятат, че

медицинското образование трябва да бъде фундаментално преработено, за да могат да бъдат в крак с технологичния напредък

70% от медиците в световен мащаб са съгласни, че широкото използване на цифрови здравни технологии ще позволи положителна трансформация на здравеопазването, но отбелязват също така, че те ще бъдат за тях предизвикателство с особено голяма тежест. 63% очакват повечето консултации да бъдат отдалечени след 10 години, така че обучението им ще трябва да включва и умения как да се изградят взаимоотношения между клиницист и пациент чрез телемедицина и виртуални срещи.

Според водещи експерти от двете анализаторски компании сега е моментът за решителни действия, които могат да донесат удовлетворение на медиците и пациентите днес и в бъдеще. Те са категорични, че са необходими

повече ресурси и по-активна подкрепа, която да запълни празнините в здравеопазните системи и

да спре изтичането на медици през следващото десетилетие и след това

Темата за недостига на медицински специалисти от години стои с изключителна острота и у нас. Тя бе в центъра на парламентарния дебат днес, след като народният представител от ДПС и член на парламентарната Комисия по здравеопазване Джевдет Чакъров отправи питане по темата към здравния министър проф. Асена Сербезова.

В него той посочи, че ситуацията е критично тежка и е необходимо бързо да се набележат мерки и да се изпълняват. Депутатът отбеляза, че по данни на БЛС над 60% от лекарите са над 50 години, а всяка трета медицинска сестра е пенсионерка.

„Има свръхреализация на определени специалности и остър недостиг на други, според проучване на МУ в София. 60% от медиците, които завършват, са готови да напуснат нашата страна. 30% от тях, веднага след дипломирането си. Трябва да се направи пълен анализ на потребностите в системата на здравеопазването и на основата на него да се прилага дългогодишно държавно планиране", подчерта Джевдет Чакъров.

След оживен дебат парламентът реши в срок от три месеца министърът на здравеопазването да предостави на НС конкретни мерки с конкретни срокове за преодоляване на недостига на лекари в определени специалности.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
b$#Z

Gost 02.04.2022 11:47:18

Лекарската професия е трудна и отговорна и ще става все по-неатрактивна

Лекар 03.04.2022 01:03:10

Съгласен.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас
23.06.2024 10:05:24 Невена Попова

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас

Лейтенант д-р Анна Кръстева завършва едновременно ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" и Медицински универси ...

4 са новите случаи на COVID у нас
23.06.2024 08:59:08

4 са новите случаи на COVID у нас

Четири са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа при 147 направени т ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...