Сряда, 25 Ноември 2020
24
окт
 

В печата: Информационна система, трансплантации, спешна помощ

Сряда, 24 Октомври 2018 | 09:24:35


„Анализ на здравното състояние на населението. Това е една от целите, които ще бъдат постигнати чрез т.нар. Национална здравна информационна система”, пише днес „Телеграф”. „Тя ще се събира, обработва и съхранява и

„Анализ на здравното състояние на населението. Това е една от целите, които ще бъдат постигнати чрез т.нар. Национална здравна информационна система”, пише днес „Телеграф”.

„Тя ще се събира, обработва и съхранява информация за състоянието на всеки отделен българин. Основните функции на т. нар. е-здравеопазване ще бъдат организацията в сектора и утвърждаването на програми с цел подобряване на здравния статус на гражданите. Това е записано в проектозакона за бюджет на здравната каса”, уточнява изданието.

„Информационната система ще включва електронните здравни записи на всички хора и всички регистри, информационни бази от данни и системи, за които е предвидено в нормативен акт, че се водят от Министерството на здравеопазването и неговите второстепенни разпоредители с бюджет, от лечебни и здравни заведения, от НЗОК и от застрахователните дружества, осъществяващи доброволно здравно осигуряване”, пише в документа. В него се посочва, че право на безвъзмезден достъп до Националната здравна информационна система ще имат пациентите, лечебните заведения и касата”, пише още вестникът.

„Стандарт” се спира на проблемите с белодробните трансплантации у нас. „Двама от листата с 15 чакащи за белодробна трансплантация у нас са в много тежко състояние. За това алармира директорът на Агенцията по трансплантации д-р Михаил Христов пред bTV вчера. В същото време обаче той съобщи, че е постигната уговорка с екип от Истанбул, който да прави трансплантации у нас и да обучава български лекари”, четем във всекидневника.

„Разговори се водят и с екипи от болниците в Рим, Париж, Хановер и Виена. Когато подпишем споразумение, ще има две възможности -нашият пациент да отиде в чужбина, а другата е да дойде техният екип да оперира у нас”, обясни д-р Христов.

Идеята е лекарите от чужбина да обучават наши екипи както за извършването на трансплантации, така и за следтрансплантационните грижи за пациентите”, допълва публикацията.

И още: „За чакащите белодробна трансплантация у нас можем да осигурим преглед в чужбина за т. нар. второ лекарско мнение, обясни още директорът на Агенцията. Вчера е направена и първата междуболнична комисия, която да обсъди състоянието на чакащите белодробна трансплантация. Всички пациенти ще бъдат прегледани и ще уточним какво е тяхното здравословно състояние, каза д-р Христов. Той призна, че няма как да даде гаранция за чакащите белодробна трансплантация. „Нашата основна задача е да подобрим донорството в България. Нямаме ли донорство на органи, няма да може да има успех”, отбеляза още д-р Михаил Христов”.

Вестниците отразяват и подписания вчера договор за модернизацията на спешната помощ. «237 центрове и филиали на Спешна помощ в страната ще бъдат напълно обновени и модернизирани със 163,5 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020 г.". Договорът за изпълнение на проекта беше подписан от здравния министър Кирил Ананиев и колегата му по регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова”, четем в „Монитор”.

„Предвижда се реконструкция и строителство на нови сгради на Спешната помощ в 34 лечебни заведения с над 50% държавно участие и купуване на 400 съвременни линейки с нова апаратура. Срокът за изпълнение е 36 месеца”, уточнява вестникът и допълва, че вече има класиран изпълнител по обществената поръчка за купуване на 280 линейки. „Стойността на проекта е 38 300 000 лв. До края на годината се очаква да бъде извършена и първата доставка. На 20 ноември ще бъдат отворени офертите по стартираната в началото на октомври процедура за купуване на 120 високопроходими реанимобила. До края на октомври предстои да бъде обявена обществена поръчка за купуване на медицинско оборудване и апаратура за нуждите на всички центрове за спешна медицинска помощ, техните филиали и за спешните отделения на областните многопрофилни болници. Прогнозната стойност на поръчката е 22 млн. лв. Медицинските центрове ще бъдат обновени за 2,8 млн. лева”, пише още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*K25


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Васил Славов е новият директор на МБАЛ - Силистра
24.11.2020 18:02:26

Д-р Васил Славов е новият директор на МБАЛ - Силистра

Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра има нов директор - кардиологът д-р Васил Сл ...

Проф. Кантарджиев: Заради противоречиви послания няма доверие в лекарите
24.11.2020 17:12:20

Проф. Кантарджиев: Заради противоречиви послания няма доверие в лекарите

Ако имаше съзнание у хората, нямаше да имаме по над 3000 нови случая на ден, а по 300 на ден. Тов ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...