Вторник, 27 Септември 2022
24
окт
 

В печата: Информационна система, трансплантации, спешна помощ

Сряда, 24 Октомври 2018 | 09:24:35


„Анализ на здравното състояние на населението. Това е една от целите, които ще бъдат постигнати чрез т.нар. Национална здравна информационна система”, пише днес „Телеграф”. „Тя ще се събира, обработва и съхранява и

„Анализ на здравното състояние на населението. Това е една от целите, които ще бъдат постигнати чрез т.нар. Национална здравна информационна система”, пише днес „Телеграф”.

„Тя ще се събира, обработва и съхранява информация за състоянието на всеки отделен българин. Основните функции на т. нар. е-здравеопазване ще бъдат организацията в сектора и утвърждаването на програми с цел подобряване на здравния статус на гражданите. Това е записано в проектозакона за бюджет на здравната каса”, уточнява изданието.

„Информационната система ще включва електронните здравни записи на всички хора и всички регистри, информационни бази от данни и системи, за които е предвидено в нормативен акт, че се водят от Министерството на здравеопазването и неговите второстепенни разпоредители с бюджет, от лечебни и здравни заведения, от НЗОК и от застрахователните дружества, осъществяващи доброволно здравно осигуряване”, пише в документа. В него се посочва, че право на безвъзмезден достъп до Националната здравна информационна система ще имат пациентите, лечебните заведения и касата”, пише още вестникът.

„Стандарт” се спира на проблемите с белодробните трансплантации у нас. „Двама от листата с 15 чакащи за белодробна трансплантация у нас са в много тежко състояние. За това алармира директорът на Агенцията по трансплантации д-р Михаил Христов пред bTV вчера. В същото време обаче той съобщи, че е постигната уговорка с екип от Истанбул, който да прави трансплантации у нас и да обучава български лекари”, четем във всекидневника.

„Разговори се водят и с екипи от болниците в Рим, Париж, Хановер и Виена. Когато подпишем споразумение, ще има две възможности -нашият пациент да отиде в чужбина, а другата е да дойде техният екип да оперира у нас”, обясни д-р Христов.

Идеята е лекарите от чужбина да обучават наши екипи както за извършването на трансплантации, така и за следтрансплантационните грижи за пациентите”, допълва публикацията.

И още: „За чакащите белодробна трансплантация у нас можем да осигурим преглед в чужбина за т. нар. второ лекарско мнение, обясни още директорът на Агенцията. Вчера е направена и първата междуболнична комисия, която да обсъди състоянието на чакащите белодробна трансплантация. Всички пациенти ще бъдат прегледани и ще уточним какво е тяхното здравословно състояние, каза д-р Христов. Той призна, че няма как да даде гаранция за чакащите белодробна трансплантация. „Нашата основна задача е да подобрим донорството в България. Нямаме ли донорство на органи, няма да може да има успех”, отбеляза още д-р Михаил Христов”.

Вестниците отразяват и подписания вчера договор за модернизацията на спешната помощ. «237 центрове и филиали на Спешна помощ в страната ще бъдат напълно обновени и модернизирани със 163,5 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020 г.". Договорът за изпълнение на проекта беше подписан от здравния министър Кирил Ананиев и колегата му по регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова”, четем в „Монитор”.

„Предвижда се реконструкция и строителство на нови сгради на Спешната помощ в 34 лечебни заведения с над 50% държавно участие и купуване на 400 съвременни линейки с нова апаратура. Срокът за изпълнение е 36 месеца”, уточнява вестникът и допълва, че вече има класиран изпълнител по обществената поръчка за купуване на 280 линейки. „Стойността на проекта е 38 300 000 лв. До края на годината се очаква да бъде извършена и първата доставка. На 20 ноември ще бъдат отворени офертите по стартираната в началото на октомври процедура за купуване на 120 високопроходими реанимобила. До края на октомври предстои да бъде обявена обществена поръчка за купуване на медицинско оборудване и апаратура за нуждите на всички центрове за спешна медицинска помощ, техните филиали и за спешните отделения на областните многопрофилни болници. Прогнозната стойност на поръчката е 22 млн. лв. Медицинските центрове ще бъдат обновени за 2,8 млн. лева”, пише още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@Dk*


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме
26.09.2022 17:29:15 Невена Попова

Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме

„У нас грип все още няма, рано е още, но сега е най-подходящото време за ваксиниране“ ...

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив
26.09.2022 17:11:06

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив

В Научноизследователския институт към МУ-Пловдив се проведе работен семинар по проект Development ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...