Четвъртък, 04 Март 2021
24
окт
 

В печата: Информационна система, трансплантации, спешна помощ

Сряда, 24 Октомври 2018 | 09:24:35


„Анализ на здравното състояние на населението. Това е една от целите, които ще бъдат постигнати чрез т.нар. Национална здравна информационна система”, пише днес „Телеграф”. „Тя ще се събира, обработва и съхранява и

„Анализ на здравното състояние на населението. Това е една от целите, които ще бъдат постигнати чрез т.нар. Национална здравна информационна система”, пише днес „Телеграф”.

„Тя ще се събира, обработва и съхранява информация за състоянието на всеки отделен българин. Основните функции на т. нар. е-здравеопазване ще бъдат организацията в сектора и утвърждаването на програми с цел подобряване на здравния статус на гражданите. Това е записано в проектозакона за бюджет на здравната каса”, уточнява изданието.

„Информационната система ще включва електронните здравни записи на всички хора и всички регистри, информационни бази от данни и системи, за които е предвидено в нормативен акт, че се водят от Министерството на здравеопазването и неговите второстепенни разпоредители с бюджет, от лечебни и здравни заведения, от НЗОК и от застрахователните дружества, осъществяващи доброволно здравно осигуряване”, пише в документа. В него се посочва, че право на безвъзмезден достъп до Националната здравна информационна система ще имат пациентите, лечебните заведения и касата”, пише още вестникът.

„Стандарт” се спира на проблемите с белодробните трансплантации у нас. „Двама от листата с 15 чакащи за белодробна трансплантация у нас са в много тежко състояние. За това алармира директорът на Агенцията по трансплантации д-р Михаил Христов пред bTV вчера. В същото време обаче той съобщи, че е постигната уговорка с екип от Истанбул, който да прави трансплантации у нас и да обучава български лекари”, четем във всекидневника.

„Разговори се водят и с екипи от болниците в Рим, Париж, Хановер и Виена. Когато подпишем споразумение, ще има две възможности -нашият пациент да отиде в чужбина, а другата е да дойде техният екип да оперира у нас”, обясни д-р Христов.

Идеята е лекарите от чужбина да обучават наши екипи както за извършването на трансплантации, така и за следтрансплантационните грижи за пациентите”, допълва публикацията.

И още: „За чакащите белодробна трансплантация у нас можем да осигурим преглед в чужбина за т. нар. второ лекарско мнение, обясни още директорът на Агенцията. Вчера е направена и първата междуболнична комисия, която да обсъди състоянието на чакащите белодробна трансплантация. Всички пациенти ще бъдат прегледани и ще уточним какво е тяхното здравословно състояние, каза д-р Христов. Той призна, че няма как да даде гаранция за чакащите белодробна трансплантация. „Нашата основна задача е да подобрим донорството в България. Нямаме ли донорство на органи, няма да може да има успех”, отбеляза още д-р Михаил Христов”.

Вестниците отразяват и подписания вчера договор за модернизацията на спешната помощ. «237 центрове и филиали на Спешна помощ в страната ще бъдат напълно обновени и модернизирани със 163,5 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020 г.". Договорът за изпълнение на проекта беше подписан от здравния министър Кирил Ананиев и колегата му по регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова”, четем в „Монитор”.

„Предвижда се реконструкция и строителство на нови сгради на Спешната помощ в 34 лечебни заведения с над 50% държавно участие и купуване на 400 съвременни линейки с нова апаратура. Срокът за изпълнение е 36 месеца”, уточнява вестникът и допълва, че вече има класиран изпълнител по обществената поръчка за купуване на 280 линейки. „Стойността на проекта е 38 300 000 лв. До края на годината се очаква да бъде извършена и първата доставка. На 20 ноември ще бъдат отворени офертите по стартираната в началото на октомври процедура за купуване на 120 високопроходими реанимобила. До края на октомври предстои да бъде обявена обществена поръчка за купуване на медицинско оборудване и апаратура за нуждите на всички центрове за спешна медицинска помощ, техните филиали и за спешните отделения на областните многопрофилни болници. Прогнозната стойност на поръчката е 22 млн. лв. Медицинските центрове ще бъдат обновени за 2,8 млн. лева”, пише още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2zEP


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Готова е системата за онлайн записване за ваксинация срещу COVID
04.03.2021 15:17:30 Полина Тодорова

Готова е системата за онлайн записване за ваксинация срещу COVID

Завършена е електронната система за записване на ден и час за ваксинация срещу COVID, като тя офи ...

Лекари от Александровска оперираха възрастна пациентка с тумор, множество хронични заболявания и COVID
04.03.2021 14:35:37

Лекари от Александровска оперираха възрастна пациентка с тумор, множество хронични заболявания и COVID

Лекари от Александровска болница извършиха спешна операция на възрастна пациентка с тумор на дебе ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...