Събота, 06 Юни 2020
16
май
8
 

В печата: Спасяват родилното в Ямбол, лимити в КОЦ, протестът на медсестрите

Четвъртък, 16 Май 2019 | 09:04:09
8

Акушер-гинеколози и неонатолози от УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора ще започнат работа в ямболската "Свети Пантелеймон" и до няколко дни там ще отвори отново врати родилното отделение, съобщава „Телеграф“ като се позовава на

Акушер-гинеколози и неонатолози от УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора ще започнат работа в ямболската "Свети Пантелеймон" и до няколко дни там ще отвори отново врати родилното отделение, съобщава „Телеграф“ като се позовава на изпълнителния директор на старозагорската болница проф. д-р Йовчо Йовчев.

„По думите му договорът между двете държавни структури вече бил подписан, това станало с благословията на здравния министър Кирил Ананиев. При необходимост някои от родилките щели да бъдат транспортирани до Града на липите. Родилното в Ямбол спря своята работа поради недостиг на специалисти - основно неонатолози. Старозагорските лекари нямало да бъдат командировани“, пише изданието.

Протестът на медицинските сестри пред Министерски съвет намира място в някои от днешните всекидневници. „Те настояват както за стартови възнаграждения от 2 минимални заплати, така и за цялостна реформа в здравния сектор, като вече искат и болниците да престанат да имат статут на търговски дружества. Последното е сред основните искания и на работещите в педиатричната болница в София, които организираха три протеста в последните седмици“, пише „Сега“.

Изданието припомня, че Кабинетът вече два пъти е отпуснал пари - общо 80 млн. лв., за които се обещава, че ще отидат и за ръст на заплатите на медицинските специалисти, като стартовото възнаграждение да стане гарантирано 950 лв. „Сестрите обаче настояват за 1120 лв., а и искат реформа. Те твърдят, че до момента нито едно обещание не е изпълнено, а предстоящото увеличение на цените на част от клиничните пътеки ще доведе до по-големи кражби в системата. За пореден път сестри припомниха какви са възнагражденията им - 690 лв. В детските заведения и старческите домове, а голяма част от заетите в болниците работят и на други места, за да вържат двата края“, допълва медията.

„Дума“ информира, че от от началото на годината за пръв път комплексните онкологични центрове (КОЦ) са с лимити. Изданието цитира д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), който е категоричен, че това оказва негативно влияние върху пациентите, тъй като вливанията или лъчелечението се провеждат по строги медицински показания на определен период от време и са съобразени с деленето на туморните клетки.

„В началото на седмицата в ЦЗПЗ е получено писмо от КОЦ - Шумен, с което са сезирани председателите на БЛС д-р Иван Маджаров и на комисията по здравеопазване към НС д-р Даниела Дариткова, НЗОК и министърът на здравеопазването, както и ЦЗПЗ. От него става ясно, че пациенти, преминали по клинични пътеки, в края на всеки месец се задържат в лечебното заведение и се изписват в началото на следващия. Това се прави поради изчерпване на финансов лимит и води до натрупване на закъснение, забавяне и невъзможност за приемане на онкоболни, нуждаещи се от лечение, както и до натрупване в листа на чакащи, обясни д-р Кацаров“, пише изданието.

„За юни месечният лимит ще се изпълни към петнадесето число, за следващия месец с - 5 дни по-рано. Така ще се разстрои дейността в болницата, ще се формира листа на чакащи за около 1 месец, въпреки че лечебното заведение има капацитет да приеме всички без отлагане. Това е недопустимо за лечение на онкологични заболявания по радикална програма, каквито са 65-70% от пациентите, и ще доведе до силно влошаване на лечебните резултати и на прогнозата за изхода от тежкото заболяване, категоричен е д-р Кацаров“, пише още медията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RmG%

Хайдутин 16.05.2019 12:42:45

В коцовете стават най - големи злоупотреби с ненужни операции, да вземем например Коц - Пловдив с върхушката Тулев, Иванов и компания. Тези хора са за затвора! В Св. Георги от втора хирургия Ваня Узунова и тя е много навътре в измами и ненужни операции, но има гръб

Гост 16.05.2019 19:14:15

Да, никакъв КОЦ за теб, да бъдат закрити и да мреш в собствените си фекалии без онкологична помощ. Ще те застигне мда ,скоро

Изказал се 16.05.2019 12:39:26

Най - големия мошенник Стойчо Кацаров , ще защитава здравеопазването, да се смееш ли? Да плачеш ли? Този крадец на преден план защитава, а на заден план яко краде с измислени кампании и измами!

Гост 16.05.2019 19:17:25

Какво краде бе ватенка ? Тази мантра на твоите копелета от ГЕРБ не ни пробутвай тук пак без доказателства. Ако нямаш валидни доказателства си просто една тъпа клеветническа кратуна и подлежиш на съдебно преследване за разпространение на лъжи. Евала на д-р Кацаров ,че всеки ден ви бърка в червения комунистически джигер.

Гост 16.05.2019 10:57:21

предатели

Гост 16.05.2019 10:22:59

В КОЦ-Шумен превъртат едни и същи пациенти, отчитат и "прибират". Сега са поискали 7 милиона от общината за закупуване на трети линеен ускорител и 1,2 млн. лв. за ъпдейт на софтуер.

Гост 16.05.2019 19:28:09

Съдбата утре ще те прати при тях да видиш кого превъртат , глупаво нагло същество. Простаците никога няма да имат представа колко скъпа е тази дейност и то за какво - да спасяват жалкия г з на партийни клакьори в интернет насаждащи правителствените лъжи в едно нефинансирано ИЗОБЩО здравеопазване на което нефинансирането се обяснява единствено и само с това ,че се крадяло -естествено без да покажат никого като доказателство за лъжливите си ченгесарски твърдения

bfb 16.05.2019 09:22:14

пълни глупости няма такива лимити в този КОЦ правят най големите злоупотреби


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Паскалев: Трансплантираният пациент е 3 и половина пъти по-евтин за държавата от този на диализа
05.06.2020 17:36:00 Надежда Ненова

Проф. Паскалев: Трансплантираният пациент е 3 и половина пъти по-евтин за държавата от този на диализа

Парламентът вчера прие окончателно измененията в Закона за донорството и трансплатациите, с к ...

Министър Ананиев: Цените на лекарствата за трансплантирани у нас не са променяни от 2011 година
05.06.2020 17:07:20 Невена Попова

Министър Ананиев: Цените на лекарствата за трансплантирани у нас не са променяни от 2011 година

Цените на лекарствените продукти за трансплантирани пациенти у нас не са променяни от 2011 г., То ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...