Неделя, 20 Септември 2020
15
февр
5
 

В пресата: Фонд за лекарска взаимопомощ, агресия над медици, общински болници

Петък, 15 Февруари 2019 | 09:06:19
5

Фондът за лекарска взаимопомощ, създаден от Столичната колегия на Българския лекарски съюз, вече работи. Подписан е договор за специализации на наши лекари от почти всички области на медицината с най-високотехнологичната израелска болница „Хадаса

Фондът за лекарска взаимопомощ, създаден от Столичната колегия на Българския лекарски съюз, вече работи. Подписан е договор за специализации на наши лекари от почти всички области на медицината с най-високотехнологичната израелска болница „Хадаса”. Това казва пред „24 часа” председателят на колегията д-р Асен Меджидиев. „Договорихме с ръководството на болницата и допълнителни възможности за организиране на обучителни курсове и консултации на място в България, когато имаме нужда от такова съдействие. Първият проект, който подготвяме, е курс за здравен мениджмънт и модерно управление на болнични структури. По него ще изпратим група от 10 ръководители от софийски лечебни заведения. Обучението е 10-дневно, като през половината от времето ще се проведе в Израел в самата болница. Мениджърите ще получат сертификати за завършения курс”, разказва д-р Меджидиев.

„Според правилника на фонда директорите на лечебните заведения препоръчват колеги за изпращане на специализация в зависимост от това каква квалификация ще е развиваща за лекаря и съответно полезна за болницата. На тази база се оформят и договорните им отношения. Идеята е младите колеги, на които болницата съвместно с лекарския съюз осигурява база за специализация и възможности за курсове, след това да имат ангажимент да работят за определен срок в лечебното заведение”, продължава той и информира, че преди дни с финансиране от фонда за лекарска взаимопомощ и вноски към него от директора на „Пирогов” проф. Асен Балтов за специализация са заминали първите двама лекари – от детска коремна и детска гръдна хирургия. Те ще специализират в Швейцария, в болница към Бернския университет.

„Интересът към специализациите е голям. За да припознаят България като свой избор за кариера, младите хора в нашата професия очакват не само по-добро заплащане и адекватна среда за работа, но и възможности за квалификация във високоспециализирани европейски центрове. В преговори сме и с Кьолнския университет - очакваме да предостави бази за специализации, в които наши млади лекари да черпят опита на водещите немски болници. Отлични центрове и специалисти с уникален опит има и в български лечебни заведения и фондът ще финансира практическото обучение на млади лекари и в тези болници”, казва още председателят на СЛК пред „24 часа”.

„Телеграф” пък се спира на проблемите с насилието над медици, като търси за разговор директора на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев. „За съжаление диагнозата е тежка, болестта се е превърнала в епидемия и е сериозно хронифицирана, което прави проблема много труден за лечение”, коментира той пред изданието.

По думите му, според статистиката за миналата 2018 г. ЦСМП е имал над 30 физически нападения над медици. „Представете си го така - за една година повече от един месец ние ежедневно сме били обект на физическа саморазправа. Вие преценете това нормално ли е, логично ли е, води ли до нещо смислено и добро. Защото за мен остава непонятно как е възможно в XXI век да говорим за насилие над медици, над учители, над полицаи, деца да нападат връстниците си или учителите си. Това са тежки въпроси, на които всеки един от нас трябва да търси отговорите”, посочва д-р Гелев и отбелязва, че вербалната агресия е ежедневие в Центъра. „А тя в никакъв случай не е за подценяване. Не зная дали можете да си представите какво означава всеки ден да ви обиждат, да заплашват вас или семейството ви, децата ви...”, коментира шефът на столичния ЦСМП и допълва: „На моменти толкова ескалира агресията, че мога да го нарека телефонен тероризъм. Това е изключително тежка психологическа, емоционална преса, която демотивира хората и затова кадровият дефицит се задълбочава. Много от колегите ми казват, че съвсем скоро няма да има кой да се отзове на сигнала за помощ, а това вече е много страшно.”

„Стандарт” фокусира вниманието си върху проблемите на общинските болници и в частност на състоянието на лечебното заведение в Белоградчик. „Многопрофилната болница за активно лечение в Белоградчик „Проф. д-р Георги Златарски” влезе в 2019 с 1 млн. лв. задължения. През 2017 година борчовете са били 600 000 лв., а през 2018 800 000 лв. Днес се бори за оцеляване всеки ден. Дълговете и към доставчици на медикаменти, консумативи и услуги са 510 000 лв., а към персонала 400 000 лв. От 2016 година насам лекари, медицински сестри и санитари получават само малка част от заплатите си като аванси. Никой не знае кога ще може да бъде изплатена цялата заработена му от три години сума”, пише всекидневникът.

„На няколко пъти болницата е била пред фалит. Но общината, която е неин собственик, е успявала да я задържи. С цената на благородството на лекарите, които са готови да помагат на хората дори и без пълното заплащане. Защото здравното заведение е единствено в планинския район. Болни от селата Салаш, Стакевци, Чупрене не могат да стигнат на 50 или 70 км при нужда във Видин и Монтана. То лекува 24 506 души от 4 общини Белоградчик, Димово, Ружинци и Чупрене. В района са разположени два града и 56 села”, отбелязва още материалът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZPtv

чукча 15.02.2019 11:01:02

Търся си благороден магазин, благородно енерго, ВиК, банки, ...!

Гост 17.02.2019 07:13:17

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Патриот-майтапчия 15.02.2019 11:05:57

Благородни фаянсаджии, автотенекеджии, автобояджии, автомонтьори, майстори на климатици, климатични термопомпи, бойлери, печки, перални машини...шпакловчици, бояджии...преливащи от благородство...и т.нат.

Гост 17.02.2019 07:13:54

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Гост 15.02.2019 10:03:50

Болницата в Белоградчик съществува пореди ахмащината на лекарите там да бачкат без пари,което някои наричат благородство. Изходът е- изплащане на всички дългове от държавата и подаряване на лекарите да си работят там благородно и частно.Който иска може да работи само благородно.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Още един лекар загуби битката с коронавируса
20.09.2020 09:32:13

Още един лекар загуби битката с коронавируса

Още един лекар почина, след като се е бил заразил с коронавирус. Началникът  на отде ...

Д-р Росица Кръстева: Изживявам мечтите си всеки ден и съм щастлива, че мога да го правя
20.09.2020 09:04:13 Невена Попова

Д-р Росица Кръстева: Изживявам мечтите си всеки ден и съм щастлива, че мога да го правя

Д-р Росица Кръстева e възпиканик на Медицинския университет в София. Има две придобити специа ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...