!
Събота, 13 Април 2024
15
ян
37
 

Д-р Дечо Дечев:

В системата трябва да влязат млади хора и да решат проблемите, които ние не успяхме

За първи път касата няма преразход за лекарства

Сряда, 15 Януари 2020 | 19:25:37
37

Производител на лекарство е подал информация в НЗОК, че е получил драстично по-ниска сума, отколкото Касата е платила за неговия продукт. Това заяви управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев пред bTV. Той подробно описа пътя на лекарствата,

Производител на лекарство е подал информация в НЗОК, че е получил драстично по-ниска сума, отколкото Касата е платила за неговия продукт. Това заяви управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев пред bTV.

Той подробно описа пътя на лекарствата, финансирани от Здравната каса. „За да разбере публиката точно какъв е пътят на едно лекарство преди касата да го заплати – има три нива. Първото ниво това е производителят, който притежава това лекарство. Второто – това е търговецът на едро, който го купува от този производител и го фактурира на болницата. И вече болницата, след като го използва, го фактурира на Касата и Касата го плаща. Това, което ни задължава е наредба на министъра, който е определил, че ако дадено лекарство е в рамките на пределната си цена, пределна означава максимална, която е регистрирана в България, Касата трябва да го заплати. Т.е. в случая, примерно ако едно лекарство струва между 1 лв. и 50 лв., колкото се отчете от този, който иска да му се плати, Касата трябва да го заплати. Това е законно. Т.е. не може да го фактурира на цена по-висока, от тази, с която е регистрирано. А тази цена, с която то е регистрирано, е най-ниската в Европа между 10 държави, в които се наблюдава това лекарство. Това е пътят. По закон НЗОК има информация за това болницата колко го е закупила. И на базата на фактурата, която има болницата, тя на база на тази фактура го отчита към Касата като не може тази цена да бъде по-висока от тази, на която го е придобила. За другите две нива – за производителя и за търговеца на едро НЗОК няма достъп до тази информация. Достъп до нея има министърът на здравеопазването“, каза д-р Дечев.

„Знаете, че тази година Касата промени политиката си относно заплащането на лекарствата на производителите и за първи път тя няма преразход за лекарства. Т.е. бюджетът на Касата е Х. Ако има преразход, той е за сметка на този, който го е направил този преразход от производителите. Те трябва да върнат сумите. В края на годината на всеки един производител ние предоставяме информация за неговия продукт колко сме платили и съответно, ако това е в повече отколкото в предишен период, той трябва да върне това, което е надвишено. Давайки тази информация, един от производителите учудено заявява, че като брой опаковки, които той е продал на дистрибутор съвпада с броя на опаковки, които Касата е заплатила, но е получил драстично по-ниска сума, отколкото Касата е платила за неговия продукт. На база на тази информация, НЗОК изиска финансови документи от него и се видя, че въпреки че той продава продукта си на една и съща цена, която е значително по-ниска от регистрираната, на практика Касата заплаща цени с до 7 пъти разлика. Т.е. 700% по-висока, отколкото най-ниската, на която плаща този продукт. Проверихме в кои болници са отчитали по тази най-висока цена и кои са отчитали по най-ниска цена. От 29-те болници, които са ползвали този продукт, първите 11 по цена, т.е. от по-висока от по-ниска – всичките са частни лечебни заведения. Започнахме да търсим причината поради това нещо, тъй като лекарства със същия състав на този производител произвеждат още трима производители. И когато в лечебно заведение, което провежда процедура по ЗОП се обяви поръчка по ЗОП за този препарат, тези четиримата се явяват. За да го спечели някой от четиримата, естествено че се понижава цената. Това понижаване на цената е в порядъка на около 85% от регистрираната цена на този продукт. Поради тази причина в болниците, в които са се провеждали процедури по ЗОП, цената е много ниска. Там, където не са се провеждали процедури по ЗОП, каквито са частните лечебни заведения, които са освободени с поправка на Закона по ЗОП през 2016 г., там цената е максималната“, обясни д-р Дечев.

На въпроса дали ще се кандитатира отново за управител на НЗОК, д-р Дечев отговори: „Не. Категорично казвам, че няма да се кандидатирам.“ А на въпроса дали би станал министър, се разсмя. „Хората от моето поколение трябва да разберат, че всяка професионална кариера има начало и край и човек трябва да излезне във форма от края си. Аз съм на пенсионна възраст, смятам, че каквото съм дал, съм дал на тази система. Мисля, че трябва да влязат по-млади хора. На тяхното поколение е правото да решат проблемите, които ние не успяхме“, завърши д-р Дечев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
d3Kb

Unknown 22.01.2020 16:04:26

Какви млади хора не човек? Нали ти и Киро тефтера ги изгонихте. Погледни каква е възрастта на хората по РЗИ-тата, ИАЛ и надЗОРО. Тези пенсионери, как ще ги махнеш? А като гледам и новата вълна в лицето на Гигова и Сабина от ЗОРО, какво ще се постигне. Гигито, снаа на дъртио Гигов, пък и с къща за гости. Това ще векува там, нали горкото, никъде няма да го приемат. Да не е луд някой да го вземе на работа само да му философства и вири крачета. То, нали и на мъжа и му омръзна да му дудне и я разквартирува в одото навремето. Там едни други са кьотек, щот женицата без стаж я приеха, ама..... Та, Дечка няма млади и оправно хора. Всички тези да се изхвърлят от цялата система и чисто нови хора.

Гост 16.01.2020 18:22:14

Ако иналианският боклук се изгаря в българските централи, то бракуваните европейски лекарства се унищожават в българските държавни болници.

Гост 16.01.2020 13:57:05

Каде ги тиа млади хора бре Делю

Д-р Ох Боли 16.01.2020 08:59:43

Коро-ДОВИЖДАНЕ! Абе, Кире, колко пари прибира синчето ти в Токуда за нищо правене? Колко? Добре че си министър, и хранят некъдърния ти син! А за топ 11-те частни болници? Какво ще кажеш дърт негодяй? Дечката си каза нещата право куме в очи. Сега какво го плюете? Ще вият ли сега СЧБ? А ония малък Наполеончик Андрей Марков и подобния нему крадец Тиков? Ами пилетата Градус и рязаните карабини от Сити Клиник? Не са ли и те в политическия кюп? Дудов, този всеизвестен педал и крадец колко прибра от реекспорт? Сега Дечката ви е крив! А като лапахте? Ама за съжаление нищо няма да стане.

Гост 16.01.2020 09:19:40

Д-р Дечев, като се върнеш в Иван Рилски, махни си онова същество секретарката ти! Тъпа е, злобна е, проста е и те краде! Ти си интелигентен човек! Защо търпиш тази силистренска селянка?

Гост 16.01.2020 09:10:58

Те само те ли са? Колко са още? Каза си го човека. Ами само този медикамент ли е? Колко още има! И само това ли е проблема? Съсипаха фронта на доболничната поликлинична помощ и вдигнаха хоспитализациите. Дечката махна Москов, сега махна и Киро Тъпото. Абе Кире, ти си много прост! А за смолянската селянка Дариткова, дето не знае от къде изгрява Слънцето не ми се говори. Дечка, махни и уволни сега всичките шефове на РЗОК преди да си тръгнеш. Нека малко да ги раздрусаш. Започни с Герганчето Андреева!

Гост 16.01.2020 00:41:01

Щом частните болници ползван на равни начала обществен ресурс-НЗОК(равнопоставеност!), трябва да спазват същите наредби и закони, както всички останали здравни заведения.А именно-ЗОП.Равнопоставеност и в правата и в задълженията.

Гост 16.01.2020 04:57:44

Да получават апаратура и ремонти от МЗ с ряаяне на лентички. МЗ да им покрива дълговете и т. н. Държавните болници са с редица привилегии и помощи, частните трябва да оцеляват на собствени мускули. Има куп други решения , напр. касата да заплаща до определена стойност.

999 16.01.2020 18:12:25

Кой луд прави болница на мускули? При тежко недофинансирана система и тотален недостиг на средства как точно болниците се оказаха добра инвестиция? И както хем не стигат парите, хем частните болници растат и богатеят? Само от голо предприемачество и съобразителност вероятно.

Гост 16.01.2020 08:40:46

Частните перачници не оцеляват, а правят луди пари с помощта на депутати като Лъчо; с помощта на министри и заместниците им; с помощта на директори на РЗОК; филтрирайки пациентите чрез насочване на тежките случаи към държавните; тотално надписване на дейността, факт, който тотално подмени здравната статистика; с мародерстване на пациентите за избор на НЯКОЛКО екипа и такса отварям врата... И най-важното, перачниците са построени с откраднати пари я от приватизация, я от еврофондове, укрити данъци. Единици са тези, които създадоха свои болници и стояха далеч от изброеното.

много компетентен 16.01.2020 09:03:55

Абсолютна истина!!!

Гост 15.01.2020 23:49:24

Гротеската Смехориткова видимо изтърва нервите си в Още от деня по Канал 1. Изключително жалка картинка беше - некомпетентна, озлобена, че далаверата на нейните хора е придобила публичност и в същото време зла.

Гост 15.01.2020 22:11:14

”Хората от моето поколение трябва да разберат, че всяка професионална кариера има начало и край и човек трябва да излезне във форма от края си.” Д-р Дечо Дечев И името си да изчисти, струва ми се, че май беше уволнен по едно време.

Гост 15.01.2020 22:24:23

http://afera.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%B4/

Възмутен 15.01.2020 22:04:30

Става въпрос за онкомедикамента Pemetrexed. Частните болници купуват Alimta-производител Lilly Franse-цената на 1фл. от 500мг е 2400лв.Общинските КОЦ и държ.б-ци правят общ.поръчки и купуват същия медикамент на цена 750лв. или по-ниска от друг производител (производителите са 4) Разликата е фрапантна!Но касата плаща без проблем и всичко по документи си е ок.Защо сега се вдига този шум?Какво ще открият поредните проверяващи?Ами става ясно,че в НЗОК и в надзора не знаят какво утвърждават,после тоя на когото дали баницата бил виновен.Докога тия от НЗОК ще бъдат ненаказуеми?

Гост 15.01.2020 21:57:22

Прокуратурата ще направи ли разследване дали въпросната фирма няма нещо общо с Дечев и Митьо Петров ?

Гост 15.01.2020 22:22:33

Гербопитеци, спасявайте се! Водата на хората дадохте на мафията, токсичните боклуци на Ндрангета докарахте в България, сега се оказа ,че вашите фирми крадат парите на хората за здраве и заплати на лекарите. Мръсни тиквопитеци.

Гост 15.01.2020 21:54:43

Всички знаят , че Дечо Дечев е бившо ченге и че е храненик на ДПС . Главен посредник в средите на фармамафията .Негов помощник и протеже е Митьо Петров .Тъпанар , но изпечен мошенник и крадец . Въпросната фирма с въпросното лекарство е свързана с Митето. Митето и Дечо играят някаква ченгесарска игра , същата дето я играха Плочев и Велков. Дечев играе по команда на ДПС .

Незабавно 15.01.2020 21:47:35

Арестувайте Жени Начева и Ананиев за безстопанственост, Лъчо тъпото за подриване националната сигурност на България!

Гост 15.01.2020 21:42:37

Крадливи частници

Гост 15.01.2020 23:23:36

Айде по- полека. А крадливите шефове милионери на държавни болници къде ги оставяш? Този Дечо от къде е милионер, а Генчо и много други дето цял живот са на държавна хранилка.

Експерт 15.01.2020 21:27:38

Изгони Вълева като трябва подмладяване или и купи памперси !Същото се отнася и за лъжица Ананиев.Докога пенсионери ???

Гост 15.01.2020 21:50:47

Вместо баба Зойче да бъдат изхвълени главната секретарка, Райна и милицинера, Рейзито...

Браво на д-р Дечев 15.01.2020 21:16:13

Какво се оказва към момента: 1. Политическите трупове Смехориткова, Киро Онани, Блек Уидоу се правят на ударени с мокър парцал - не били видели, не чули, не разбрали. Тия три смешника от десет години под една или друга форма са начело на здравеопазването у нас. 2. Схемата е сътворена от професор Лъчо Мозъка и квартета от ГЕРБ, АБВ, ДПС и Обединени идиоти; 3. Схемата е обслужвала приоритетно болниците на властта - Тиковите, на Семир абу Мелих, на Домусчиев, на пилетата "Градус" 4. Тези бизнесмени и политиците зад тях са иззели от парите за здраве и по този начин са ограничили правото за достъп на здравноосигурените у нас, както и възможностите на НЗОК да разпредели ограничените ресурси по-справедливо, включително водещо до по-високи заплати на лекари и сестри; 5. Сигурно е, че обявеното лекарство не е единственото. Има още стотици, както и десетки медицински изделия и имплантанти. Тепърва ще видим докъде ще стигнат разкритията.

Знаещ 15.01.2020 20:32:57

Сега излиза, че тая далавера е дошла тази година с механизма на Дечо, шеф на Алводжен е бивш директор на лекарствената дирекция в НЗОК и пръв приятел на Митьо Петров, консултанта на Дечо по лекарствата, а сега да видим кон боб яде ли....Та значи за същия период миналата година парите били 7 пъти по-малко, а сега къде са парите ....мирише, та смърди!

Голата истина 15.01.2020 21:11:21

Допълнение към моя коментар. Това се отнася за горния-ЗНЕЩИЯ

Голата истина 15.01.2020 21:05:38

Гола вода си. Не зная кой си и не ме интнресува. Но ти си си една мижитурка, и такъв ще си останеш до края на живота си. Профан

Гост 15.01.2020 20:30:06

В крайна сметка е виновен Дечев. Две години е плащал по фактури за едно лекарство на толкова различни цени и си е затварял очите. Е това е безстопанственост.

Гост 15.01.2020 20:13:31

Дечо, дай път на младите наистина. Изхвърли онези дъртофели от Кричим. Вонят, та се не трае. Направи нещо добро преди да си тръгнеш с главната секретарка и директорите, които с нагласени конкурси тя довлече. Иначе за истината, която изрече-ЕВАЛА! Това очаквахме още от първия ден, в който дойде, а не преди да ни напуснеш.

Гост 15.01.2020 20:08:18

На дечо му направили няколко справки и вече е велик. По отношение на екипа подготвил въпросните справки, че работи ли за минимално възнаграждение. Искам да Ви кажа, че много служители по РЗОК работят като пчелички за още по-малко и той даже и незнае за тях.

999 16.01.2020 18:08:20

Те пък пчеличките се пребиват от работа. Добре, че изискванията към тях не са високи.

Пчеличка 21.01.2020 14:24:32

Уважаеми 999, ти в качеството на колко знаещ и информиран правиш такова изказване?! Доколко информиран си за изискванията? Или по дефолт, аз съм велик, всички останали са никои... И в РЗОК има интелигентни и можещи служители. И цялата работа се върши точно от тях, понякога в съответствие с безумни изисквания, а парите са за НЗОК... Тези хора също чакат справедливи възнаграждания и хранят семейства. Но, типично по български, най-добри сме, когато трябва да се оплюват другите...

Лютви 20.01.2020 13:26:33

Ами, пребиват се!!!!!! И правят малоумните справки които им искат от НЗОК

Тихомир Каменов 15.01.2020 19:52:19

А когато става въпрос за цялостна структура ? Аз например си имам производител :"Чайкафарма" --> Търговец на едро : "Търговска лига" --> болници "Сърце и мозък" във Плевен и Бургас ---> СБАЛ по Кардиология във Варна, Плевен, Велико Търново, Ямбол и Мадара ? Какво да направя, като хем произвеждам лекарства, които след това дистрибутирам през "Търговска лига", продавам ги на себе си и си ги използвам в болниците ? Какво да направя, като към всяка болница имам и Медицински център, в който работят ОПЛ и кардиолози, които изписват същите тези лекарства и следят като кучета-пазачи да не се променя тази терапия ? И какво да направя като "Търговска лига" е и единственият вносител на стентове за коронарни и мозъчни съдове, които касата ми заплаща, а аз трябва да фактурирам във катетъризационните ми СБАЛК-ове ? Кажете ми какво да направя ?

Гост 15.01.2020 21:10:23

Средногодишно се поставят 50 000 стента. "Няма не искам, няма недей!" Средна цена на един стент е 1000 лева и всяка процедура по поставянето на такъв излиза около 3500 лева, които плаща Касата.

Гост 16.01.2020 01:16:55

Пълни глупости! Реимбурсната цена на стента е 450 лева!!! Аман от олигофрени. Цената на пътеката е 3318 лв. Аман от лъжи и спекулации

Гост 15.01.2020 19:35:47

Св Марина Варна и тя има дистрибутор


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли
12.04.2024 17:31:56

ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли

Няма доказателства, че клас лекарства за диабет и отслабване, сред които изключително популярните ...

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия
12.04.2024 17:12:31 Надежда Ненова

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия

Няма да има селективно договаряне на НЗОК с болници, каквото беше записано в отхвърления от парла ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...