Събота, 26 Септември 2020
19
ноем
5
 

ГЕРБ елиминира някои от най-спорните промени в Закона за бюджета на НЗОК

Понеделник, 19 Ноември 2018 | 15:11:00 Ирина Пекарева
5

Няколко от най-спорните предложения за промени в проектозакона за бюджета на НЗОК за 2019 г. ще бъдат премахнати от него или видоизменени. Това става ясно от предложенията за промени на законопроекта, направени от депутати от ГЕРБ между първо и второ ч

Няколко от най-спорните предложения за промени в проектозакона за бюджета на НЗОК за 2019 г. ще бъдат премахнати от него или видоизменени. Това става ясно от предложенията за промени на законопроекта, направени от депутати от ГЕРБ между първо и второ четене на документа.

С новите промени създаването на нови болници отново ще се одобрява от Министерски съвет, средствата за дейност от бюджета на НЗОК няма да могат да се използват за лекарства, предварителното изпълнение на санкциите се премахва, а пререгистрацията на лечебните заведения ще се извършва по различен ред. Отваря се и „вратичка“ в условието НЗОК да не заплаща на болница за дейност, извършена от лекар, който не работи на основен трудов договор в нея.

С промените, предложени от народни представители от ГЕРБ, се връща първоначалното предложение, с което лечебните заведения ще се създават и преобразуват не с решение на Народното събрание, а на Министерския съвет. То ще се дава въз основа на комплексна оценка, която включва разписаното в Националната здравна карта и някои документи, предоставени от инвеститора. Сред тях са проект, включващ информация за вида лечебно заведение, структурата и предвиждания брой легла; тригодишен бизнес план за развитие на лечебното заведение, включително финансова обосновка и източници на финансиране на дейността на съответната болница, декларация за произход на средствата за реализиране на проекта, както и становище на БЛС или БЗС на територията на съответната област.

Пререгистрацията на лечебните заведения също ще се извърши по друг начин, става ясно от промените. Едно от измененията е свързано със срока за привеждане на дейността им със здравните изисквания, като от една година в предложението на НЗОК той става шест месеца в това на ГЕРБ. Самите лечебни заведения обаче, освен привеждането си в съответствие с нормативните документи и стандарти, не трябва да правят нищо повече. Съответствията ще бъдат проверявани от новата Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, като това ще става по искане на дадено лечебно заведение, по искане на здравния министър или на директора на Агенцията, в съответствие с утвърден график. Ако лечебното заведение отговаря на изискванията, директорът на „Медицински надзор“ следва да предложи на министъра на здравеопазването да се издаде ново удостоверение за регистрация на лечебното заведение, съответно ново разрешение за осъществяване на лечебна дейност.

Ако пък има несъответствия и те не бъдат отстранени в срок, директорът на Агенцията може да предложи на министъра да откаже пререгистриране, да отнеме разрешението за лечебна дейност или да го отнеме само за конкретни дейности, при които са установени несъответствия, като това решение може да бъде обжалвано от лечебното заведение.

Няколко от исканията на БЛС също са взети предвид при предложенията за промени. Така например един от предложените текстове гласи, че „неусвоените средства към 30 септември 2019 г. за здравноосигурителни плащания по съответните параграфи за медицински и за дентални дейности може да се използват за плащания за медицински и дентални дейности при условия и по ред, определени от Надзорния съвет на НЗОК, съгласувано с управителния съвет на БЛС, съответно БЗС“. Това изключва прехвърлянето на средства от пера за дейност към пера за лекарства, което е и едно от условията, поставени от БЛС за подписване на рамков договор.

Самият рамков договор също да се сключва по различен начин, предлагат от ГЕРБ. Според техните текстове НРД ще се приема за срок от три години, като при необходимост или по искане на всяка една от страните се актуализират.

Ежегодно НЗОК и БЛС, съответно БЗС, ще предоговарят чрез подписване на анекс съответния Национален рамков договор в частта цени и обеми, а в останалата част НРД се предоговарят само при необходимост или по искане на всяка една от страните. Приемането на новите тригодишни рамкови договори съответно ще става не след внасянето на Закона за бюджета в Народното събрание, а в сроковете по приемане на средносрочната бюджетна прогноза.

Рамковите договори и анексите към тях ще се приемат не по-късно от последния работен ден на текущата година и ще влизат в сила от 1 януари на следващата, гласят още текстовете, в които се уточнява, че те следва да са съобразени с бюджета на НЗОК за същата година.

С промените отпада и предварителното изпълнение на санкции, дори те да са в процес на обжалване, което беше още едно от исканията на съсловната организация на лекарите.

Друг от текстовете, който се променя, е свързан със забраната НЗОК да заплати на лечебно заведение дейност, извършена от лекар, който не е на основен трудов договор в болницата. Според предложените промени от ГЕРБ тази дейност ще може да се заплаща по изключение, когато достъпът до медицинска помощ на територията на съответната РЗОК е затруднен поради недостиг на съответни медицински специалисти.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9SAw

ПАЦИЕНТ 19.11.2018 21:22:36

"Друг от текстовете, който се променя, е свързан със забраната НЗОК да заплати на лечебно заведение дейност, извършена от лекар, който не е на основен трудов договор в болницата. Според предложените промени от ГЕРБ тази дейност ще може да се заплаща по изключение......" НАПЪЛНО ЛОБИСТКИ ПРОМЕНИ В ИНТЕРЕС НА ЧАСТНИТЕ ПАРТИЙНИ БОЛНИЦИ! ТЕЗИ ПРОМЕНИ ЩЕ ЗАКОПАЯТ ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ, В КОИТО МНОГО ЛЕКАРИ РАБОТЯТ НА ВТОРИ ТРУДОВ ДОГОВОР НА КАКЪВТО, ПО КОДЕКСА НА ТРУДА, ИМАТ ПРАВО, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ, ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ! ЯВНО ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАР НЕ Е ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ! ПОСТАВЯНЕТО ПОД УСЛОВИЕ ПРАВОТО НА ЛЕКАРЯ НА ВТОРИ ТРУДОВ ДОГОВОР Е ЯВНА ДИСКРИМИНАЦИЯ, КОЯТО ОСВЕН ТОВА ЩЕ ЛИШИ НАСЕЛЕНИЕТО В ПО-МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА ОТ КВАЛИФИЦИРАНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ! ЗА КАКЪВ РАВЕН ДОСТЪП ДО ТАКАВА МОЖЕ ДА СТАВА ДУМА? КИРО ТЕФТЕРА И ГЕРБ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ ИЗЛАГАТ С НЕЗАКОННИ И ЛОБИСТКИ ИДЕИ! КАК ДА НЕ ПОДКРЕПИШ УЛИЧНИТЕ СКАНДИРАНИЯ "ОСТАВКА" И "МАФИЯ"? А ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ, МАКАР ЧЕ Е ЗАСПАЛА ПУ*КА, НИКОЙ "НЕ ГО БРЪСНЕ ЗА СЛИВА"!

Гост 19.11.2018 21:44:47

С назначаването на Начева за директор /тогава/ на НЗОК през 2010 г. беше даден първия залп срещу общинските болбници. От тази година започна масираното нахлуване на частни партийни структури на пазара на медицински услуги в България. Естествено, постаната пица на Дянков нямаше как да осигури допълнително финансиране за тези партийни структури и затова се посегна на бюджетите на общинските и областните болници. Точно от 2010 г. започна масовото закриване на общински болници, но за сметка на това се появиха една камара частни и то в дори екзотични населени места, които по заповед на споменатата кака бяха щедро финансирани. Решение има - демонополизация на НЗОК!

999 19.11.2018 17:41:26

И сега какво, след като предложиха идиотщини и сега оттеглят само часто тях, аплодисменти ли чакат? Това е откровена наглост. Първо, нито едно отпредложенията не е било разумно. Второ, начинът по който се предлагат е неуместен. Трето, дори и поправките на поправките са тъпи и безсмислени. УС на БЛС показа неспособност да се справя в сложна ситуация. Не потърси подкрепа от съсловието. Разплаща се с длъжности за осигурени гласове при изборите за председател и членове на УС. Изобщо, много са хората, които биха били полезни само ако си пададат оставките.

Гост 19.11.2018 15:55:32

Промените са смислени, макар и недостатъчни. Дано да се приемат, но както знаем от предишен опит - накрая всичко се изкривява.

Гост 19.11.2018 15:55:11

Сиреч боклуците от ГЕРБ клекнаха пред същите такива от ДПС и защитиха успешно за поредна година схемите в частните си болници. Закривайте тая държавна касичка и правете частни фондове. За лекари и пациенти ще е по-добре.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Христова: Съвсем скоро у нас ще се доставят комбинирани тестове за COVID-19 и грип
25.09.2020 17:18:28 Невена Попова

Проф. Христова: Съвсем скоро у нас ще се доставят комбинирани тестове за COVID-19 и грип

Още преди началото на грипния сезон на нашия пазар ще имаме комбинирани тестове за COVID-19 и гри ...

370 573 са направените PCR тестове у нас за последните три месеца
25.09.2020 16:39:36

370 573 са направените PCR тестове у нас за последните три месеца

4,5% от всички PCR тестове у нас, направени в периода юни – септември, са заплатени от Здра ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...