Сряда, 20 Януари 2021
26
ноем
6
 

Гледат на закрито заседание в парламента решението за покупка на ваксини срещу COVID

Само България отказала продукта на Janssen Pharmaceutica, налага се да го купим

Четвъртък, 26 Ноември 2020 | 17:27:17
6

Парламентарната здравна комисия, а след това и парламентът ще гласуват на закрито заседание участието на България в сключените предварителни договори от ЕК с производителите на лекарства AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHan

Парламентарната здравна комисия, а след това и парламентът ще гласуват на закрито заседание участието на България в сключените предварителни договори от ЕК с производителите на лекарства AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, както и предприемането на действия за сключване на договор за купуване на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV. Това става ясно от проекта за решение, внесен в деловодството на парламента от Министерския съвет. Причината е в „естеството на проекта на решение, както и изискванията за конфиденциалност“, пише в предложението на министър-председателя.

ЕК предлага на държавите-членки да сключи от тяхно име два вида предварителни споразумения: такива, даващи право за придобиване на дози ваксини и такива, които съдържат задължение за придобиване на дози ваксини. До момента има едно предложено споразумение, даващо право за придобиване на ваксини. Всички останали споразумения обвързват държавите членки със задължение да придобият заложените количества ваксини, определени на база на процент от населението.

Споразумението предвижда авансово финансиране за фармацевтичните компании, преди получаване на разрешение за употреба за ваксини за COVID-19, което е за сметка на бюджета на ЕС. ЕК има три сключени споразумения - с AstraZeneca, Sanofi и Janssen Pharmaceutica NV, и предстои сключване на четвърто с Pfizer Inc. и BioNTech. Ваксините са разпределени в 3 основни категории - аденовирусни, антигенни (Spike protein) и РНК ваксини, а списъкът потенциално можело да се увеличава. Аденовирусни ваксини са разработвани от компаниите AstraZeneca и Janssen Pharmaceutica NV. Novavax и Sanofi Pasteur разработват антигенни ваксини (Spike protein), а CureVac, BioNTech и Moderna разработват РНК ваксини, става ясно още от проекта за решение.

В мотивите на Министерския съвет е посочено, че две от ваксините изискват съхранение при температури над минус 75° С и много специален режим на приложение и съхранение, което налага да се изгради и специална логистика, както и да се предвидят обучения и процедури от страна на държавите членки, за да се осигури безопасното и законосъобразно прилагане на ваксината. „Ще е необходимо осигуряване на минусови хладилни съоръжения с температурен мониторинг (каквито няма налични в страната) както на национално ниво, така и в РЗИ и при ОПЛ като основни изпълнители на имунизации, сложна логистика по бързото оползотворяване на всеки отворен флакон ваксина чрез определяне на отделни часове само за прилагането й, предварително записване с уговорени часове на желаещите лица, предвид че предварително трябва да бъде приготвен инжекционният разтвор“, пише в мотивите.

От МС са предложили България да заяви участие във всички категории ваксини, на базата на наличната към онзи момент медицинска информация, с която е разполагало МЗ.

Споразуменията предвиждат възможност при определени условия участващите държави да дарят, както и да препродадат количества ваксини на други държави или публични институции със съгласието на Изпълнителя. Препродажбата следва да е на цената, която е платена за ваксината. Ако се извърши препродажба на която и да е трета държава, участващата държава, която препродава дози, има задължение да възстанови на Комисията авансовото плащане за доза, платена от Комисията на Изпълнителя.

Досега България е заявила участие в договорите с AstraZeneca (аденовирусна ваксина) и Sanofi (антигенна ваксина), производители на две от разработваните категории ваксини. На 18 ноември 2020 г. е изтекъл предвиденият 5-дневен срок за изричен отказ от участие в споразумението за ваксината на Pfizer - Biontech.

България е заявила и изричен отказ от включване в споразумението за закупуване на ваксина от производителя на лекарства Janssen Pharmaceutica.

След изтичане на крайния срок за изричен отказ обаче от ЕК била получена информация, че само България се е отказала от договор с Janssen Pharmaceutica. Заради общоевропейската визия за осигуряване на равен достъп до ваксини на гражданите на ЕС, правителството е одобрило протоколно решение за осигуряване на доставки от ваксината, предлагана от Janssen. „Правният механизъм за получаване на дози от тази ваксина ще бъде реализиран през споразумение с друга държава членка, която да заяви и да предостави на България исканите количества от ваксината на същата цена и при същите условия, които биха били постигнати при участие в Споразумението за предварителна покупка (АРА)“, посочват от МС в мотивите към проекторешението.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*cPz

Гост 27.11.2020 09:30:58

Най-добре е нищо да не правят вече. Да вземат да се запрат.

Гост 26.11.2020 18:34:10

Каза също,че сега не било време за реформи, а след пандемията щели били да си направя изводи и на базата на тях щели да правят реформа в здравеопазването.

Гост 26.11.2020 18:31:37

Смолянската Дърдориткова след 10 годишен престой във властта откри, че не болничните легла са важни, а лекарите и останалите медицински специалисти. Току що го обяви по БТВ. Направо откри топлата вода.

Гост 26.11.2020 17:37:04

Пак ли мислят да 'плащат' 4 кирливи лева на личния лекар на имунизация ? Я си ги правете сами. И без това в Германия и Дания 0няма да ги правят личните лекари , а в момента правят имунизационни центрове за масова имунизация .О, забравих ,че нямате хора .Извикайте си от Африка лекари тогава .Те евентуално могат и да работят за 1 банан ма сА съмнявам

GENERIC 27.11.2020 10:56:16

Дай да не почваме с бананите и 4-те лева , щото много бързо ще стигнам до екскурзиите от фармафирмите за изписани опаковки и предписване по търговско име на 2-3 пъти по скъпи генерици от референтите хо каса. А генерично изписване и заместване кога а?

Гост 27.11.2020 09:13:55

За един банан може само добре обучени маймуни да се намерят. Нека обучението им да почне отсега.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
544 новозаразени и над 6000 излекувани
20.01.2021 07:56:57

544 новозаразени и над 6000 излекувани

544 са новодиагностицираните с COVID-19 у нас през последните 24 часа. 338 от тях са установени с ...

Не повече от 7% реоперации в детските хирургии от трето ниво на компетентност изисква медицинският стандарт
19.01.2021 17:21:06 Невена Попова

Не повече от 7% реоперации в детските хирургии от трето ниво на компетентност изисква медицинският стандарт

Най-малко 300 операции годишно, като 10 % от тях да са с „голям“ обем и сложност, сре ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...