Вторник, 17 Септември 2019
24
май
 

Глобална битка за цената на лекарствата

Петък, 24 Май 2019 | 10:36:59


В Западна Европа и САЩ вече се стига до драматични ситуации, в които драстичното поскъпване на лекарствата все по-често влиза в светлината на прожекторите. И докато там тази тема е сравнително нова, в по-бедните държави този проблем стои от десетилетия

В Западна Европа и САЩ вече се стига до драматични ситуации, в които драстичното поскъпване на лекарствата все по-често влиза в светлината на прожекторите. И докато там тази тема е сравнително нова, в по-бедните държави този проблем стои от десетилетия, пише profit.bg, като цитира The Economist.

На 20 май тази година, в рамките на срещата на Световната здравна асамблея, правителствата на няколко държави поставиха въпроса за възможните решения. Във форума участват здравните министри на държавите от Световната здравна организация, а целта им е да начертаят основните цели за предстоящата година.

Проблемите, които бяха обсъдени по време на дискусиите, никак не са малко - разширяването на универсалното здравно покритие, повишаването на антимикробната резистентност, влиянието на климатичните промени върху здравето на хората и задълбочаването на кризата с разпространението на вируса Ебола в Демократична република Конго.

Най-горещата тема обаче бе свързана именно с повишаването на цената на новите медикаменти и по-конкретно на тези, свързани с раковото лечение. През февруари италианският министър на здравеопазването Джулия Грило публикува проекторезолюция за цените на лекарствата.

Тя призовава за международни действия и мерки за увеличаване на прозрачността в ценообразуването и определянето на разходите за изследвания и развойна дейност. Освен това компаниите ще бъдат принудени да разкрият всички форми на държавна подкрепа, които получават - инвестиционни траншове, стартъп фондове, данъчни облекчения и съвместни проекти с академичните институции.

Авторите на резолюцията се надяват, че тези мерки ще допринесат за понижаване на цените на лекарствата. А италианското правителство се радва на подкрепата и на други държави, които работят в същата посока. В момента фармацевтичните компании публикуват единствено списъци с каталожните цени на медикаментите. На практика това са големи числа, които впоследствие подлежат на "договаряне", в зависимост от поръчаните количества и конкретните изисквания на съответната държава.

"Отстъпките", която получават правителствата, големите застрахователни компании и останалите посредници по веригата, в повечето случаи са конфиденциални. Много експерти вече открито заявяват подозренията си, че в целия този процес най-ощетени са тези, които плащат сметката - най-често данъкоплатците.

"Отделните купувачи, дори в рамките на една и съща държава, плащат различни цени за едни и същи лекарства. Те обаче се пазят в тайна", заявява Елс Торил от френската неправителствена организация Médecins Sans Frontières (Медицина без граници).

И макар че на теория по-бедните държави могат да договорят по-ниски цени на лекарствата, съществуват сериозни подозрения, че се случва точно обратното - клиентите на фармацевтичните компании в богатите страни се оказват облагодетелствани с по-атрактивни оферти.

Фармацевтичните компании, от своя страна, не са доволни от планираните промени. Според Международната федерация на фармацевтичните производители италианската проекторезолюция има за цел "да отклони общественото внимание и ресурси от реалните и устойчиви решения на проблема с достъпа до лекарства".

Великобритания, Германия и Дания правят опити за смекчаване на изискванията в проекта, вероятно под натиска на собствените си фармацевтични индустрии, макар че и трите държави се сблъскват със същите проблеми у дома.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sbEY


Още новини
Ако грешките не се регистрират и анализират, медицината се лишава от възможността да се учи
17.09.2019 17:37:45 Надежда Ненова

Ако грешките не се регистрират и анализират, медицината се лишава от възможността да се учи

„Медицинската грешка е третата причина за смъртност в света след онкологичните и сърдечносъ ...

Веска Събева: Връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България
17.09.2019 16:55:07 Надежда Ненова

Веска Събева: Връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България

Връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България. Това заяви Веска Събева от Асоциац ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...