!
Четвъртък, 25 Април 2024
15
ноем
17
 

Да отпадне напълно потребителската такса при ОПЛ искат пациентски организации

Петък, 15 Ноември 2019 | 10:50:23
17

Не само не сме съгласни да се заплаща

Не само не сме съгласни да се заплаща потребителска такса 1 лев от родителите за децата при преглед от лекар, но настояваме да отпадне напълно потребителската такса за всички пациенти (деца и възрастни) при посещение при общопрактикуващия лекар. Това се казва в позицията на пациентски организации „Заедно с теб“ по повод искането на БЛС да се въведе такса от 1 лев и за децата.

Пациентските организации се обръщат към министъра на здравеопазването и заради  създаденото напрежение и тревога у пациентите, както и вълната от негативни мнения на родители.  Според проучване, извършено от тях, такава потребителска такса не се заплащала в редица европейски страни.

„Тъй като с подписването на Национален рамков договор (НРД)  бюджетът за общопрактикуващите лекари ще бъде увеличен с 19 милиона лева, в т.ч. и за така наречената капитация (сума, отпускана за всеки пациент ежемесечно, независимо дали посещава лекаря или не) това ще осигури достатъчно допълнителни средства за лекарите. Разбираемо е, че сме категорично против потребителската такса за децата, тъй като това ще застраши здравето им. Такава такса е трудна за плащане за голяма част от родителите на боледуващите деца с ниски доходи. Приоритети на държавата са детското здравеопазване и справянето с демографския проблем и очакваме да има реални действия в тази посока, а не затруднения за родителите“, казват от „Заедно с теб“.

„Пациентите, не сме съгласни на наш гръб да се стоварват изискванията на неудовлетворените от системата. Такива са възможностите на държавата ни“, пише още в позицията на „Заедно с теб“, подписана от председателя на организацията Пенка Георгиева.    

Припомняме, че личните лекари настояват бюджетът за ПИМП за следващата година да бъде повишен с 25 млн. лв., а не с 19 млн. лв. спрямо този за 2019 г. Според тях е изпълнимо при настоящата събираемост на здравноосигурителните вноски. „Исканите от нас 25 млн. лв. са минимума на минимумите спрямо нашите разчети“, каза пред Zdrave.net зам.-председателят на БЛС с ресор доболнична помощ д-р Николай Брънзалов.

 

 Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Rxt2

Гост 18.11.2019 10:02:54

На Пенка пак и натиснаха старт копчето ;-) Няма защо да я коментираме.

Elf 17.11.2019 09:13:10

Vsashnost tazi organizacia pomaga na lekarite.Taka ste osaznajat che ,,taksata,,e edna evtina spekulacia za da zavija robskoto pleme.Lekar ne biva da se dokosva do pari na rabota,da ima kasov aparat .Pregleda na dete trabva da e 50 leva s DDS.Na vazrasten 40 leva.S zdravna karta s kod .Nema karta-nema pregled.Chasten pregled 120 leva s DDS.A NZOK,NOI,RCZ-ta da sa bezrabotni lelki.Na mnogo tartei davate rabota s tova 1 levche.OTKAJETE SE OT NEGO;ISKAITE KARTI: I unishtojete mrasnicite koito pecheliat ot vas.

16.11.2019 07:28:18

Русия, Беларус, Молдова и, може би, Сърбия. Типични "европейски" страни...

Гост 15.11.2019 19:56:25

Може ли някой да изброи няколко от редицата европейски страни,където не се плаща?Аз съм лекар в една европейска държава(не България),та ще ми е интересно.

Що така бе, Пенке? 15.11.2019 16:57:11

Някой да се изкаже за ДМС на ИАМН - бившия одит, или НЗОК и РЗОК? Да сте чули пациент да се възмути? Или пациентите искат да няма левче, но чиновниците да бъдат стимулирани, без да е необходимо да си дават зор! Така ли, Пенке?

Здравен МАРОДЕР 15.11.2019 16:26:54

Един лев е цяло кафе бе, еййй! Какво знаете вие! Ще се лишавам от едно кафе на месец, да не би здравето на детето ми да струва толкова?

гост 15.11.2019 15:11:08

"потребителска такса не се заплащала в редица европейски страни." да така е, но там здр.осигуровка не е десетина евро а поне 100 Евро, и прегледа се заплаща от касата мин 20-25 Евро, а не както у нас безплатно от касата

д-р 15.11.2019 12:54:42

Како Пенке, сигурен съм ,че сред критикарите плямпаджии сред вас няма хора със социално значима професия в която се носи отговорност за живота на много хора. Сигурен съм ,че няма коментиращи злобари от вас които да са летци, авио и жп диспечери, авиомеханици, оператори на ядрени централи,капитани на кораби, машинисти, командири на взводове реално участвали във военни действия, архитекти на мостове и сгради, огнеборци и естествено лекари. Всички тези професии от които зависи животът пряко на други хора .Затова лесно коментирате с вашата професия от типа ‘шефа ми каза да взема това и да го занеса ей там’ или ‘да напиша ей това’ или ‘да кажа ей онова’ или ‘да свърша работа каквато шефа каза’. Лошо е, че не сте станали лекари. Щото сега щяхме да имаме особено ценни колеги от които да се учим , а населението щеше да има абсолютно безплатна, безсребърна, денонощна квалифицирана здравна помощ и то от безгрешни хора, които няма да имат семейство и почивка, щото ще са 24 часа себеотрицателно в служба на народа без при това и най-малката грешка да допуснат , камо ли да искат заплащане..Май обаче ставате само за това което сте (вие си знаете). Сигурен съм,че не сте взимали по сложни решения от това кухнята дали да е в цвят резеда или охра. Защото ако ви донесат бебе за преглед едва дишащо ще се наакате преди него и ще си забравите и граматиката и анатомията . А ние всеки ден се срещаме с такива случаи. И се справяме трудно, а смъртността в България е в пъти по-висока от тази в ЕС при 30 пъти по-ниско финансиране на здравеопазването. Много се радвам за всеки лекар , който напуска тази страна , защото скоро ще бъдете принудени да се лекувате сами безгрешно и уверено както уверено давате мнение за потребителската такса. Поне дали разбрахте защо лекарския труд е най-високоплатения труд от масовите професии в света? Защото квалификацията и отговорностите са максимално възнаградени за да бъдат реалност в практиката. Само в БГ не плащат лекарския труд защото всъщност ви казват директно в лицето ,че сте един отпадък , който не заслужава висока отговорност, квалификация и качествено здравеопазване….

Гост 15.11.2019 12:54:20

Другарки и другари ,како Пенке и чичо Гошо от Надзорния. Не само не сме съгласни да преглеждаме повече за потребителска такса 1 лев, но настояваме да отпаднете напълно от посещения като пациенти (деца и възрастни) при прегледи при общопрактикуващия лекар. Всички със записан час и ако минете след 2-5 дни значи ще сте на едно ниво с поданиците на британската Кралица. Ако не минете ,значи не ви е било писано да ви прегледа лекар. Пазете си таксата за попа. Айде да е на хаирлия и нека влезе естествения отбор за всички нагли главанаци, които дават по 30 лева за педикюристка защото с поддържани пети ше влязат в Рая на комунизма, ако не прегледани

Да, ама-не! 15.11.2019 12:15:44

Който има демографски проблем , бедни родители и многодетни избиратели -роми - да не си решава проблемите за сметка на лекарите! Безплатен труд е неприемлива оферта ! И да не ми коментират разни хора приходите на лекарите , а да се поинтересуват и от разходите - защото консумативи , обслужване , 24-часово разположение , заплати и наеми не се поемат от никое министерство - плащаме си ги сами !

ОПЛ 15.11.2019 11:39:16

Тогава въвеждаме прегледи само със записан час. Всичко останало в частпрома! КЕФФФФ

БЛС-Въоръжено Крило 15.11.2019 12:09:47

Абсолютно. Аз и сега съм ограничил прегледите до 1 на 30 минути и с тази смешна такса. МАКСИМУМ 16 прегледа на работен ден. Останалите със записан час след 1-2-3 дни. Наистина спешните са за хоспитализация чрез СП. Щом нито НЗОК, нито пациента заплаща самия преглед например за остра вирусна инфекция на пациента ,а кака Пенка не искала да плаща такса 1 лев. А най ме е яд на колеги лекари, които продължават да записват пациенти въпреки ,че не могат да ги обслужват и бързат да прегледат натрупаната тълпа на която не дават часове с регламентирано време за преглед. Половината медицински прегледи всеки ден на лекаря са АБСОЛЮТНО НЕНУЖНИ ПОСЕЩЕНИЯ - хрема,банално главоболие или чакай да си видя кръвното щото кво му плащаш за левче. Обаче на комунистическата консумация ще се сложи край когато на глупавите ни колеги им дойде акъла в главата, спрат и си кажат . Абе я чакай .За какво бързам ? За да не ми се отпишат мародерите ли ? Я бегай у лево. Айде чакаме да им светне. И никаква скапана контролираща организация ИАМО,, МЗ,НЗОК, не могат да наредят на лекаря да преглежда бързичко ,както се изразяват галфоните от тълпата мислейки си ,че е в бакалията и подвиква на продавачката. Лекарят е консултант , а не продавачка. Както на адвоката не подвикват ,така ще е и при лекаря. Та тези с махането на таксата ще си хапят г за

Гост 15.11.2019 16:07:07

Според тебе "Лекарят е консултант , а не продавачка". Да но си "едноличен търговец", който се е зачислил в Търговскя регистър, така че за мен си "двуличен търговец". Потребителската такса трябва да отпадне!!!

Гост 15.11.2019 15:50:28

На оружие братя!!! Потребителската такса трябва да отпадне!!!

Гост 15.11.2019 19:53:22

Да!Даже лекарите да плащат на пациента билетчето за рейса,че е дошъл на преглед!

чукча 15.11.2019 12:05:20

Какъв частпром, като си окован с касата, бе човек!? Като ти се наредят стотина баби пред кабинета, само до частно ще ти е... Тази такса за да си изпълнява функциите си, трябва да е минимум 1% от МРЗ и който иска да има освободени, нека бъде така добър да го прави за своя сметка. 20г. вече никой не може /не иска/ да се пребори с ограбването труда на медиците.

Гост 15.11.2019 11:12:27

Ето какво дочакахме с робския си менталитет, комунизъм и ангария в здравеопазването... Било много 1 лев на родителите..


Всичко за коронавируса
Още новини
Здравните министри на ЕС: Недостигът на медицински специалисти е съществен проблем
25.04.2024 13:59:06

Здравните министри на ЕС: Недостигът на медицински специалисти е съществен проблем

Недостигът на медицински специалисти беше отчетен като съществен проблем по време на неформалното ...

Курс на тема
25.04.2024 13:16:16

Курс на тема "Неонаталeн/педиатричен съдов достъп" организират в УМБАЛ "Лозенец"

Болница „Лозенец“ организира еднодневен курс на тема „Неонатален/педиатричен съ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...