Сряда, 24 Юли 2019
23
апр
 

Д-р Иван Маджаров към младите медици:

Да си лекар в България не е лесно, но е престижно

Вторник, 23 Април 2019 | 16:51:23 Надежда Ненова
18

Да си лекар в България не е лесно, но е престижно. Престижът се вижда, когато започвате да работите и в ежедневието. Тогава ще се чудите дали това, което се появява в информационния поток, се отнася за същата професия, която работите, защото Ви уверява

Да си лекар в България не е лесно, но е престижно. Престижът се вижда, когато започвате да работите и в ежедневието. Тогава ще се чудите дали това, което се появява в информационния поток, се отнася за същата професия, която работите, защото Ви уверявам, че в 99% от случаите ще се получили благодарности, а в 90% от информационния поток ще виждате само отрицателни новини. Това не бива да Ви обезсърчава, защото за Вас като лекари, трябва да е важен единствено резултатът при пациента Ви. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров при откриването на церемонията по връчване на стипендии на млади лекари.

Той подчерта, че дори когато са дали всичко от себе си е възможно да получат упрек, но това също не би трябвало да ги обезсърчава, защото пациентите и близките им често се намират в състояние на голяма тревога. „Призвание на лекаря е да лекува не само тялото, но и душата на пациента“, каза д-р Маджаров.

„Намалява потока от заминаващи лекари. Ако през 2010 г. са били 501, то през 2018 са 391. Затова силно се надявам, че много от Вас са осъзнали, че родния дом, приятелите и българското здравеопазване имат нужда от Вас и можете да бъдете полезни и тук“, каза още д-р Маджаров.

„Отдавна медицинската професия не е изкуство. Тя се превърна в една регулирана професия, в която има много алгоритми, много гайдлайни, ще има лимити и ще трябва да се съобразявате. Единственият начин да се справите е да сте част от едно единно лекарско съсловие“, каза проф. Борислав Китов председател на Акредитационния съвет в БЛС и член на УС на БЛС.

„В Министерството на здравеопазването се опитваме да подобрим условията за специализации и да създадем по-добри условия за последващо кариерно развитие и по-добри условия за работа на лекарите“, каза в приветствието си зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Финансовото подпомагане на младите лекари е един от приоритетите на БЛС и се реализира за седма поредна година. Целта е младите специалисти да бъдат задържани в България и да имат  възможност за адекватно кариерно развитие тук.

От тази година проектът е разширен и включва финансово стимулиране на млади лекари - студенти след 4-ти курс (5-ти и 6-ти курс), редовни и свободни докторанти, и специализанти. Класираните кандидати в конкурса са 45 студенти, завършили четвърти курс. Отличените ще получават стипендии в размер 100 лв. на месец в рамките на една учебна година. Освен това БЛС ще финансира участие в научно-изследователски проекти и участия в национални и международни научни форуми на специализанти, докторанти и млади лекари до 35 години.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
feEz

BLS 29.04.2019 18:18:49

Urodiiiiii !!!!!!

Doctor Octor 26.04.2019 21:50:45

Нито е престижно, нито е лесно. Нито да си гледаш децата, нито учебник да си купиш, за култура... с хонорарите, със скъсан от дежурсства задник едвам може да се нахраните. И докато разни бодри тюфлеци си купуват ефтини хапартаменти, ще ангажирате с дългоговишна нищета няколко рода.

Ово е стандарт! 24.04.2019 18:46:28

С пари по европроекти са построени у нас общо 746 къщи за гости на стойност 202 милиона лева, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Част от обектите са в защитени зони по морето. Установено е обаче, че с европари са купени яхти, джипове, АТВ-та и два катамарана,

Гост 24.04.2019 13:21:00

https://www.mediapool.bg/pediatrite-sa-gotovi-na-kolektivni-ostavki-ako-ne-badat-chuti-news292509.html За тази новина и протеста на колегите педиатри - ни дума, ни вопъл, ни стон! Мълчанието на агнетата, нали?

? 24.04.2019 07:20:38

Кое е престижното? Че всеки шпакловчик или фаянсаджия разполага с повече финансови възможности и, най-важното, има свободно време за Семейството си, както и никой не му дудне на главата как точно пише в интернет, че се редят плочките или става фина шпакловката?

D-r 24.04.2019 01:47:49

Аман от хейтъри ,черногледи и гневни хора/като по-горе коментиращите/.Ако си използвате енергията позитивно ,ще има доста полза от вас.Може и електроцентрала да задвижите.

Гост 24.04.2019 09:58:09

Добре Маджаров добре , нали '„Намалява потока от заминаващи лекари.' Значи сте си доволни, светлогледи и щастливи вие в УС на БЛС. Само това е важно - да сте доволни с нашия членски внос, още автомобили си купете с нашите пари и се возете на щастието си до следващата затваряа болница където да дрънкате глупости на колегите си хейтъри -кой знае защо хейтъри на такива светли личности като вас.

Dr_Doolittle 23.04.2019 21:34:12

Няма нищо престижно да си лекар в комунистическа здравна система , колеги. Хайде да не си говорим напудрени глупости. Всеки тъпанар ти се качва на главата и се опитва да се налага как да протича диагностичния и терпевтичния процес. И това е всеки ден без изключения вече. Ежедневно са конфликтите с възпростата тълпа научена да не уважава този висококвалифициран и специфичен консултантски труд. И преди и сега лекарите в България си останаха на ниското социално ниво работници от битовия комбинат на комунягите и тяхната работническо-селската власт, слуги за обслужване на наглата пролетарската тълпа консуматори. Престижно е да си лекар в нормалната Западна Европа , а не в някаква си паракомунистическа дупка само географски в Европа. Затова се надявам на здрава логика на младите лекари да не стоят тук и да се надяват на небивалици и баламосвания от политическата класа за която родолюбието се свежда само до налични роби, които да ги обслужват, а иначе са си накупили имоти в чужбина и децата им са отдавна там с окрадените пари от глупавия данъкоплатец.

наглата пролетарската тълпа консуматори 24.04.2019 09:35:34

Уважаеми г-н Dr_Doolittle защо не се качете на някои самолет от терминал 1 или 2 и заминете за правилната страна. От всичките Ви постове в този сайт всички усещаме че имате сериозен психо проблем свързан с професионалната Ви неудовлетвореност като ОПЛ. В крайна сметка никой не Ви принуждава да практикувате медицина само у нас. Винаги може да се преместите някъде другаде но не знаем дали ще може и там да справите с проблемите си. Живеем с свободна страна.

ЗОЛ 25.04.2019 19:07:03

И къде ще го вземат на работа в чужбина според тебе тоя дървен философ с код специалност 00 ?! Най-много да сменя памперсите на някоя баба, в медико-социален дом. Най-късно след един месец ще реве за договор пред РЗОК. Смешник !

Гост 24.04.2019 10:01:52

Ха-ха изплю ли камъчето троле, че не си колега а с такъв прост пролетарски изказ си дежурния комунистически отговорник за борба с интелигенцията ха-ха-ха. Милиционери ,сър. Да ,в свободна страна живеете -като в циганско гето където никой не плаща -това ви е свободната страна.

колега 24.04.2019 09:16:19

Уважаеми г-н Dr_Doolittle защо не се обърнете към психотерапевт. От всичките Ви постове в този сайт усещам че имате сериозен психо проблем свързан с вътрешната Ви неудовлетвореност. В крайна сметка никой не Ви принуждава да практикувате медицина. Винаги може да се преквалифицирате и да станете фаянсаджия, например. Живеем с свободна страна.

Doctor Octor 26.04.2019 21:57:37

Че вас кой ви кара да пишете по форуми, които не са предназначени за вас. От какво да е удовлетворен?! Удовлетворението идва като следствие, но кое е наред? Медицината се учи дълго, още по-дълго се специализира, а разликата е петдесет лева! Дали е така седми и първи разряд заварчици а?

Гост 24.04.2019 09:31:39

Очевидно не си колега троле. Защото не виждам около себе си лекари доволни свини. Доволни от комунистическото здравеопазване сте само вие неплащащите червени потници. И не ние ще си сменим професията ,а вие ще си смените манталитета и ще заплащате този труд така както се заплаща на запад, въпреки отчаяните ви опити да задържите статуквото на ниво съветско колхозно здравеопазване и лекарят слуга на народа. А и ние можем да станем винаги плочкаджии ,но вие примитивните същества никога лекари. А и не е задължително пък да ходите на лекари -може да заведеш родата си да я преглежда фаянсаджията.

Психотерапевт 24.04.2019 09:24:45

Не виждам никакъв проблем с постовете на Dr_Doolittle, колега.

Гост 23.04.2019 20:12:13

Лекарският съюз в този си вид е изчерпан. Напълно!

Гост 23.04.2019 21:39:58

Абсолютно. Тази 'организация' се крепи единствено и само на задължително членство по закон, което е жалко,гротескно, перверзно и просто достойно за презрение.

д-р 23.04.2019 16:53:44

Стига локуми!


Още новини
В печата: Специализациите, спасиха детето, затиснато от гума, фалшиви имунизации
24.07.2019 08:57:20

В печата: Специализациите, спасиха детето, затиснато от гума, фалшиви имунизации

Почти всички днешни всекидневници съобщават за новите условия, при които младите лекари ще специа ...

Проф. Иво Петров: Имаме около 30 случая годишно с белодробна емболия
23.07.2019 17:13:24 Надежда Ненова

Проф. Иво Петров: Имаме около 30 случая годишно с белодробна емболия

Белодробната емболия е предотвратимо състояние. Хората, които има проблем с циркулацията на кръвт ...
Актуална тема
Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...