!
Понеделник, 15 Април 2024
14
февр
12
 

Д-р Венцислав Грозев:

Договорено е увеличение на всички клинични пътеки, по които работят общинските болници

Увеличават цените на общо 113 клинични пътеки

Сряда, 14 Февруари 2018 | 16:03:41 Надежда Ненова
12

„Постигнахме споразумение на ниво работни групи и представители на МЗ и НЗОК за цените и обемите на медицинската дейност както в извънболнична, така и в болнична помощ, и то такива, каквито бяха в предложенията на БЛС.“ Това каза пред журна

„Постигнахме споразумение на ниво работни групи и представители на МЗ и НЗОК за цените и обемите на медицинската дейност както в извънболнична, така и в болнична помощ, и то такива, каквито бяха в предложенията на БЛС.“ Това каза пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев във връзка с преговорите между съсловната организация и касата за рамков договор.

„Настъпиха промени в цените на три или четири клинични пътеки, които на практика са козметични. Всички 113 клинични пътеки, които лекарският съюз предлага за увеличение, са със завишени цени в рамките на около 150 млн. лв. за периода април-ноември 2018 г.“, каза още той.

Д-р Грозев поясни, че 17-те клинични пътеки, за които настояват от Сдружението на общинските болници, са със завишени цени и обеми. Те са основно в специалностите пулмология, акушерство и гинекология, педиатрия, неврология. Той допълни още, че са договорени и повече средства за профилактика, диспансеризация, медико-диагностични дейности, както и за заплащане по капитация на общопрактикуващите лекари.

Както Zdrave.net информира вчера, вече е договорено с Министерство на здравеопазването от следващия месец отчитането на касовите бонове от общопрактикуващите лекари да се случва само по електронен път към НЗОК, като опис се прави само на номерата на касовите бонове, без да е необходимо да се вписват личните данни на пациентите.

„Останаха само два текста, които са спорни и ще бъдат дискутирани с Надзорния съвет на НЗОК допълнително на 20 февруари. Единият е свързан с 10-минутния профилактичен преглед, извършван от общопрактикуващите лекари и ситуацията с влизане в сила на общопрактикуващ лекар при презаписването в периодите юни и декември на съответната година. Не сме съгласни 10-минутния преглед да бъде обвързан с качеството му. Ако ви трябват 8 минути за качествен преглед, трябва ли да бъде удължен до 10? Или обратното – ако ми трябват 15, трябва ли да се съобразя с десетте? Времевото изискване трябва да има препоръчителен характер. Нужно е и да се въведат критерии за качество, които да бъдат достатъчно аргументирани и чак тогава да се налагат санкции при необходимост“, каза още д-р Грозев.

При смяната на ОПЛ пък има опасност от дублиране на дейности – както в прегледите, така и в изписването на лекарствени средства, съобщи той. Предложението на БЛС е смяната на лекаря да бъде зачитана от 1 число на следващия месец.

Предстоят още разговори с представители на здравната каса, а Националният рамков договор трябва да бъде подписан до последния ден на февруари и да влезе в сила от 1 април тази година.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MXyd

Гост 20.02.2018 07:50:09

В петък и събота някой щете пита д-р Грозев спомняш ли си ,кой ти плаща заплатата?Внимавай какво и как ще отговориш,защото може да е последният ви събор с Галка .

Гост 14.02.2018 21:05:28

Някой беше казал ,че жената избира кой мъж да я избере .Та така и при тези. НЗОК избира , коя кратуна да възприеме нейните идеи като свои. В смисъл това отдавана е решено като допустимо от НЗОК, а клетия бай ти Венци ги представя нещата като постижения. Няма никакви преговори бе, скъпи. Това е допустимото което Е ПРЕДВИДЕНО ДА ПОДХВЪРЛЯТ. Не може да има преговори при фиксиран отдавна бюджет. Най-много от един сектор да прелеят някъде в друг жълтите стинки. Язък ви за медицинското образование , щото счетоводните кретени от ВИИ Карл Маркс пак ви меткат като овце в ТИР. Тези ще ви дават единствено това което влиза в параметрите на колхозната здравна система спуснато от тиквения парламент и нито петак повече. Докога с тази мизерия и робска психика докогааааааааааааааа!

Гост 15.02.2018 08:48:18

Много ясно , че е върху гласуван бюджет . Нали трябва да ги вкарат някъде тия 150 мил . за болнична помощ . Как ще ги вкарат ако не през цени на КП и повдигане на лимита с 150 мил . ?

Гост 14.02.2018 18:54:55

Задължителната продължителност на профилактичен и диспансерен преглед бяха премахнати от наредбата през 2017, т.е. лекарят има свободата да даде, колкото време е преценил за необходимо. Но БЛС и НЗОК, вместо да се съобразят с адекватността на наредбата, отново въведоха по едни 10 минути и то като критерий за качество. А защо? Една от причините е, че промяната в наредбата бе договорена от асоциацията на ОПЛ.

Гост 14.02.2018 19:35:56

Съмнявам се да е от НСОПЛБ. Грижата навалицата много пациенти на ден е приоритет единствено на червената комунистическа управляваща смрад, която иска пролетариатът да обслужван немедлено, безлимитно, срочно, безотказно и най-вече безплатно .Реално без такси и остойностен труд WTF да преглеждаш ?

Гост 14.02.2018 18:30:22

Какво пак не постигна БЛС: реално остойностена всяка дейност на лекаря била тя диагностична, терапевтична или административна 2. Достатъчно висока потребителска такса за всички без освободени при лекаря, с бариерни функции за пресичане на злоупотребите с консуматоркия нагон на простия електорат. Който иска да си им въстановява разходите за нея с издадения от ОПЛ документ кеф им социалното министерство, кеф им клубовете на партийците, кеф им мюфтийството и светия синод, ,Шалом ,Боко, Нинова, ИДИЛ все ми е тая. Всичко друго е пунт и пластика. И какво стана с издевателствата за 24 часово разположение и т.н

Гост 14.02.2018 19:18:18

24 ? ?? да не искате всичко дето се говори един ден да се говори и на следващия - особено когато има съгласие по въпроса от всички страни ??? то задължително ще отпадне !

Гост 14.02.2018 19:19:36

исках да кажа , промяната ще отпадне

БЛС-Въоръжено Крило 14.02.2018 18:10:15

Глупости, първичен преглед под 30 минути не може да бъде счетен за професионално извършен. Да не говорим за писането, отпечатването на куп съпъстстващи неща. ДА не говорим за претенции в съда утре , ако и както има всякакви боклуци гледащи да доят лекаря с искове и надути претенции. Другарки и другари, няма да ви работим на 20 стана по стахановски. Пациентът само със записан час и никакви форсажи за 30 души на ден или теоретични 48 души за преглед при 10 минутки. НИКОЕ МОНТЬОРЧЕ НЕ ПОПРАВЯ 30 телевизора на ден или 30 перални .или 30 автомобила на ден. Това е експертна дейност. Всички ще чакат доктора с час ако ще след 3-5-7 дни както работи лекарят на Запад. А и само 10-15 % от тези прегледи са със смешна такса 2.90лв, оше 20% левче и останалите ЗА ТОЯ ДЕТО ДУХА-ТОТАЛНО НЕ ЗАПЛАЩАНИ НИТО КАТО ТАКСИ, НИТО КАТО ДЕЙНОСТ ОТ НЗОК. Сега някой да ми каже защо ще ме цакат те с топла бира да преглеждам аз 30 души дневно ? А?

Потърпевш 14.02.2018 17:57:47

Не става ясно какво е увеличението! До сега увеличенията договаряни от БЛС са били жълти стотинки и нямаха нищо общо с реалната европейска себестойност на лекарския труд, апаратурата консумативите Ако сега не е уговорено ДВОЙНО увеличение на ВСИЧКИ цени и обвързване потребителската такса с МРЗ, на Грозев и всички тюмбели от БЛС, участвуващи в преговорите, по 100 тояги на голо и да се махносват, като върнат заплатите си от членския внос на нещастниците, които предават. Ако делегатите на събора/на 24-25.02/ предадат пациентите си и изпратилите ги лекари и делегират права за подписване на унизителен НРД - и на тях по 100 тояги на голо! Грозев, Павлова и с-ие, превърнаха БЛС в казионна структура, която стои в коленно-лакътно положение пред НЗОК и въобще не защитава интересите на лекари и пациенти еднакво страдащи от чудовищно ниските цени на медицинските услуги. Оставка за целия настоящ УС на БЛС водещ го към саморазтурване - асоциацията на ОПЛ с претенциите си за отделно законодателство касаещо дейността им явно върви /напълно оправдано/ към отцепване от БЛС.

Доктора 14.02.2018 19:26:44

Жълти стотинки са ,,увеличенията"!

Гост 14.02.2018 17:51:16

Браво! Поздравления!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...