!
Неделя, 03 Март 2024
07
ян
15
 

Доц. Васил Гегусков: Не съжалявам, че се върнах в България

Неделя, 07 Януари 2018 | 10:35:32 Надежда Ненова
15

Доц. Васил Гегусков е завършил Медицинския университет гр. Бохум, Гeрмания и следдипломни специализации в Хюстън, САЩ, Берн, Швейцария и Хайделберг, Германия. От 2004 до 2009 е кардиохирург-специалист в Университетска клиника по сърдечна хирургия,
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Доц. Васил Гегусков е завършил Медицинския университет гр. Бохум, Гeрмания и следдипломни специализации в Хюстън, САЩ, Берн, Швейцария и Хайделберг, Германия. От 2004 до 2009 е кардиохирург-специалист в Университетска клиника по сърдечна хирургия, гр. Хайделберг, Германия, а от 2009 е зам.-началник клиника по кардиохирургия при УМБАЛ „Света Анна“-София. От миналата година доц. Гегусков е избран за началник на Клиниката. Пред Zdrave.net доц. Гегусков разказа за изборите, които е правил в живота си и за пътя в кардиохирургията.

- Доц. Гегусков, защо избрахте да се върнете в България, след като имате възможност да работите където пожелаете по света?

- Реално от 2009 г. съм в България. Преди това не съм мислил по никакъв начин за връщане, защото работейки в Германия и Швейцария, имах едно вече установено ниво на сигурност, което въобще не ме караше да мисля за алтернативен вариант. Когато имаш такава сигурност работиш, вършиш си преките задължения, оперираш си и живееш един спокоен и балансиран живот. Мога да кажа обаче, че съм съхранил през годините българския си дух. През 2008 г. вече започна да се говори за създаването на нова клиника по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Анна“ и постепенно станах част от преговарящите страни. Имахме разговор с изпълнителния директор, с останалата част от ръководството на болницата и съответно щом съм тук, означава, че сме достигнали до споразумение. В личен план нещата също благоприятстваха моето връщане в България. Съпругата ми е българка. Вече съм близо 10 години тук и очевидно не съжалявам, че съм се върнал.

- Тук обаче липсва сигурността, която сте имал в Германия.

- Категорично.

- В това ли е тръпката?

- Кардиохирургията в България е една от специалностите, които са успели да израснат на такова ниво, че да са абсолютно съпоставими с водещи европейски и световни клиники. Аз познавах по-голямата част от кардиохирурзите в България и идвайки тук знаех, че идвам в една висококонкурентна среда. Това за мен е допълнителна мотивация - да покажа какво съм научил през годините в Западноевропейския свят и в САЩ, да покажа на какво съм способен и най-вече създаването и разработването на тази абсолютно млада клиника в УМБАЛ „Св. Анна“. Това бяха основните фактори на предизвикателството.

- България е на челните места по смъртност от сърдечносъдови заболявания, докато в западните държави те са поставени под контрол. Каква е причината за това?

- Хубаво би било, ако можех да се съглася, че в света има спад на смъртността, свързана със сърдечносъдовите заболявания. За съжаление не е съвсем така. Всяка година от сърдечносъдови заболявания умират между 17 и 19 млн. души, което е много притеснително. До 2030 г. се очаква тази цифра да нарасне до 22-23 млн. души.

- Защо не може да се постигне намаление при този напредък на медицина?

- Тя помага и то доста успешно. Нарастват обаче много заболяванията при млади хора. В голяма част от случаите те са абсолютно непредвидими. Мисля, че основната причина за това е начинът на живот на младото поколение – нездравословното хранене, както и приемането на съмнителни хранителни добавки от спортуващите.

- В същото време обаче има нещо като мания по здравословния начин на живот. Възможно ли това също да е вредно?

- Застоялият начин на живот със сигурност играе съществена роля при възникването на сърдечносъдовите заболявания. Не бих препоръчал обаче каквото и да е залитане по хиперздравословно хранене. В днешно време е много модерно повечето хора да са вегетарианци, вегани, но по такъв начин спестяваме на организма една немалка част от хранителни елементи, които са жизнено необходими. Организмът има, макар и минимална нужда, от някои животински продукти. Растителните белтъци колкото и да са адекватни заместители, никога не могат да заместят напълно някои елементи, които се съдържат в животинските продукти. Моята препоръка е по-скоро да се намери един балансиран режим, Средиземноморската кухня е един от основните фаворити за здравословно хранене. И особено в комбинация с чаша червено вино.

- В кои случаи кардиохирургията може да реши генерално проблемите на пациента и кога не е препоръчителна?

- При всеки един пациент, който идва дори само за консултация в Клиниката, винаги правим много подробен анализ на рисковия профил. Там се включват всички фактори, които той, като индивидуален организъм, съчетава в себе си. Това е нужно, за да можем ние реално да кажем дали този човек ще има полза от проведеното оперативно лечение. Сърдечните заболявания са доста различни. В зависимост от това какво стои в основата им, е решаващият фактор, на базата на който се взима решението кога да бъде проведено оперативното лечение. Моят съвет и препоръка към всички пациенти, при които е установено някакво отклонение от нормативите, да потърсят първо беседа с кардиолог и второ – с опитен кардиохирург. По този начин този пациент и близките му ще се сдобият с пълна информация, на какво ниво е заболяването му, до каква степен е напреднало и кога евентуално трябва да мисли за оперативно лечение.

- Какви са рисковете при трансплантациите на сърце и защо толкова рядко се прибягва до тази възможност?

- Хайделберг е един от центровете за интензивна трансплантационна хирургия. Докато бях там, чествахме 400-а трансплантация на сърце. Имали сме години, в които сме имплантирали 35-40 сърца, за което тук в България само можем да мечтаем. Не че нямаме базата или ноухауто. Всичко това е налично и то на доста високо ниво, но за съжаление я няма донорската култура у българския народ. Може би трябва да минат още много години, за да проумеем, че ако наистина няма шанс за конкретния човек, при който по една или друга има настъпила мозъчна смърт, то този човек би могъл да спаси пет или шест други човешки живота, дарявайки органите си. Наистина е много трудно, най-вече за близките на този човек, да подпишат такава декларация. Многократно съм водил такива разговори и знам за какво става въпрос. В Австрия например това е решено така – ако там един чужденец е претърпял пътнотранспортно произшествие и в следствие на това е в мозъчна смърт, той автоматично става донор. Никой не търси съгласие от близките. Трансплантация на сърце се налага, когато пациентът е болен от заболяване, неподлежащо на лечение със съвременните методи. Най-вероятно този пациент вече е преживял една или повече операции и са изчерпани всички консервативни и оперативни методи за лечение. Това са пациенти с множество инфаркти, при които живата мускулна тъкан на сърцето е толкова малко, че нейната контрактилна мощ е абсолютно недостатъчна, за да снабдява целия организъм адекватно с кръв. Тогава единственото спасение е или имплантиране на изкуствено сърце, или трансплантация на донорски орган.

- Защо решихте медицината да бъде ваша професия и защо избрахте да я учите в Германия?

- Нямам лекари в рода си. Имам леля, която е стоматолог и това е единственото ми докосване до сферата на здравеопазването. Няма никаква наследствена връзка. Просто от ранна детска възраст бях запленен от изкуството да лекуваш. Откакто мога да мисля, мечтая да стана лекар и съответно съм реализирал детската си мечта. Завърших немска гимназия и бях от добрите ученици във випуска. Имах словесно богатство от около 30 000 думи и куража, че бих могъл без предварителна подготовка за започна да уча медицина на немски език. Кандидатствах общо в 25 университета в Германия и Бохум беше първия университет, който ми прати положителен отговор. Веднага приех, отидох там и видях, че университета е прекрасен. Това се случи през 1994 г. Така отидох в Германия.

- Как успявате да разтоварите от напрегнатото всекидневие?

- Не приемам работата си като натоварване. Обичам професията си и я работя с желание. Удовлетворението, което ми носи ежедневно тази професия, ме зарежда с положителната енергия, да правя това всеки ден. За един хирург няма нищо по-хубаво от това ден след операцията, пациентът да каже: „Добро утро, докторе. Аз съм добре“. Това е невероятен положителен заряд и това кара всички екстремни натоварвания, моменти на недоспиване, моменти на супер преумора, просто да избледняват. Основната формула на успеха е човек да работи това, за което има призвание и обича. Работата не трябва да се възприема като натоварване, а като удоволствие. Това е нещото, което ме крепи не само в работата, но и в преподавателската ми дейност. Имам тук един екип от млади и амбициозни момчета и момичета, с които е удоволствие да работиш.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LMYU

Величка Божинова 19.10.2019 07:52:45

Доктор Васил Гегусков. Когато човек отправя благодарности, обикновено реди най-топлите си думи. Ала когато човек поверява сърцето си на някого, със сърцето си следва да усети, че ТОЗИ е лекарят... Така стана и с мен. Животът ме запрати 4 пъти на хирургическата маса. Имам да благодаря на много лекари, ала за някои от тях (те гледаха алчно към исканото пликче пари) и до ден-днешен не желая за си спомням... И сега бях на път да се откажа, да се предам, да срещна отвъдното... поне такава беше прогнозата. "Доцентът" (така го наричат с доза уважение колегите му), лекарят с това странно презиме, ме посреща в малък кабинет на 5-ия етаж в клиниката по кардиохирургия на държавната болница "Св Ана". Усещам веднага, че това е хирургът, който може да ме оперира... Клиниката е малка - 5-6 стаи. Тук биват лекувани хора, които нямат 50 000 лв. за безкръвна интервенция или обявените в "Св. Екатерина" ценоразписа уж "за избор" на лекар. Цари стройна организация. Визитацията започва в точен час всеки ден, докторът не пита "Как сме"?, което винаги ме е предизвиквало да отговарям "Ние сме добре, а вие как сте", не обсъжда състоянието на болния на висок глас пред него, а излиза с екипа си в коридора и следва кратко обсъждане. В отделението не бива допускан нито един външен човек, дори да е роднина на английската кралица. След кратка кафе пауза лекарите, сестрите и санитарите започват последователно да си вършат работата. Спомням си д-р Марков с прекрасното чувство за хумор, който "вижда всичко", и сестра Катя. На втората вечер сестра Катя ни реанимира - мен и моята съседка по легло. Ами че тя не спря цяла нощ - сменяше системи, следеше апарати, слагаше инжекции и понеже бяхме две, тя идваше на всеки 5 минути в стаята, чудех се как издържа физически, за сън да не говорим. Едва към 5-6 часа сутринта, за последната инжекция я смени една млада нейна колежка. Благодаря Ви, сестра Катя! Вие заслужавате цялото уважение на здравното министерство, ала засега приемете моето. Доцент Васил Гегусков - той е създал и увлякъл колегите си да следват неотклонно подобна организация. Трудно ще помислиш, че е сърдечен хирург, изглежда, по рождение няма суров характер. Ала ръцете му са златни! Научавам това от подхвърлени фрази в коридора, от мнението на колегите му. Естествено не си спомням нищо от операционната, бях дълбоко заспала... И до днес не знам кой друг е бил в екипа на опериращите, освен д-р Гегусков. Но ви благодаря от все оперираното си сърце хирурзи, анестезиолози и сестри! Днес в Деня на лекаря. Бъдете здрави!

Ц. Цонев 26.12.2018 09:13:42

Весела Коледа на всички! Не съм вярващ, но ако има Господ - той се казва доц. ГЕГУСКОВ! Без никакви протекции бях приет лично от него, отдели ми час време за консултация. Запозна се с документацията, прати ме при доц. Б. Финков на коронография и ме покани за операция на клапата. Набавих изискуемите неща и след 3 дни се явих в ККХ. Хигиената в нея е поразителна - все едно си в швейцарска клиника. Екипът е на много високо ниво (умения, компетентност и добри обноски). След нужната подготовка в рамките на приемния ден и на база резултатите от коронографията бях вкаран в операционната, а после се събуди в реанимацията с "ремонтирана" клапа. Минах след това през интензивното отделение и след това бях в обща стая, а на десетия ден ме изписаха и си отидох у дома. Последваха няколко кръвни проби (INR) в рамките на две седмици и два контролни прегледа както се полага. Вече съм под наблюдението на д-р Митева - отличен кардио специалист в XXII ДКЦ - София. Не личи по външния ми вид и настроение да съм боледувал - поне така казват познатите ми. Сега за разходите: купил съм 10 половинлитрови шишета с мин. вода, пакет памперси, два пакета мокри кърпички, а мои близки дадоха 3 банки х 450 мл кръв. Операцията е БЕЗПЛАТНА, защото се поема от НЗОК, а неосигурените плащат няколко хилядарки, но това си е техен проблем. Леглоден струва 5,80 лв., а пациентите с ТЕЛК са освободени. Това е. Имате ли сърдечен проблем - не се колебайте, а бягайте в УМБАЛ "Св. Анна"- София и НИКЪДЕ другаде! Още веднъж поклон доземи за доц. д-р ВАСИЛ ГЕГУСКОВ дм и екипа му (лекари, сестри, санитарки и админ. персонал)!!!

М.Атанасова 21.05.2018 14:12:23

Благодарна съм на доц Гегусков и целия му екип за отношението и добре свършената работа. Оперираха ме след изкаран инфаркт в началото на април и прогнозата не беше никак добра. Преди операцията се изморявах след най-малко усилие, а сега водя един нормален и пълноценен живот. Никой не ни поиска нищо за доплащане или избор на екип, а получихме качествено медицинско обслужване.

Пациет 01.04.2018 15:34:18

Обърнете внимание на този ковентар. Искам дави кажа след като Доцент Гегусков е толкова голям специялист как може да приеме един пацинт днес и на следващият ден даго оперира без да му направят пълни ислидваня а след операцията ни казват че има пливмония и не добре с бъбреците защо преди операциятя неса разбрали че е болен а, са пребързали да го оперират заради здравната пътека защото тази операция струвала 25 хиляди лева брат ми беше само на 55 години на крак е влязал и мъртав сиго взехме от тяхната некадърност отиде си брат ми млат. Несе довериявайте в неговият екип аз ги оставям на бога нека той ги съди.

Пациент 20.01.2018 18:25:53

Цитирам : "Основната формула на успеха е човек да работи това, за което има призвание и обича." Този цитат говори много за този лекар ! Респект !!! Дерзайте напред и нагоре, Доцент Гегусков ! Ние Вашите пациенти ви обичаме , защото чувстваме , че за нашето здраве Вие давате и част от себе си !

Гост 16.01.2018 21:53:09

Поздравления , Доц. Гегусков ! Поздравления за Вашия професионализъм , отдаденост , човечност ! Продължавайте да сте гордост за лекарската професия ! Бъдете здрав !

Гост 10.01.2018 19:28:53

Връщам си вярата в светлото бъдеще на България, четейки подобна статия! Дано милата ни Родина не го разочарова и да се върне обратно в цивилизования свят. Поздравления, докторе !

Гост 10.01.2018 18:22:55

Уникален кардиохирург.Дано в България има повече такива хора.Той спаси съпруга ми през 2010 година чрез много сложна операция.

Mariana Popova-Ivanova 10.01.2018 16:12:57

Za seloto egoljama gordost da imat tolkova sposoben i uspjal mlad spezialist-ot svetovna velichina. Gelaja mu zdrave i mnogo profesionalni uspehi! Neka ljubovta mu kam Balgarija da ne go napuska(i v trudnite momenti, koito shte ima), a da prodalgava sas sashtija plam da obicha Balgarija i da raboti za zdraveto na nashija narod!.Gelaja mu mnogo uspehi prez Novata 2018 godina!

Гост 10.01.2018 11:46:44

Всички в екипа на Гегусков ни успокояваха, и уверяваха, че всичко ще е наред!За мен винаги ще останат некадърници, които убиха баба ми, та ако ще и на Луната да са завършили.Като не бяха сигурни, не трябваше да действат, а да се предложи консултация и с друга болница и специалисти!

Гост 10.01.2018 11:41:42

Баба ми почина след опреация за смяна на клапа, така че за мен не е добър доктор, а даваха големи надежди :(

Гост 09.01.2018 23:31:07

Дано всички БЪЛГАРИ живеещи извън РОДИНАТА си се завърнат като този доктор .Браво докторе.

Ivan Geshov 09.01.2018 21:58:11

Браво!!! Това е най-добрият кардиохирург в България! Оперира брат ми и сме изключително доволни не само от резултата от операкцията, но и от невероятното отношение към пациентите и техните близки! Ако Ви предстои подобна операция, доц Гегусков е правилният човек !!!

Гост 09.01.2018 21:45:57

Само можем да се гордеем с такива български лекари !

Зинаида миленова 08.12.2020 14:53:23

Искам да благодаря на Дон Гегусков от цялото си сърце.човек със златни ръце.БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ НА ВАС И ЦЕЛИЯ ЕКИП.


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...