!
Неделя, 14 Април 2024
06
окт
5
 

Доц. Галина Димитрова: Окото е път към мозъка и към душата

Работата с деца е и трудна, и лесна, много отговорна, но вдъхновяваща

Неделя, 06 Октомври 2019 | 10:07:40 Маргарита Иванова
5

Доц. Галина Димитрова, д.м., е началник на Детско очно отделение в Александровска болница. Завършила е Медицински университет  - София, след което е работила 2 години по разпределение като педиатър. От 1991 г. е асистент в Клиниката по очни бо
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Доц. Галина Димитрова, д.м., е началник на Детско очно отделение в Александровска болница. Завършила е Медицински университет  - София, след което е работила 2 години по разпределение като педиатър. От 1991 г. е асистент в Клиниката по очни болести - отделението по съдови и възпалителни заболявания, а от 1994 г. е асистент в Детско очно отделение. От тогава до днес работи постоянно там, вече 28 години.

Специализира в Университетската очна клиника в Цюрих, Швейцария, в Отделението по страбизъм, невроофталмология и рехабилитация на слабозрящи (1997-98). През 2003 г. специализира офталмопедиатрия и страбизъм в Гранд Рапидс, Мичиган, САЩ. Има над 60 публикации - главно в сферата на очедвигателните разстройства, консервативното и хирургичното лечение на страбизма. Участва в множество офталмологични симпозиуми и конгреси у нас и в чужбина - Виена, Барселона, Оксфорд, Цюрих, Сант Гален, Тюбинген.

Доц. Димитрова е един от известните и търсени специалисти по детски очни болести у нас. Тя харесва работата си и смята, че  нейното призвание е да помага на малките пациенти. Това я прави истински щастлива.

Какви са последните тенденции в заболеваемостта сред децата, доколко е възможно да им се помогне, как си почива от натовареното ежедневие един от най-известните ни педиатри-офталмолози – вижте в интервюто с доц. Димитрова.

- Доц. Димитрова, как се насочихте към медицината?

- Спонтанно и изпълнена с идеализъм да помагам на хората. Всички във фамилията са инженери и за родителите ми моят избор бе изненада. Донякъде бях насочена от прекрасните си учители по химия и биология от Първа английска езикова гимназия, които ни обучаваха в интересни кръжоци. Само с тяхната подготовка, без частни уроци, аз и много мои съученици бяхме приети медицина с отличие.

- Какво ви даде и ви взе медицината?

- Медицината ми даде професията, която обичам. Научи ме на много труд, отдаденост, дисциплина и отговорност. Взе много от личното ми време. Завършвайки медицина, имах интерес към много специалности, но ако трябва отново да избера своето поприще, бих повторила избора си. Благодаря на съдбата, че намерих своята ниша в медицината.

- Трудно ли се работи с деца?

- Работата с деца е и трудна, и лесна, много отговорна, но вдъхновяваща. Трябва да намериш индивидуален подход, да предразположиш малкия пациент, за да го прегледаш. Има хубава обмяна на любов и енергия с децата. Работата ми носи радост, удовлетворение, понякога напрежение. Но чувството, че е социалнозначима и полезна е голямата награда за усилията. Това е щастието според мен - човек да се чувства социалнозначим в това, което прави.

- Кои са най-честите случаи във вашата клиника, тя е уникална за България?

- За съжаление, децата боледуват от всички очни заболявания, както и възрастните, разбира се, със спецификата на клиничната картина в детското око - вродени аномалии, възпалителни, дегенеративни, съдови, туморни заболявания, катаракта, глаукома и т.н.

Голям дял в нашата грижа за детското зрение е своевременната корекция на рефракционната аномалия и превенцията на мързеливо око. Според проучване на СЗО, трета по честота причина за предотвратима слепота са некоригирани рефракционни аномалии - далекогледство, късогледство, астигматизъм. Задължителен е профилактичният преглед на 3 години и половина за откриване на разлика в диоптрите на двете очи, която е една от причините за мързеливо око. Проблемът не дава явна клиника и без профилактичен преглед може да се открие случайно, когато е вече нелечим. Детето, виждайки добре с едното око, не дава външни симптоми, че има нарушение в зрението. Много важен е факторът време, тъй като мързеливото око е лечимо до 10-12-годишна възраст, когато приключва сензорното развитие на окото.

Мързеливо око може да има и в резултат на кривогледство, поради потискане на зрението на отклоненото око от страна на мозъка. Тъй като проблемът е видим, в този случай родителите търсят навреме детски очен лекар. Много важно е не само да се излекува мързеливото око, но и да се предотвратят рецидивите, което изисква постоянство и търпение. Има много видове кривогледство, но целта в лечението е обща - да се излекува мързеливото око, да се постигне успоредност на очните оси, като се възстанови потенциалът за двуочно зрение и се предотвратят рецидивите на мързеливото око и кривогледството. Лечението е процес, а не еднократен акт и е комплексно-консервативно и в 80-90% от случаите - хирургично.

Друг голям наш контингент са недоносените бебета. Родените под 1500 г тегло и преди 32-ра гестационна седмица са застрашени да развият ретинопатия на недоносеното с фатален за зрението краен стадий.

-Все пак, днес вече можете да помогнете на много повече деца – нали?

- Аз съм свидетел на развитието на историята на проблема, защото, когато започнах работа като млад лекар, тези деца идваха слепи при нас. Нямаше никаква изградена колаборация и мрежа на контакт между неонатолозите и нас, офталмолозите. Неонатолозите започнаха да спасяват бебета с ниско тегло, които преди време са умирали. Но в един момент Училището за деца с нарушено зрение, което тогава беше към нашата клиника, се напълни с цели паралелки от слепи деца. Видя се сериозността на социалния и медицински проблем. Постепенно се разви колаборация между неонатолози и офталмолози, направиха се международни семинари по проблема и се изградиха скринингови програми в София и страната. Наши колеги следят състоянието на ретината на рисковите бебета, още докато са в кувьоз.

Голямо улеснение е получената от „Българската Коледа” камера, с която документираме и проследяваме развитието на болестта в ретината, тъй като нашата терапевтична намеса е в точно даден стадий.

С развитие на ин витро ражданията, броят на недоносени близнаци и тризнаци с много ниско тегло се увеличи, а с това и рискът за ретинопатията. Недоносените бебета имат и други очни проблеми - по-голяма честота на рефракционни аномалии, особено късогледство и вродено кривогледство.

- Какви са другите най-често идващи при вас деца?

- Друг огромен контингент са децата с вродени аномалии и дефекти, които могат да засягат всяка структура на окото. Могат да са най-разнообразни по степен - от дискретни, до много тежки. Може да са резултат и от вътреутробни инфекции, като токсоплазмоза, рубеола, херпес и други вируси, които увреждат окото.

Както вече споменах, има и вродена-наследствена и ненаследствена катаракта, вродена глаукома. Съществуват и редица наследствени дегенеративни заболявания на ретината. Проблем са и възпалителните заболявания (увеити), които често са автоимунни, протичат с множество рецидиви и са заплаха за зрението на детето и поради множеството вторични усложнения.

- Имате ли недостиг на млади лекари?

- Младите лекари са изключително образовани и интелигентни, знаят езици, разполагат с много информация. Нашата специалност е доста привлекателна и има много желаещи млади лекари да започнат специализация при нас. Макар да имат своите трудности, специализиращите лекари вече имат шанса да получават заплата и да започнат научна тема, паралелно със специализацията. Все още има и форми на обучение, при които те сами се спонсорират. Изграждането на един лекар продължава години, след като е взел специалност.

- Какъв орган е окото?

- Най-важният! 80% от информацията от околната среда получаваме чрез зрителния анализатор. Окото е път към мозъка и към душата, изключително фин орган е.

- Как си почивате, имате ли хоби?

- Моето хоби са музиката и театърът.  Обичам симфонични концерти, а също тишината и книгите. Възстановявам се с масаж, плуване и сън.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ahBx

Снежана Петрова 06.08.2021 10:15:05

Някой има ли личноя телефон на доцент Димитрова

Анита Стойнева 10.04.2020 13:07:46

Уникална и всеотдайна към своите пациенти!ШИРОКОСКРОЕНА ЛИЧНОСТ И ОБГРИЖВАЩА С МНОГО ОБИЧ И ОТГОВОРНОСТ НА ВСИЧКИ СТУДЕНТИ КОИТО ТЯ ОБИЧАВА!СЪРДЕЧНО ИБЕЗКРАЙНО БЛАГОДАРЯ НА ДОЦ.ГАЛИНА ДИМИТРОВА ЗА ДЪЛГОГОДИШНАТА УПОРИТОСТ И ТЪРПЕНИЕ КОЕТО ПРОЯВИ КТМ МОЯТА ДЪЩЕРЯ ИВА СТОЙНЕВА!БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС И ВАШИЯТ НЕУМОРЕН ЕКИП ПОСТИГНАХТЕ НЕОБХОДИМИЯ РЕЗУЛТАТ С ЛЕЧЕНИЕТО НА ИВА!БЛАГОДАРЯ ВИ ЧЕ СЪЩЕСТВУВАТЕ И ПОПАДНАХМЕ НА ТОЧНИТЕ ИСТИСКИ ОБИЧАЩИ И ПРАКТИКУВАЩИ СВОЯТА ПРОФЕСИЯ ХОРА-ЧОВЕЦИ ДОКТОРИ-МЕД.СЕСТИ!БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ! ПРЕКРАСНИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ !

Зоя Георгиева 22.12.2019 19:52:27

Доц. Димитрова, в навечерието на Рождество Христово, Ви пожелавам много, много здраве, още повече постижения в благородната Ви професия, светли празници и много радост в личния Ви живот! Бъдете благословена!!!

Адриана Занева 22.12.2019 15:28:41

Доцент Димитрова пожелавам Ти здраве любов и нови постижения в областта на детската офталмология. Светло посрещане на рождество Христово. Обичаме те и се гордеем с теб.

Нели Виодорова 21.12.2019 19:58:56

Чудесно интервю, Галя! Поздравления за успехите! Нели Виодорова


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)
13.04.2024 09:50:27

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)

През последното денонощие в България не са доказани нови случаи на коронавирусна инфекция. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...