!
Вторник, 22 Октомври 2024
06
апр
1
 

Доц. Киров за реформата в ПИМП: Да решиш проблема не значи да зачеркнеш хората

Сряда, 06 Април 2022 | 10:59:02
1

След като вчера от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) изпратиха отворено писмо до медиите с критика към анонсираната реформа в първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП), днес част от тези аргументи бяха излож

След като вчера от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) изпратиха отворено писмо до медиите с критика към анонсираната реформа в първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП), днес част от тези аргументи бяха изложени от председателя на Сдружението доц. Любомир Киров и пред БНТ.

„Когато тръгваш да правиш реформа, трябва да си много добре запознат с материята“, заяви той.

Според доц. Киров сегашния модел на ПИМП е добър преди всичко за пациента, тъй като за лекаря той означава отговорност. „Аз не мога да си избирам пациентите. Не мога да му кажа – заминавай си, защото ти си труден, ти си тежък, няма да се занимавам с тебе. Аз съм поел ангажимента, този човек ме е избрал, той е в моята листа и аз го гледам. Ако стане примерно нова система, всички по-трудни или неудобни, или нежелани пациенти ще бъдат отказвани. Ще обикалят от едно място на друго, защото ще има свобода“, коментира той.

Председателят на НСОПЛБ се спря и на капитационното заплащане. „Това заплащане е някаква сума, която се получава за определен брой пациенти. Тя осигурява възможността всеки пациент, записан в пациентската листа, да потърси лекаря по някакъв проблем неограничен брой пъти“, посочи доц. Киров и допълни: „Това е идеята на солидарния модел – някои хора търсят помощ, някои хора не търсят“. Той коментира още, че общопрактикуващите лекари правят около 20 млн. прегледа годишно, като цената на един преглед при досегашните бюджети е била между 6,50 лв. и 6,70 лв., а за тази година се предвижда цена от около 8 лв. По думите му не може да става и дума капитационното заплащане да се нарече „студен резерв“, тъй като без него личните лекари не биха се съгласили да работят на цена на преглед, която е колкото „кутия и половина цигари“.

По отношение на търсената медицинска помощ в извънработно време доц. Киров заяви, че Сдружението отдавна е дало своите предложения как да се организира това, но не даде конкретика. Той обаче се спря на един конкретен момент от предложенията на личните лекари: „Хиляди пъти сме предложили тези средства от нашия бюджет, те са предвидени колко са, тези от нас, които предоставят друг да върши тази дейност, да може когато се прави от Спешната помощ, тези пари да не отиват в централния бюджет на Спешната помощ, а да стигат до самите колеги, които там вършат тази дейност. Предложили сме го още от времето на д-р Москов“.

В обобщение по отношение на анонсираните от управляващите промени доц. Любомир Киров заяви: „Когато тръгваш да правиш реформа, тя не се прави на парче, това е голямата грешка през годините“, и допълни: „Реалностите са – 30% от нас са над 60 години. Не е много лесно. Ако беше обратното, щеше да има наплив, нямаше да сме такива баби и дядовци повечето“.

Председателят на НСОПЛБ изрази готовността на Сдружението за разговори, като обясни и какво очакват лекарите при такива срещи: „Срещи – тогава, когато има насреща ясно структурирано, обосновано – какви са мотивите, какви са целите, как тази промяна в организацията ще се отрази не само на съсловието, а и на българските граждани, как ще се финансира, защото ние като част от съсловието не искаме някакви средства от колегите от болничната помощ, от СИМП да бъдат взети и насочени към нас или обратното, за да се правят някакви експерименти“.

В заключение доц. Киров подчерта: „Никой не е съвършен, ние си знаем кривиците. Но да решиш проблема не означава да зачертаеш тотално всички хора, а да надграждаш и развиваш. Ние имаме идеи за това, само да има някой, който да има воля“.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4Swk

Гост 06.04.2022 15:05:54

И като ще е 8 лева на преглед тази година какво ? И ако се се съгласили колегите на тази сума какво ? Победа на ТУЛУПИТЕ В блс И нсоплб ли е това а? Защо не се засрамите при тези жалки цифри и си ги искате пак ? 30 лева на преглед минимум ,плащане за извършен преглед ,а не баламосване с капитация. И не ми разправяйте как пациент с ИБС няма да бъде прегледан защото бил тежък случай където и да отиде ,ако има честна цена на този преглед и дейности и те са примерно 60 лв ,а не 30 лв на преглед на пациент без хронични заболявания. Просто вие си мислите пак с мизерните 8лв в главата и пак приемате липсата на остойностяване като аксиома. Тези организацийки доказаха своята ретроградност през годините и не искат да променят нещата към нещо различно ,статуквото с членски внос и пушека са им изгодни за целта на чугунените хора в ръководствата им. В Германия няма закрепоставяне на пациентите , то могат да ходят при който и да е личен лекар, а здравните фондове там (104 броя) следят ,да не се злоупотребява с пазаруването на доктори както е известен този термин. Има реално остойностяване на всяка лекарска дейност била тя преглед, диагностика , манипулация или терапевтични дейности. Включително за телефонни консултации. И всичко се развива нормално. Само в посткомунистическа уж България виждаме планова комунистическа икономика и бюджетно здравеопазване от най-долен колхозен тип , на най-ниския възможен минимум ,при това с претенции на плебса и манипулаторите във властта да изглежда .....като германско. Да ,ама не.


Всичко за коронавируса
Още новини
Един е кандидатът за шеф на УМБАЛ „Лозенец“
21.10.2024 17:29:57

Един е кандидатът за шеф на УМБАЛ „Лозенец“

Само един е кандидатът за изпълнителен директор на УМБАЛ „Лозенец“. Това е д-р Олга М ...

Правят анализ на пазара на труда в здравеопазването у нас
21.10.2024 17:22:06

Правят анализ на пазара на труда в здравеопазването у нас

Стартира работата по изготвяне на анализ на пазара на труда, който е част от дейноститеq заложени ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...