Сряда, 20 Януари 2021
27
ноем
 

Доц. Кунчев: Търсенето на компромис е най-трудното в тази пандемия

Единствената ни цел е да прекратим този тренд на постоянно нарастване както на заболеваемостта, така и на смъртността, посочи той

Петък, 27 Ноември 2020 | 10:29:59


Когато се опитваме да правим изводи, ние обикновено изчисляваме и сравняваме данните на 14-дневна заболяемост и смъртност. По този показател все още не сме първи в света. Факт е, че това е едно нежелано място и е факт, че България навлезе в най-тежката

Когато се опитваме да правим изводи, ние обикновено изчисляваме и сравняваме данните на 14-дневна заболяемост и смъртност. По този показател все още не сме първи в света. Факт е, че това е едно нежелано място и е факт, че България навлезе в най-тежката фаза на епидемията у нас и затова и мерките, които взимаме се различават чувствително от мерките, които прилагахме досега. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия в коментар на информацията, че страната ни е първа по смъртност в света на 1 млн. население.

По думите му това не е изненада, макар че по заболеваемост не стигаме тази на Белгия, Чехия, Люксембург. „Така или иначе единствената ни цел е да прекратим този тренд на постоянно нарастване както на заболеваемостта, така и на смъртността“, каза доц. Кунчев.    

По отношение на мерките той уточни, че има много държави, които са наложили по-тежки мерки от България, но не са важни само те, а и тяхното спазване. „От 21 декември ще предприемем някакво смекчаване на мерките. Най-амбициозния план е да намалим случаите на COVID-19 с 30-35%, което е много трудно в такъв кратък срок от две-три седмици. Най-сработващото ще бъде да влезем в плато, да прекратим процеса на постоянно увеличаване и на заболеваемостта, и на смъртността, което също би било успех. Това обаче няма да е нещо, което ще постигне само МЗ или Щаба, а нещо, което трябва да постигнем всички“, допълни доц. Кунчев.

„Дискусията за праговете я слушам от много време. Такъв начин на планиране е неправилен и невъзможен. Никоя страна не работи така. Всички следващи мерки трябва да бъдат продиктувани само от получените резултати. Те ще бъдат постепенно разхлабвани. Ако постигнем успех ние смятаме да възстановим работата на детските градини, яслите и учениците до 4-ти клас. Идеята ни с тези мерки е да успеем да дадем на хората едни нормални празнични дни“, каза още той.

Доц. Кунчев заяви, че ако някой специалист ви каже, че знае какво точно ще се случи – лъже ви. „Никой не можеше да предвиди и да се подготви за всичко. Дори Швейцария е изчерпала капацитета на интензивните си отделения. Развитието на ситуацията ще ни води и при взимането на бъдещи мерки. Ще се опитаме да държим епидемията в нормални нива, когато не прекъсваме нормалните социални дейности в живота“, каза епидемиологът.

Той подчерта, че здравната ни система, с всичките й недостатъци, лекува 6 600 души в момента и изписва между 1 000 и 2 000 души всеки ден, които са излекувани. „Системата ще се справи, много трудно, но ще се справи и никой няма да бъде оставен на произвола на съдбата“, каза главният държавен здравен инспектор.

 Доц. Кунчев заяви, че в България имаме два големи проблема – недостиг на кадри в здравната система и недоверие в системата, което води до неспазване на мерките. „Търсенето на компромис е най-трудното в тази пандемия. Сигурно може мерките да бяха въведени по-рано или да са по-строги, но виждаме как се приемат и какви са реакциите. Няма как да не отчитаме и това“, каза още Кунчев. 

По думите му числото R, което показва колко човека заразява един човек, е повече от единица все още. „Ако мерките имат ефект, ще отчетем забавяне на разпространението. От около седмица активно обсъждаме въпроса за антигенните тестове. Ако съм 100% сигурен в антигенните тестове, ще поискам да ги изравним на PCR тестовете. Много зависи какви ангигенни тестове ползваме. Вече знаем, че започва да се оформя заболяемост около 10-15%, която е скрита. Обмисляме след всеки положителен антигенен тест, той да бъде потвърден с PCR и да се задействат всички последващи мерки. Когато той е направен в лечебно заведение, той да бъде изследван за сметка на държавата с PCR. Закупили сме и разпределили немалък брой тестове. В момента сме в процедура за осигуряваме на 1 млн. теста, така че да сме сигурни, че всеки има достъп до тях“, допълни той. 

Той изрази убеждение, че ще се узаконят SMS-ите, имейлите и обажданията по телефона за хората, които ще са поставени под карантина. Това обаче изисква законовата промяна да бъде приета и на второ четене.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5HBJ


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
ЕК: До март 2021 г. 80% от специалистите в здравеопазването трябва да са ваксинирани
20.01.2021 08:55:53

ЕК: До март 2021 г. 80% от специалистите в здравеопазването трябва да са ваксинирани

До март 2021 г. най-малко 80% от хората на възраст над 80 години и 80% от специалистите в областт ...

544 новозаразени и над 6000 излекувани
20.01.2021 07:56:57

544 новозаразени и над 6000 излекувани

544 са новодиагностицираните с COVID-19 у нас през последните 24 часа. 338 от тях са установени с ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...