!
Събота, 20 Април 2024
30
март
5
 

Доц. Трънкова: Допускането на потенциален донор до кръводаряване е отговорност на лекаря

Сряда, 30 Март 2022 | 13:31:37 Екатерина Терзиева
5

Доц. д-р Веселина Трънкова е завършила медицина във ВМИ „Н. И. Пирогов“, Одеса, през 1976 г. Пак там придобива клинична специалност „Офталмология“. През 1981 г. придобива научна степен „доктор по медицина“ в спец

Доц. д-р Веселина Трънкова е завършила медицина във ВМИ „Н. И. Пирогов“, Одеса, през 1976 г. Пак там придобива клинична специалност „Офталмология“. През 1981 г. придобива научна степен „доктор по медицина“ в специалност Хематология с дисертация на тема: „Разпределение на HLA антигените и някои имунологични показатели при болни с тумори и псевдотумори на орбитата и меланобластома“,. От 1982 до 2007 г. работи в Отделение по кръвопреливане и имуногенетика в „Н. И. Пирогов“, а от 2007 г. - в Отделение по трансфузионна хематология и имунология.

Има участие в 3 проучвания, финансирани от Националния фонд „Научни проучвания“ към МОН, съвместно с клиника по ревматология, ВМИ – София и детска клиника по ревматични и колагенови заболявания ДУБ, София. Член на болничната комисия по кръвопреливане към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и член на изпитна комисия за провеждане на конкурсен изпит за н.с. III – I ст. по хематология и преливане на кръв към отделението по кръвопреливане и имуногенетика. Пред Zdrave.net доц. Трънкова коментира какви са митовете и рисковете от кръводаряването, както и какви са нуждите на УМБАЛСМ „Пирогов“ от кръв и кръвни продукти.

Доц. Трънкова, какви са митовете около кръводаряването? Защо все още има хора, които се страхуват да даряват кръв?

Безвъзмездното кръводаряване е един от най-благородните начини да изразим своята съпричастност и да се превърнем в нечий герой. За голямо съжаление, дори и днес, в 21 век, все още има множество митове, в които много хора вярват.

Може би най-разпространеният сред тях е, че можем да се заразим по време на кръводаряване. На практика това е изключено, тъй като всички консумативи, които се използват, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Друг много разпространен мит е, че кръводаряването отслабва имунната ни система. А всъщност е точно обратното. Кръводаряването е полезно, защото стимулира обновяването на кръвните клетки и по този начин увеличава защитните сили на организма. Има и една група хора, които не даряват кръв просто защото изпитват страх. Истината е, че единственото нещо, което се усеща, това е убождането. Самата процедура не е болезнена и трае около 10-15 мин.

Всички тези митове и предразсъдъци могат да бъдат преодолени с изграждането на здравна култура още от най-ранна детска възраст, т.е. да се започне още в училище. Разяснителните кампании за ползата и необходимостта от кръводаряването ще позволят същите тези деца, когато навършат 18 години, да станат безвъзмездни кръводарители.

Какви са нуждите на болница „Пирогов” от кръв и кръвни продукти на годишна база?

„Пирогов” е най-голямата спешна болница и като такава, съвсем логично използва много голямо количество кръв и кръвни съставки. Само за миналата 2021 г. са прелети 1300 литра еритроцитен концентрат, 635 литра плазма и 300 сака тромбоцитен концентрат. Тук обаче искам да отбележа, че за изминалата година заради пандемията от COVID-19 бяха спрени плановите операции, така че в нормално, непандемично време, използваните количества биха изглеждали по-различно. Клиниките, които са най-големи консуматори на кръв и кръвни съставки, са травматологичните, хирургичните и клиниката по изгаряне, а те за един доста дълъг период функционираха като COVID клиники.

Кой може и кой не може да дарява кръв?

Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 г. до 65 години, който тежи повече от 50 кг и не е приемал никакви медикаменти през последните 48 часа. Преди кръводаряването се извършва консултация и преглед от лекар, чиято задача е да прецени, че кръводаряването не застрашава здравето на потенциалния донор, и че дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Не се допускат хора, които страдат от хронични и злокачествени заболявания, хора със СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, отосклероза и Мениеров синдром, бронхит, алергии, хроничен остеомиелит и деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи, глаукома, някои автоимунни заболявания и т.н. Противопоказани са всички остри заразни болести. Хората, които са имали контакт със заразно болни – за период, равен на инкубационния, също не могат да даряват кръв. Проблем е наличието на сърдечно-съдово заболяване, тропически инфекции, костно-мозъчни, бъбречни и чернодробни проблеми.

Хората, които искат да дарят кръв, не трябва да са употребявали в деня на кръводаряването алкохол. Кръводаряване не се извършва и в случаите, когато по преценка на лекаря то представлява опасност за здравето на дарителя.
Важно е да се знае, че количествено обемът на дарената кръв се възстановява в организма в рамките на един ден, а качествено – за 3-4 седмици.

Кои автоимунни заболявания са противопоказани за кръводаряване и каква е причината за това?

Действително, има автоимунни заболявания като лупус, ревматоиден артрит, мултиплена склероза, диабет или тиреотоксикоза, за които съществуват противопоказания. Това е така най-вече заради медикаментозното лечение, което провеждат тези пациенти. Имуносупресивната терапия, на която някои от тях са подложени, увеличава риска от възникване на инфекции.

Каква е причината ваксинираните срещу COVID-19 лица да могат да даряват кръв след определен срок на изчакване в зависимост от ваксината?

От януари тази година има промяна в изискванията. Експертният съвет по трансфузионна хематология актуализира сроковете, като всеки с поставена иРНК ваксина може да кръводарява 48 часа след ваксинацията, ако няма нежелани реакции. Разбира се, ако такива възникнат, трябва да се изчака 7-дневен период. За векторните ваксини изискването е за 28 дни след тяхното поставяне, ако не се наблюдават странични реакции. Сроковете се прилагат включително и за бустерната доза. Преболедувалите COVID-19 могат да даряват кръв 40 дни след положителния тест и при условие, че са напълно възстановени от заболяването.

Забраната за кръводаряване за определен период важи ли и за ваксинираните срещу грип?

Противогрипните ваксини от десетилетия се прилагат всяка година на милиони хора по света и те не са сред причините за забрана или за отлагане на кръводаряване, стига, разбира се, човек да се чувства добре след поставянето на ваксината. Това е прието в световните стандарти и в нашите нормативни документи – Наредба № 9 от 25 април 2006 г.

Решението за допускане на потенциалния донор до самия акт на кръводаряване обаче е отговорност на лекаря – ръководител на екипа, което винаги и във всички случаи се взема на база лабораторно изследване и медицински преглед.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NEB4

Гост 31.03.2022 11:11:16

Нормалните държави си възпитават децата още от детската градина, изграждат здравна култура по отношение на кръводаряването. При нас нищо такова не прави държавата. Затова ония мародери пред кръвните цетрове ще продължават да издевателстват над близките на пациентите.

Гост 31.03.2022 11:02:24

Невероятен професионалист! Прави и невъзможното за пациентите и е жалко, че няма повече лекари със същото чувство за отговорност като нея.

Гост 30.03.2022 22:32:29

Какво е това футуристично същество?

Гост 31.03.2022 08:57:30

И има ли българска диплома по медицина! Изобщо завършилите в СССР имат ли признати български дипломи?

Гост 02.04.2022 01:08:40

Да, имат защото са били изпратени там от българската държава.


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...