Сряда, 29 Май 2024
30
апр
7
 

Д-р Айдана Кулмаханова: Ще остана в България, защото тук се чувствам на мястото си

Имам късмета да се уча от толкова опитни лекари в УМБАЛ "Лозенец", казва тя

Неделя, 30 Април 2023 | 10:28:15 Невена Попова
7

Д-р Айдана Кулмаханова е родена в Казахстан. На 11-годишна възраст, заедно със семейството си пристига в България и се установява в Шумен. До 10 клас учи в Природо-математическата гимназия в града и след това заминава за Англия, където продължава о
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Айдана Кулмаханова е родена в Казахстан. На 11-годишна възраст, заедно със семейството си пристига в България и се установява в Шумен. До 10 клас учи в Природо-математическата гимназия в града и след това заминава за Англия, където продължава образованието си в колеж в Кеймбридж. През 2022 г. завършва медицина в МУ – София с отличен успех. От началото на тази година е специализант в Отделението по гастронетерология на УМБАЛ „Лозенец“.

Д-р Кулмаханова, как решихте да станете лекар, какво Ви мотивира да изберете гастроентерологията?

Исках да бъда лекар от ранна възраст. За мен голям пример са били майка ми, която е кардиолог, и дядо ми, който е доцент по педиатрия. Те са възпитали в мен любов към природните науки, винаги са подкрепяли моите начинания, осигурявали са ми достъп до актуална информация.

Винаги съм се старала да помагам на околните. Вярвам, че всички сме тук, за да се развиваме индивидуално и да защитаваме и помагаме на тези, които се нуждаят от това в момента. Знаех, че удоволствието да общувам с хора, както и да опознавам науката, правят медицината подходящ избор за мен. Приемам четенето не като натоварване, а като начин за почивка. Времето, прекарано с книгите, лети неусетно.

Избрах гастроентерологията поради няколко причини. Първо, разнообразието от патология в нашата специалност е огромно. Това кара човека да мисли и да бъде в постоянен когнитивен тонус, което за мен е голям плюс. Аз обичам да разсъждавам и да научавам нови неща. Второ, наличието на манипулации като ендоскопски процедури, ехографски прегледи и т.н. задейства финната моторика и вниманието. Едно от любимите ми хобита през годините е било рисуването и ми се струва, че това е спомогна за по-доброто ми справяне с подобни процедури.

Била сте малка, когато сте пристигнала в България със семейството си. Кои са първите Ви спомени от това време?

В началото като всяко дете трудно се справях в нова среда. Трябваше да науча нов език, да се адаптирам, но имах късмет, че попаднах на добри хора в училище. Сега с топлина в сърцето си спомням прекрасните преподаватели, които ме подкрепяха през всички тези години и чудесните  съученици, с част от които и до ден днешен сме близки приятели.

Отскоро сте част от екипа на УМБАЛ Лозенец. Разкажете за първите си стъпки като специализант.

Започнах първо като доброволка в началото на годината, а официално съм назначена като ординатор в отделението от месец април. Когато се присъединих към екипа на д-р Темелков, се запалих от енергията в нашето отделение. При нас колективът е много задружен и всеотдаен и още в първите си дни тук разбрах, че искам да стана част от него. Изключително доволна съм.

Обучението, което ни осигуряват специалистите е на най-високо ниво и ние, специализантите сме им благодарни за това. Болница „Лозенец“ предоставя отлични материално-битови условия на пациентите. Тук те получават качествено медицинско обслужване и могат да разчитат на висококвалифицираните ни специалисти и модерното оборудване и апаратура. Грижата за пациента е от първостепенно значение за всички от нашия екип. Отивам с желание на работа, за мен е удоволствие да работя на това място с тези хора. Наясно съм, че имам късмета да се уча от толкова опитни лекари. Осъзнавам възможностите, които ми се предоставят и давам всичко от себе си, за да отговоря на тези високи стандарти и на очакванията към мен.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Имам много хобита, всяко от които е ценно за мен. Както вече споменах, от малка обичам да рисувам и тези часове за мен са безценни заради пренасянето ми в друг свят, който изобразявам на хартия. Рисуването разтоварва съзнанието ми. Същото е и с другото ми хоби – фитнеса. Още в средата на тренировка започвам да усещам как всичко негативно напуска тялото ми, а в края вече съм пълна със сили, енергия и заредена положително.

Коя своя мечта бихте искала да видите сбъдната скоро в професионален план?

Поставила съм си доста цели занапред, но първата, която искам да постигна е да стана надежден и силен специалист по гастроентерология.

В личен план кои човешки качества цените най-много?

Ценя особено много добронамереността и чувството за отговорност у хората. В нашата професия това е от голямо значение за по-добра комуникация между лекар и пациент, а също и за по-нататъшното лечение на изписания у дома.

Искате ли да останете в България?

Със сигурност ще остана в България, защото тук се чувствам на мястото си. Израснах тук и през времето, докато се обучавах в чужбина, знаех, че ще се завърна. Моята цел е да помагам на хората тук, в България, където съм щастлива и удовлетворена.

Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xG%T

прочетете 15.05.2023 14:25:01

"Тъмната страна на Хипократ" - статия на вестник "Капитал"

Пациент 03.05.2023 21:44:56

По- добронамерен и всеотдаен на работата си човек не съм срещала от тази докторка. Изключително съм доволна от вниманието, загрижеността и професионализма, с които подходи. Само може да сме благодарни, че има такива хора и са тук, за да ни лекуват. Адмирации за хъса, с който работите Д-р Кулмакханова.

Гост 02.05.2023 15:27:32

Момичето е свястно. Математичка с отличия, както и останалите деца в семейството. Те са на бизнесмена, който преди 15 години купи най-голямата свинеферма с кланица в Делиормана от една мутра, която тормозеше целия регион. Бащата инвестира в децата си като в дъщеря си Айдана и това е факт!

Dr.who 02.05.2023 12:24:59

Вместо да се радвате, че вместо да бягат в чужбина има и такива, които от чужбина идват в България седите и ръсите хейт против момичето. За комплексарите няма лечение...

нали? 02.05.2023 08:45:06

от Кеймбридж до МУ-София - голям възход!

Захуйцвили 30.04.2023 20:08:38

Градски съветник, явно сте много самотен/а и озлобен/а, за да пускате такива злобни коментари. Ще се побелеете от злоба.

градски съветник 30.04.2023 14:41:26

Щеше да й ходи повече името Захуйцвили


Всичко за коронавируса
Още новини
Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система
29.05.2024 17:21:54 Надежда Ненова

Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система

На здравния сектор трябва да се гледа като на такъв, в който се инвестира и съответно извлича сто ...

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава
29.05.2024 16:45:02

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава

Случаите на морбили в Европа продължават да нарастват, като броят на регистрираните за тази годин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...