!
Събота, 20 Април 2024
03
апр
 

Д-р Антони Михайлов: Мечтата ми бе да участвам в трансплантационен екип, тя се сбъдна

Неделя, 03 Април 2022 | 10:32:21 Невена Попова


Д-р Антони Михайлов е завършил медицина в МУ - Плевен. Започва работа в Отделението по детска хирургия в МБАЛ "Христо Ботев" - Враца. От 2012 г. е част от екипа на Клиниката по хирургия в Университетска болница "Лозенец". Участва активно в работата
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Антони Михайлов е завършил медицина в МУ - Плевен. Започва работа в Отделението по детска хирургия в МБАЛ "Христо Ботев" - Враца. От 2012 г. е част от екипа на Клиниката по хирургия в Университетска болница "Лозенец". Участва активно в работата на трансплантационните екипи от специалисти в лечебното заведение.    

Д-р Михайлов, болница „Лозенец“ бе една от първите, които отвориха врати за украински бежанци, а Вие самият бяхте в екипа, приел в самото начало жена от Украйна, която се нуждаеше от спешна операция. Разкажете накратко за тази случай.

Интересното за този случай беше, че тази млада жена беше избягала от болницата в Одеса на втория ден след хирургическа интервенция. Въпреки че не се е била възстановила от операцията, тя е предприела едноседмично пътуване от Украйна, за да спаси осемгодишния си син. Тя е рискувала, като е шофирала сама автомобила си и това е довело до усложнения в здравословното й състояние, което я е накарало да потърси медицинска помощ в нашата болница.

След първоначалния преглед и оценка на състоянието й, с колегите взехме решение да я хоспитализираме и да завършим започнатото от колегите в Украйна лечение. Наложи се да извършим допълнителна оперативна интервенция, вследствие на което здравословното й състояние се подобри и след няколкодневен престой при нас, тя бе изписана в добро общо състояние.

С какво чувство, Вие и колегите Ви поехте лечението на тази пациентка, какво запомнихте от среща си с нея?

Чувството е същото като при приема на всеки друг пациент. Хората отиват на лекар с някакъв проблем. Това са хора, които изпитват болка. Ние не ги делим по етнически, религиозен, социален или някакъв друг признак. Нашата мисия и цел е да им помогнем и да разрешим техния проблем. Колкото до нашата украинска пациентка - тя е една смела млада жена със силен дух.

В началото на кариерата си сте работили като детски хирург. На какво Ви научиха децата?

Като завърших медицина, започнах работа в Отделението по детска хирургия в МБАЛ „Хр. Ботев“ във Враца. Там останах две години.

Децата могат да те научат на едно – на искреност и честност. Децата не лъжат, те са най-искрените пациенти, ако спечелиш доверието им. Затова трябва да бъдем искрени с тях и да им обясняваме търпеливо какво им предстои, за да бъдат излекувани.

Как се появи интересът Ви към трансплантациите?

Мечтата на всеки млад лекар е да има възможността да участва в трансплантационен екип, за това мечтаех и аз. Когато започвах работа в УМБАЛ „Лозенец“ като специализант преди 10 години, пред мен се разкри възможност да стана част от екипа за чернодробни трансплантации, за което съм безкрайно благодарен и щастлив.

Оттогава до настоящия момент съм участвал в почти всички трансплантации при възрастни и деца. Предоперативната подготовка и следоперативното проследяване на тези пациенти е продължаващ дълго процес. Той включва висококвалифицирани специалисти от различни специалности. За мен е чест и удоволствие да съм част от този процес.

Кои са учителите Ви в хирургията?

Първият ми учител в хирургията е д-р Иван Чолашки от врачанската болница. С него направих първите си стъпки в хирургията. Човекът, който ми е дал най-много в тази област и направи от мен това, което съм в момента, е доц. Радосвет Горнев от нашата болница. През годините имах щастието да се уча и да трупам опит от такива светила в българската хирургия като проф. Тома Пожарлиев, проф. Румен Пандев, проф. Любомир Спасов и доц. Николай Белев.

Кои човешки качества цените най-много?

Ценя най-вече честността и искреността.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Сноубордист съм. През зимата карам сноуборд. Работя доста, почивам малко. Това е животът на един лекар.

Какво бихте искали да пожелаете на колегите си от екипа, с който работите?

Пожелавам им здраве и спокойствие. Когато един лекар е спокоен, той може да работи нормално и да помага на своите пациенти.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wk*j


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...