!
Сряда, 24 Април 2024
15
ян
 

Д-р Боряна Илчева: Лабораторната работа също има своя чар

Във ВМА имам шанса да виждам много интересни и даже казуистимни случаи

Неделя, 15 Януари 2023 | 11:39:41 Невена Попова


Д-р Боряна Илчева е част от екипа на Клиниката по обща и клинична патология на Военномедицинска академия (ВМА) от 2017 г. Завършва медицина в Медицински университет - София през 2016 г. По време на специализацията си във ВМА премин
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Боряна Илчева е част от екипа на Клиниката по обща и клинична патология на Военномедицинска академия (ВМА) от 2017 г.

Завършва медицина в Медицински университет - София през 2016 г. По време на специализацията си във ВМА преминава редица квалификационни курсове в страната и чужбина. През 2022 г. придобива специалност „Обща и клинична патология”.

Член е на Българското дружество по патология и Европейското дружество по патология.

Д-р Илчева, как избрахте патологията, какво Ви мотивира да предпочетете лабораторната работа, а не прекия контакт с пациенти?

Още в самото начало на следването си много харесах лабораторната работа, постоянното търсене на нещо, необходимостта от допълнителни знания и чувството на задоволство при всеки успешен опит. По-късно, в трети курс, се сблъсках с дисциплината „Патология” и още тогава разбрах, че това е „моето нещо” – ежедневното предизвикателство в поставянето на диагноза, разнообразието и желанието винаги да си максимално точен и акуратен, защото знаеш, че зад всяко стъкло стои нечия съдба. Това са неща, които те държат отговорен и мотивиран да се усъвършенстваш, постоянно да четеш и да следиш новостите, за да си полезен на пациентите. Лабораторната работа също има своя чар и смятам, че е не по-малко важна за диагностиката и лечението на пациентите, въпреки че липсва пряк контакт с тях, напротив.

Кои конкретни области и проблеми в тази необятна наука Ви привличат най-много?

Основните ми интереси са свързани с онкопатологията, което предполагам е продиктувано и от развитието на патологията именно в тази насока. Гастроинтестиналната и жлъчно-чернодробната патология определено са ми най-интересни и за мое щастие във ВМА точно този тип патология е най-обемна и разнообразна, което разбира се е свързано и с интензивната работа на колегите клиницисти и хирурзи.

Как напредъкът в технологиите промени обучението и практиката на патолозите?

Напредъкът на технологиите много промени патологията като цяло. От една страна с неспиращата дигитализация, което прави и обучението все по-достъпно и качествено. Това дава възможност да се учиш от най-добрите в света, като за целта ти е необходим просто компютър с добър интернет. Това също води и до подобряване на диагностиката, чрез дигитализацията все по-лесно и достъпно е да консултираш заплетените случаи с колеги от цял свят, които са с доста повече опит и възможности.

От друга страна, напредъкът на технологиите доведе до цялостна промяна на патологията като наука. Вече е крайно недостатъчно например да кажеш, че даден процес е злокачествен. От нас се изисква все по-голяма детайлност относно онкологичните заболявания, субтипизация, вкарването им в прогностични и предиктивни групи, което е свързано с изследване на много маркери и, естествено, основното нещо, към което се стреми медицината – персонализирането на заболяването.

Това е възможно посредством развитието на молекулярната патология, откриването и интерпретирането на все повече генетични алтерации. За съжаление, у нас този процес върви с бавни темпове, но това така или иначе е бъдещето на патологията и ние се стремим да го следваме.

Кои са Вашите учители в специалността?

Моят най-голям учител е д-р Албена Факирова, която е ръководител на Клиниката по обща и клинична патология на ВМА. Смея да твърдя, че тя ме е научила на почти всичко и всеки ден научавам по нещо ново от нея. Другият човек, на когото дължа огромни благодарности е д-р Радка Христоскова. Това с са имената, които няма как да не спомена, защото те са ми дали изключително много в обучението.

Разбира се, човек се учи всеки ден и от всекиго. Така че благодаря на всички от екипа за професионализма и колегиалността.

Имате ли вече в практиката си запомнящи се случаи, които са ценен опит за Вас?

За мой късмет ВМА е многопрофилна болница и с високо ниво на компетентност. Това ми дава шанс в ежедневната практика да виждам много интересни и даже казуистични случаи. За тези 6 години като част от екипа на ВМА съм видяла изключително разнообразна и рядка патология в много различни направления.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Опитвам цялото си свободно време да прекарвам с малката ми дъщеря и съпруга ми. Естествено, обичам да си открадвам и малко време само за себе си с някоя хубава книга.

Коя своя мечта бихте искали да видите осъществена през Новата година?

За мен изминалата 2022 г. беше изключително успешна, както в личен, така и в професионален план. Трудно ми е да конкретизирам, но на първо място бих си пожелала здраве, повече спокойствие и по-малко поставени тежки диагнози.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wE*Y


Всичко за коронавируса
Още новини
Нов КТД и в „Пирогов“: 7% повече за лекари, 12% – за специалисти по здравни грижи
24.04.2024 14:51:59

Нов КТД и в „Пирогов“: 7% повече за лекари, 12% – за специалисти по здравни грижи

Днес беше подписан новият Колективен трудов договор (КТД) в „Пирогов”, съобщават от б ...

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна вече е член на Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации
24.04.2024 14:35:53

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна вече е член на Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации

Отделението по трансплантации към УМБАЛ „Св. Марина” – Варна вече е официален ч ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...