!
Неделя, 14 Април 2024
11
юли
 

Д-р Брънзалов: Все още не е решен проблема с издаването на документи на хартия

Хубаво е и конкуренцията между тези аптеки да бъде на база на услуга, а не на база на цена, каза Димитър Маринов

Вторник, 11 Юли 2023 | 12:58:33


"С очакване сме новото ръководство на Министерство на здравеопазването да инициира промени в Наредбата на Националната здравно-информационна система и тя да бъде адаптирана към всички наредби. Все още при издаването на какъвто и да е било електронен до

"С очакване сме новото ръководство на Министерство на здравеопазването да инициира промени в Наредбата на Националната здравно-информационна система и тя да бъде адаптирана към всички наредби. Все още при издаването на какъвто и да е било електронен документ трябва да има дублаж с хартиен документ". Това каза в подкаста на БНР "В центъра на системата" зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

"В Наредбата за достъпа е упоменато, че трябва да има такъв документ. При издаване на електронен документ за хоспитализация трябва да издадем и хартиен амбулаторен лист на пациента, който той да занесе в болницата, където този документ дори не им трябва?! Става дума не за талона за хоспитализация, а за амбулаторния лист, че пациентът е бил прегледан от лекаря и пациентът трябва да подпише този лист. Наредбата трябва да се промени - нека не правим хибридни неща - ако ще е електронно нещо, нека да е електронно докрай, смята д-р Брънзалов.

Той обаче беше категоричен, че системата за изписване и на рецепти, и протоколи по-рационална за пациентите. Д-р Брънзалов допълни, че с новият бюджет на НЗОК и с новия Национален рамков договор няма да има регулация в талоните за диспансеризацията и профилактиката.

„Аптеките отдавна приключиха с хартията, останаха само няколко формуляри за заявки по отношение на жълтите и зелените рецепти, което е изискване по Закона за наркотичните вещества и прекурсорите“, каза председателят на БФС Димитър Маринов.

Той също коментира проектобюджета на НЗОК за тази година като подчерта, че в него има заложени за аптеките 34,3 млн. лв., в които са включени 4-те лв., които фармацевтите получават за отпускане на лекарства по НЗОК. „В тези пари има и едни 2 милиона лева, за което адмирираме, че чрез промяната в Закона за здравното осигуряване тази година, се предвижда да има както и при лекарите, допълнително субсидиране за разкриване на аптеки в трудно достъпните места“, посочи пред БНР маг. фарм. Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

"Предстои да се разработи методика със НЗОК кои аптеки ще получават и при какви условия това финансиране. В очакване сме на Аптечната карта и там ще видим къде има и къде няма аптеки. На глава от населението имаме достатъчен брой магистър-фармацевти в средноевропейски план  - имаме над 7000 магистър-фармацевти. Но имаме в пъти повече брой аптеки на глава от населението, които са и неравномерно разпределени“, каза още Маринов.  

Той допълни, че свръхголям е броят на аптеките в големите градове и около университетските болници, а има и места, в които изобщо няма аптеки. „Аптечната карта трябва точно този проблем да разреши - тя да дава стимули да се отварят аптеки само там, където в действителност има нужда. Хубаво е и конкуренцията между тези аптеки да бъде на база на услуга, а не на база на цена“, каза още Димитър Маринов.

Той беше категоричен, че ако бъде намалено цената на ДДС за лекарствата, това ще има отражение единствено върху джоба на пациента, тъй като ще бъде намалено доплащането.

Целия епизод на подкаста може да чуете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qGJT


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал
14.04.2024 13:53:58

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба на ...

Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...