!
Събота, 27 Юли 2024
16
февр
6
 

Д-р Брънзалов: Дигитализацията е нужна, за да можем да си съхраним лекарите

88% от общопрактикуващите лекари са над 50-годишна възраст, сочи проучване на БЛС

Сряда, 16 Февруари 2022 | 10:45:02
6

„Прегледът остава същият, какъвто е бил, откакто е създадена медицината. Той ще бъде просто електронно регистриран, изпратен и съхранен в НЗИС, откъдето всеки, който има разрешен достъп, ще може да го ползва като информация в бъдеще, в това число

„Прегледът остава същият, какъвто е бил, откакто е създадена медицината. Той ще бъде просто електронно регистриран, изпратен и съхранен в НЗИС, откъдето всеки, който има разрешен достъп, ще може да го ползва като информация в бъдеще, в това число и самият пациент. Като самият пациент може да заяви точно какъв достъп да даде до собственото си електронно здравно досие“. Това обясни зам.-председателят на БЛС и общопрактикуващ лекар д-р Николай Бърнзалов по отношение на новата функционалност в Националната здравна информационна система „е-преглед“, за която съобщиха вчера от „Информационно обслужване“.

Той посочи, че това е още една част от електронизацията на системата, каквато е например е-рецептата. Конкретно по отношение на е-рецептата пък д-р Брънзалов подчерта, че тя се издава след преглед от страна на лекаря и призова пациентите да не звънят на личните си лекари от аптека с желание за издаване на е-рецепта, защото са чули, че вече има такава. „Това е най-малкото порочно, а може да донесе и много неприятни последствия за здравето на самия пациент, както и административно наказание на съответния лекар, който я е издал“, коментира д-р Брънзалов и отбеляза, че голяма част от хронично болните пациенти са с влошено състояние тъкмо заради пропуснати прегледи.

Като проблем той отбеляза още, че пациентите звънят на личните си лекари по всяко време и с въпроси, информация за които може да бъде намерена на най-различни други места. Лекарят припомни за проблемното задължение на джипитата за 24-часово разположение и заяви: „Това е една от причините общопрактикуващите лекари от 7000 в началото на реформата, сега да са 3600“. Д-р Брънзалов допълни, че според проучване на БЛС 88% са над 50-годишна възраст, а има и действащ общопрактикуващ лекар на 91 години. Той предупреди, че проблемът ще се задълбочава и заради административната тежест върху джипитата. „Затова много се надяваме електронното здравеопазване да ни облекчи. Факт е, че има много стъпки. Нека тези стъпки да се попремислят от управляващите, да се използват рационално, за да можем да си съхраним лекарите“, призова зам.-председателят на БЛС.

Като пример за непремислено действие д-р Брънзалов даде ситуацията с поисканата от джипитата информация за COVID ваксините, която вече е налична в НЗИС. Той посъветва колегите си да не я предоставят допълнително по начина, по който е изисквана от здравния зам.-министър, тъй като освен че ще изгубят от времето си, ще нарушат и закона, и заяви: "Да ме извинява моят градски Жоро Йорданов, обаче аз тая заповед няма да я изпълня".

От думите му стана ясно, че електронната регистрация на прегледите към момента ще бъде въведена само пилотно, тъй като са необходими нормативни промени в наредби, които все още не са извършени от Здравното ведомство. Д-р Брънзалов посочи, че Сдружението на общопрактикуващите лекари е изпратило своите предложения за промени, които засягат е-прегледа, но все още очакват тези промени да бъдат приети.

Дигитализация е нужна и по отношение на връзката на Спешна помощ с лечебните заведения, за да имат спешните медици яснота къде може да бъде закаран даден пациент, отбеляза той.

Д-р Брънзалов се спря и на COVID ситуацията в момента, като от думите му стана ясно, че медиците все още не усещат облекчение от спада на вълната. „Има много работа, много мои колеги казват, че са много изтощени, което действително е факт. Вчера говорих с колеги, казват – не можем да дишаме. Коридорът е пълен с болни, не само с COVID болни. В моето ДКЦ има разкрит COVID център, но в същия момент много хора отлагаха посещението си при лекар. Те изискват допълнителен ресурс, допълнителни консултации и изследвания. Ще има нужда от време, правим всичко възможно този период на сътресение да бъде колкото може по-кратък“, коментира той. Лекарят посочи още, че омикрон протича по-леко, и прогнозира, че епидемията отива към своя край.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uRk5

Един 16.02.2022 16:13:43

И тримата замове на Сербезова не стават, за нищо, както и тя самата. Затова и Кунчев прави, каквото иска... И той милият няма нищо общо с факта, че България е на второ място по смъртност от Ковид в света... Чу ли Кунчев!!!

Гост 16.02.2022 15:20:58

Последните 20 додини Зам министрите са калинки, които са управлявали само собствените си кабинети, а съветниците са политически мекерета. И Искаме ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО да се подобрява.

Гост 16.02.2022 15:15:40

От край време Зам министрите и изобщо работещите в МЗ не са запознати с нормативнта уредба, по която работят ОПЛ и даже болниците.

БЛС-Въоръжено Крило 16.02.2022 13:38:54

Каква дигитализация бе ? Тя е задължителна за личните лекари и въобще ПИМП и СИМП . НО НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ КОЧИНКИ РЗИ,НЦОЗА ,МЗ. Доказателство - чички и лелки от РЗИ, които пак искат годишен отчет на лечебните заведения, след като ВСИЧКИ изисквани данни могат да се вземат от информационните база данни на НЗОК/РЗОК, формирани от ЕЖЕМЕСЕЧНИТЕ електронни отчети подавани от лекарите към НЗОК/РЗОК . Така сега събота и неделя ,аз ще се занимавам с преписване на данни от един формат в друг -по-точно от данните ми от програмата с която работя, преписвани в екселска таблица изисквана от нищоправците от РЗИ за да оправдая всъщност техните работни места и заплати на некадърници далеч от информационната ера. Това е безобразен административен произвол спрямо лекарите и нито НЗОПЛБ , нито БЛС са реагирали и реагират адекватно( както винаги). С което са съучастници в злоупотребата мародерството върху лекаря в България. И продължават някои да си коментират НЕЗАКОННИ ТЕКСТОВЕ на юристите -тройкаджии на НЗОК със словосъчетанието 24 часово разположение ,дежурство, труд ,като ,че ли тези текстове не са в пряко нарушение на гражданските свободи на европейски граждани макар и живеещи в гетото България

Сандоканъ 16.02.2022 13:06:59

Само един нереализиран злобар може да не се съгласи с гореизказсното! Това е малка част от истината и привидно нечута от тези, от които зависи да се променят нещата към по-добро!

Elf 16.02.2022 10:59:48

Porednia Samozvanez.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...