!
Вторник, 18 Юни 2024
25
март
9
 

Д-р Брънзалов: Не може да се правят резки реформи на изтощена система

Петък, 25 Март 2022 | 12:16:02 Надежда Ненова
9

За да се направи каквато и да е реформа, трябва да има подготвен ресурс. Когато един пациент е болен на легло с анемия, ако му срешем косата, той сигурно ще се почувства по-добре,

За да се направи каквато и да е реформа, трябва да има подготвен ресурс. Когато един пациент е болен на легло с анемия, ако му срешем косата, той сигурно ще се почувства по-добре, но това няма да реши неговия здравен проблем. За да бъде излекуван, в него трябва да се влеят свежи сили както в количествено, така и в качествено отношение.

Това каза пред Zdrave.net зам.-председателят на БЛС и общопрактикуващ лекар д-р Николай Брънзалов по повод предложенията на „Продължаваме промяната“ за промени в ПИМП. Идеите бяха изразени от депутата от формацията и председател на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев по време на дискусията „Кадровият дефицит в здравеопазването – последици и нужда от промени“, организиран от „Индекс на болниците“, която се проведе във вторник, и доразвити във фейсбук. 

България е много различна, особено по отношение на лекарските практики. Едва когато влеем нови сили на системата, можем да седнем на една маса, да се видят всички детайли и тогава да се премине към каквато и да е реформа, смята д-р Брънзалов.

По думите му реформата е належаща, но не може системата рязко да се променя кардинално. 

„Чест прави на доц. Тонев, че по време на предизборната си кампания се е срещнал с много хора, в това число и общопрактикуващи лекари, които са му казали проблемите си. Както се вижда и от социологическите проучвания, демографският срив сред лекарското и сестринското съсловие е очевиден. Липсата на кадри е огромен проблем, за който дълго време не е провеждана никаква политика от страна на държавата. Да, имаме проблеми, но нещата трябва да се обмислят добре и да се види кога и как промените да бъдат въведени“, каза д-р Брънзалов.

„Все още сме на половината път на електронното здравеопазване. Всеки общопрактикуващ лекар има пациентска листа. Поне информацията за заболеваемостта на пациентите в неговата листа е видима, дори и да няма електронно здравеопазване. Как ще се води диспансеризация, дългосрочна грижа за хронични незаразни заболявания, която се осъществява от личните лекари за пациентите в тяхната листа? Това ще са прегледи по дейности, за които трябва да има допълнително заплащане. Можете ли да си представите един лекар да прави профилактични и диспансерни прегледи, а друг да преглежда само кихащи и кашлящи хора с остри заболявания?“, допълни той.  

Според д-р Брънзалов има много детайли, които трябва да бъдат много подробно уточнени. „Разбирам моите колеги, те действително са изтощени. Изтощен съм и аз. Години наред имаме едни и същи проблеми, съобщаваме ги, даваме предложения за решението им и никой не взима мерки. Особено в по-рядко населените райони колегите са изтощени. Има хора, които години наред не са успели да си вземат и отпуска, защото трябва да бъдат 24 часа 7 дни в седмицата на разположение на своите пациенти. Това е една недомислица и се надявам да бъде променено скоро в Наредбата. Общопрактикуващите лекари от 7000 в началото на реформата, сега са 3600 практики (не повече от 4000 ОПЛ). Те обаче годишно отчитат към НЗОК около 35 млн. прегледа. Нека да помислим, ако това, което доц. Тонев съобщи, стане реалност, как ще бъдат осъществявани тези 35 млн. прегледа, от които 10 млн. в дейности, заплащани от НЗОК. В останалите 25 млн. влиза т. нар. капитация. Как ще се конкурира този колега, който отговаря за 9 села, с някой друг? Нека да погледнем и в големия град, в който в едно ДКЦ има 20 практики на общопрактикуващи лекари. При добрия лекар, който се старае и който провежда надлежно прегледи, има и най-голяма опашка, а пред съседния кабинет няма никого. Знаете колко хора идват само за някаква дребна административна услуга. Те ще изчакат ли реда си при тези, които преглеждат надлежно или просто ще влезе в съседния кабинет, за да я получат? Тези два прегледа еднакви ли са? По този начин се обезсмисля най-големият плюс на настоящата система – личното познаване на пациентите“, посочи д-р Брънзалов.

Той попита и как ще бъдат остойностени дейности, извършвани от ОПЛ, ако се премахнат профилактичните и диспансерни прегледи и цената да не е по-ниска от сега заложената капитация и дали това ще е икономически изгодно по принцип. „В капитацията влизат 180 дейности. Ако тя бъде премахната, дали ще излезе сметката?“, попита зам.-председателят на БЛС.

Д-р Брънзалов допълни, че професията може да стане по-атрактивна за младите, като се намали огромна част от административната тежест, която смазва съсловието. „Да се намери вариант за отмяната на 24-часовото разположение, което от основните причини ОПЛ съсловието да бъде изтощено и редуцирано. Третото нещо е да се измисли четвърти вид извънболнична помощ на териториален принцип, въз основа на населението в отделните райони. Трябва да се открият кабинети за остри случаи, които да поемат хората, когато общопрактикуващият лекар няма възможност“, заяви той. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WR7V

гост 28.03.2022 09:01:04

Точно заради такива колеги сме в сегашното положение!И не го е срам,явно си вярва.Резултатите погледни Брънзалов! По тях се правят изводи.А за 24/7 кого заблуждаваме,няма такова разположение,не може да намериш ОПЛ след 17ч. или по празници.

Гост 28.03.2022 14:05:02

И правилно не можеш да намериш. Да си чувал нещо за граждански права в ЕС ? Или си мислите ,че тук е Путиновата съветска кочинка ?

Гост 27.03.2022 02:25:25

Да изчакаме още, не е време за реформи, съветва д-р Брънзалов.

6666 26.03.2022 07:49:56

Въобще не ми изглежда "изтощен", като му гледам гушата и шкембето. Напротив, бая се е охранил от системата и не е чудно, че не е за "резките и рефоми"!

БЛС-Въоръжено Крило 25.03.2022 14:21:55

Д-р Брънзалов: Не може да се правят резки реформи на изтощена система -----> О, да, кютайте си на Семашко и вдигайте знамето на комунистите с тяхната дълголетна комунистическа теза : В здравеопазването не може да се правят резки промени" . С които клишета просто личи нежеланието за европеизация на здравеопазването и изгонване на гнусния педал Семашко. Не само нежеланието ,а омразата към всичко европейско И още глупости :При добрия лекар, който се старае и който провежда надлежно прегледи, има и най-голяма опашка, Алоо каква опашка бе чичка? Всички трябва да са със записан час за преглед . Опашки има в Съветска Русия пред лекарските кабинети. Не и в Германия. Трябва регламентирани 30 минути поне на един медицински преглед ,а не Сульо и Пульо да се изсипат и лекарят да е принуден да преглежда 40 души след като максимално трябва да са до 16 прегледа за 8 часа - и ТОВА Е МНОГО. Това не е ви е продавачката в магазина или шлосерът в завода алоо. Кой поправя 20 автомобила на ден ? Или 33 телевизора ? Или 45 хладилника? Превърнали сте лекарската професия в Стахановски труд ,съответно не нормиран, лошо платен и некачествен само и само пролетариата да минава бързо и да не чакат. А това е експертен труд бе оядени чички. Продължвате да се подигравате на работещия лекар, не желаете европейки правила ,а се кланяте на Семашко и политическите скапаняци.

Гост 26.03.2022 15:35:02

Aбсолютно вярно. УС на БЛС и УС на НСОПЛБ са просто ретроградни, наведени,робски структури готови да цеуват задника на упрвляващите каквито и да са видове комуняги днес във властта. Реформи не чакаме

Един 26.03.2022 07:30:35

Нищо не сме превърнали ,ще получавате качествен преглед ,когато прегледа се остойности реално ,като цените на всичко останало ,за един лев се влиза в кенефа ,а не на лекар ,след като никой не ще да плаща ,ще си мрете усложнени ,докато чакате някой безработен чугун да докара линейката и да те спаси или друг такъв да си изпие кафето докато те приема и те проверява имаш ли парички ,за да ти обърнат внимание великите специалисти в болницата и то само ,ако в момента не са по островите в океана на почивка!

Не само 25.03.2022 13:25:03

че може, а трябва.

Док 27.03.2022 11:13:45

БРЪНЗАЛОВ СЕГА Е ВРЕМЕ ЗА РЕЗКИ ДВИЖЕНИЯ,УТРЕ ЩЕ БЪДЕ КЪСНО,ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ,СТАНДАРТИ ЗА ТОВА КОЛКО ПРЕГЛЕДИ НА ДЕН МОЖЕ ДА ИЗВЪРШИ КАЧЕСТВЕНО ЕДИН ЛЕКАР,КАКТО Е В НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ. ТОЛКОВА Е ПРОСТО.ПРОУЧЕТЕ ПРАКТИКИТЕ В ЕВРОПА,НЕ Е НУЖНО ДА ОТКРИВАТЕ ТОПЛАТА ВОДА


Всичко за коронавируса
Още новини
СЗО: Антимикробната резистентност става все по-голям проблем
17.06.2024 17:25:38

СЗО: Антимикробната резистентност става все по-голям проблем

„Въпреки че броят на антибактериалните агенти в клиничния процес се увеличи от 80 през 2021 ...

КОЦ - Пловдив с целогодишни профилактични прегледи за кожни болести
17.06.2024 16:59:32

КОЦ - Пловдив с целогодишни профилактични прегледи за кожни болести

Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Пловдив организира кампания за безплатни прегледи за кожн ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...