!
Сряда, 24 Април 2024
24
март
44
 

От "Продължаваме промяната" предлагат

Личните лекари да станат специалисти по Обща медицина и да се премахнат капитациите

Четвъртък, 24 Март 2022 | 16:17:53
44

Преминаване на първичната извънболнична помощ (ПИМП) от формата на „лични лекари” във формат специалисти по Обща медицина (ОМ). Това предлагат от „Продължаваме промяната“ във връзка с проблемите в ПИМП, съобщи депутатът от форма

Преминаване на първичната извънболнична помощ (ПИМП) от формата на „лични лекари” във формат специалисти по Обща медицина (ОМ). Това предлагат от „Продължаваме промяната“ във връзка с проблемите в ПИМП, съобщи депутатът от формацията и председател на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев във фейсбук.

За предложенията той информира за първи път по време на дискусията „Кадровият дефицит в здравеопазването – последици и нужда от промени“, организиран от „Индекс на болниците“, която се проведе във вторник.

Сред ясно изразените проблеми доц. Тонев отбелязва тенденцията на намаляване на желаещите лекари да започнат работа като ОПЛ и лични лекари при едни добри нива на заплащане; работата на ненормиран работен ден, в който личният лекар практически работи през телефона си 24 часа в денонощието; регионалните проблеми в някои натоварени региони, в които множество лични лекари не успяват да ползват платен годишен отпуск и множеството регулаторни механизми, които ограничават „чистото” работно време за преглед, в което лекарят да може да разговаря с пациентите и да ги преглежда.

„За тези общоизвестни и наложени във времето проблеми, ние от Продължаваме Промяната предлагаме за обсъждане следните възможни промени, с уточнението, че те са възможни единствено и само след ефективното въвеждане на електронното здравеопазване в България. Предлагаме преминаване на ПИМП от формата на „лични лекари” във формата специалисти по Обща медицина. Работното време на специалистите по ОМ става нормирано, като гражданите със здравни проблеми ще могат да търсят помощ в кабинетите за неотложна помощ, спешна помощ и спешните отделения на МБАЛ. Специалистите по ОМ ще предлагат възможностите, характерни досега от ПИМП, но без фиксирането на пациенти към само един личен лекар. Целта „да познаваме добре” пациента, застанал пред нас, ще бъде възможна след ефикасното въвеждане на Здравното досие. Премахване на капитационната форма на заплащане за извършване на редовните медицински прегледи, но запазване на капитационната такса на заплащане за много от сега наложените дейности в ПИМП като детска консултация, профилактични изследвания и др. Замяна на „първичния и вторичен преглед” с „амбулаторен случай”, който ще даде възможност при проведено успешно амбулаторно лечение специалистът ОМ да може да максимизира доходите си“, пише доц. Тонев.

По думите му това са част от предложенията за промени, с които да се решат посочените проблеми.

Във връзка с предложенията от пациентски организации „Заедно с теб“ смятат, че промени са належащи, но нормирането на работното време на ОПЛ (личните лекари), новият формат Специалисти ОМ и насочването на пациентите към спешната помощ в извън работното им време крие риск за изнемогването на Спешната помощ в България, която и сега е на ръба.

„Не така са уредени тези отношения на Запад и ние имаме други предложения. Смятаме, че сега работещата система личен лекар-пациент е добра за познаване на здравословното състояние на пациентите и бърза реакция на личния лекар дори при консултация по телефона. Предложението за „замяна на „първичният и вторичен преглед” с „амбулаторен случай”, който ще даде възможност при проведено успешно амбулаторно лечение специалистът ОМ да може да максимизира доходите си” е неясно формулирано и притеснително за пациентите. Разбира се има успешен европейски опит за постигане на ефективен резултат от лечението, но преди това трябва да се направят редица нормативни промени, включително и забрана на „рекламата” на лекарствени продукти от медицински представители“, казват от организациите.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZQFm

кой ще плаща 19.04.2022 07:19:18

Браво реформа на реформата , намаляват се разходите и съответно лекарите.Пациентите поемат разликата.

Williams Smith 02.04.2022 01:14:50

МОЕТО ИМЕ Е УИЛЯМ. Аз съм късметлия, че намерих истински заклинател и за да спазя думите му, д-р Огунделе върна жена ми, която ме напусна заради друг мъж след 3 години, след работата му за мен тя се върна след 24 часа... благослови ти и моят Бог те пазят в безопасност и здраве. Това е моят начин да го оценя, ако имате нужда от помощ за вашата връзка, брак и т.н. Свържете се с д-р Ogundele WhatsApp или Viber: +27638836445. Той е добър човек.

БТ 29.03.2022 16:42:50

Поредната тъпотия! Трябвва да каже, КОЙ му нашепва тези глупости! А доц. Антонов, имаш ли смелоста да си признаеш?

Гост 27.03.2022 14:44:21

Наложително е да одържавят сектора. И без друго частните болници са просто смукачки на държавна пара и изнудвачки с огромни доплащания за пациентите. Парите ни отиват по Швейцарски, Дубайски, Барбадоски и всякакви други сметки и строителни комплекси.

Elf 26.03.2022 19:21:09

Doktor Tikov e po-visok ot Putin !

Д-р Снагълс 26.03.2022 18:45:04

Да се премахнат понятията джи-пи, клинични пътеки, търгашески дружества, НЗОК!! Да се върне ДАНЪЧНО осигурителния модел на здравеопазването!! А този измислен " доцент" Тонев незабавно да бъде командирован на село да садиш картофи!!

Проф. Вучков 26.03.2022 17:44:42

Гледам и не вярвам на ушите си!! Тоя неграмотен " доцент" Тонев. Председател на Здравната комисия?? Ха ха ха!! Ми той е по-зле и от Десислава Атанасова,която преди време заемаше същата длъжност!! Срам и позор!!

Д-р Куин лечителката 26.03.2022 17:38:17

Да се възстановят ПОЛИКЛИНИКИТЕ! Там да работят само специалистите от БОЛНИЦИТЕ на ротационен принцип,примерно един месец!! Пациентът влиза в поликлиниката получава картонче за съответния специалист,изследва се и излиза диагноза,която предполага или амбулаторно или болнично лечение!! Схващате ли бе тикви??

Д-р Хаус 26.03.2022 17:30:47

Този " доцент" Тонев е пълен неграмотник!! Не му ли узря тиквата,че трябва да се върне ДАНЪЧНО осигурителния модел на здравеопазването отпреди 1999г.??

Д-р Хаус 26.03.2022 17:27:23

Т.н. " джи-пи-та са най- некадърните лекари в системата на здравеопазването!! Получават пари от ЗАПИСАНИ пациенти!! Какви са тия консултации по телефона,без клиничен преглед?? През почивните дни и извън работното време не ги търси!! Не вдигат телефона!!!

Д-р Хаус 26.03.2022 17:21:49

Този " доцент" Тонев е пълен неграмотник!! Не му ли узря тиквата,че трябва да се върне ДАНЪЧНО осигурителния модел на здравеопазването отпреди 1999г.??

Д р Василев Веселин 26.03.2022 16:27:19

Добре познавате проблема колега.Това го предложих преди 5 години на Д.рКиров.Глас в пустиня.Ако добавим и такса за преглед за различни възрасти средно около 40 лв.отпада и срамното 2.90 или 1лв вашето мнение става на по високо ниво.

Ева 26.03.2022 11:25:59

Абсолютно некомпетентно изказване на човек,който не познава материята/Първична медицинска помощ./Да попита как се взема специалност по Обща медицина.По неговите думи няма общопрактикуващи лекари-сега ще ги създава/реформира/.В много европейски страни има каптационно заплащане +заплащане за извършена дейност .За сведение на Народния представител каптация означава заплащане на глава/capitis/.Ако аз прегледам днес 10 пациента с остри респираторни заболявания,Здравната каса не ми плаща нищо за тях. Така ,че уважаеми самозван реформатор в здравеопазването първо се запознайте с работата на личните лекари,проблемите им ,научете че те са специалисти вече и тогава предложете нещо ,което ще бъде добро за тях! В противен случай много лекарски практики ще затворят ,а може би целите това?????Помислете ТРЕЗВО преди да се изложите,Вие вече го направихте!

Гост 26.03.2022 02:54:34

След като сте недоволни от НЗОКla5X ,ами не сключвайте договори. Работите свободно и ,опеделяйте цената на вашия труд който ще бъде заплатена от пациентите.

един 31.03.2022 04:19:50

аз договор с НЗОК мога и да не сключвам ,достатъчно съм умен и съм си създал и други бизнеси със сигурни доходи ,ама и ти като се разболееш не можеш ме накараш да си мръдна пръстта за 1 или 3 лв ,ще си плащаш по една средна работническа заплата и ще ти се случат нещата ,ако нямаш ,да ти помага Тонев и промяната .Нали се сещаш колко можеш да ме накараш да ти поддържам кабинет и постоянен денонощен и безплатен достъп , търси си на друго место ,да видим кого ще намериш ,справка през ковидния период ,когато седмици специалистите се бяха изпокрили по вили и в планините и по моретата и нямаше жив консултант ,а джипитата лежахме на кислород в болницата и давахме от там по 80 консулта на ковидни на денонощие , е ,сега няма да го направя вече ,за никакви пари .

Гост 26.03.2022 02:17:16

Я стига сте ревали, вие кво искате, толкова пациенти имам, плюс разни детски, за бременни, деспансерезирани и др. и ето една прилична сума, че и в болниците не получават такива пари! Я къде по белия свят има такова чудо, на записан пациент да ти плащат, той не ми е видял очите 15год.ще получава пари, айде де, на ПРЕГЛЕДАН пациент, се плаща, на извършена работа! Оня зъбар ви създаде тая привилегия! Работих при специалист и чакахме един от т. н Л. Л. да ни за храни с пари, т. е. да изпрати пациент, а по голямата част нямаха и едни вътрешни болести, това не е ли срамно, я кажете не уважаеми ревящи!

един 31.03.2022 04:24:31

е тъй де ,ама и къде има по света доктор да се принуждава да преглежда по 80-90 души дневно , предния месец бяха стигнали до 60 ковидни дневно , при финансов резултат от левче до 3 на болен , я накарай някъде по света някой доктор да ти прегледа без да чакат 60 ковидни ,щото щяли да изпукат ,ще ти се случи ,ама друг път ,чакат или мрат като мухи ,щото и в болниците скъпо ,а не дай боже и да не си ваксиниран , те плющят и по 20000 долара на ден да те лекуват.Айде ,като не щеш капитация и ти се виждат много парите , като си на зор и искаш да се прегледаш днес ,ще си плащаш по 50 евро , да ти ги възстанови НЗОК , нали си много добре осигурен и са ти огромни осигуровките и са ти покрити рисковете ,имаш големи претенции ,или си намери някой професор да те прегледа ,нали сме неграмотни , аман от боклуци .

Йоранова 25.03.2022 20:18:08

Отдавна трябваше да паднат капитациите и крепостното право за така наречените лични диспечери.Може би ще ги накарат да заработят нещо.

Доки 25.03.2022 21:37:09

Тъпа ов.а!!!

D-r M 25.03.2022 18:19:57

Търси се подмолен начин да направят одържавяване в сектора, започвайки от ОПЛ и поетапно да сложат всички лекари на твърди заплати като наемни работници с колективен трудов договор, нормиран работен ден, отпуски и пр.?! Свободна професия ли ? Не... . Нали разбирате ,че ако се направите това упражнение без намаляване на заплащането на медицинския персонал то това не би имало смисъл нито да махате търговските дружества, нито общопрактикуващите лекари. Това ви пречи- нарастването на лекарските заплати, като в Европа, а не липсата на лекари и търговските дружества. Но едва ли ще направите заплатите по 5000 Евро на лекаря , а ако може да са едни 1000 -2000 лева в комплект с порочната от социализма УРАВНИЛОВКА и заплати зависещи от някой партиен лидер и уж защитавани от синдикати . И всичко това от едни нарекли се ....реформатори, всъщност са едни РЕАНИМАТОРИ НА Комунизма!

Гост 25.03.2022 14:30:32

Личните лекари да станат специалисти по Обща медицина Ми те са със специалност Обща Медицина бе куковец. Поне 90% от тях. Как да станат а? С декрет на Ленин ли бе шамандуро. И като станат какво Да не би днес да плащате днес нещо за това ,че имат специалност? Защо пък дф не неи направите складови работници на НЗОК А .Както онзи мургавец Костов ги направи ЕТ за целите на данъчното облагане , но не им даде правата на търговци ,а трябва да работят за 2.90 лв наредено от политически боклук НЗОК за целите на пролетарската сган.

яшар 30.03.2022 12:12:24

като са специалисти обща медицина,що викат"аз деца не преглеждам!!!"

един 31.03.2022 04:36:26

Щото е безплатно , а в края на месеца персонала иска пари , осигуровки ,държавата иска данъци , общината си иска наема ,енергото тока ,а нафтата стана 3 лв , тока почти 1 лев ,е ,няма идиоти ,които да искат да преглеждат срещу нищо , а накрая да вадят пари от джоба и да плащат масрафа ,комунизма свърши отдавна ,а при капитализма се гледа финансовия резултат ,не само хуманността ,с която в България отдавна се спекулира ,до тук другари и другарки , ще имате лекар ,ако си плащате ,ако не ,ще ходите в плод зеленчуците да се лекувате , има и ветеринари ,също имат представа от лечение .

Д-р М 25.03.2022 18:09:17

Браво Дулитъл! Направо го разцепи!

surg 25.03.2022 09:48:18

в тази страна все повече хора не знаят какво точно работят - и тоя юнак е такъв .....целта не е да е по добре. целта е да орежат разходите за ЛПЛ........

БЛС-Въоръжено Крило 25.03.2022 09:07:21

И още тъпанарщини на този глупав доцент ---> "платен годишен отпуск" Алоо ОПЛ няма платен годишен отпуск. Когато е в отпуск получава само капитацията , нищо като дейност не получава, зашото заместникът му не прави имунизации, не прави профилактични прегледи ,не прави детска консултация. Няма как работейки с 2 практики с общо 5000 души да замества ОПЛ напълно. Съответно на ОПЛ в отпуск му пада доходът по фактурата от НЗОК. Глупакът си мисли ,че ОПЛ е държавен служител и има платен годишен отпуск ., А не че ОПЛ е частно здравно заведение ,което ако не прави прегледи , които НЗОК плаща (символично), то нищо не получава. Както във всеки частен сектор днес у нас -ако не работиш - загиваш. Не си на държавната хранилка. Може да видите нивото на идиотите ,които ни управляват , не по-далече от герберасти и комунисти и още по-ужасното е- че това с чичките ,които ще правят реформи, без да познават здравеопазването на страната си и още по-малко дейността на личните лекари

БЛС -Въоръжено КРило 25.03.2022 08:53:20

при едни добри нива на заплащане ?!?!?! Що за глупост е това ,сбъркан изказ или редакционна грешка ?!?!?!? Да преглеждаш= 30-40 души на ден за 11.60лв потребителски такси сумарно на тези 40 души кой от кой по-освободени от плащания , вие добро ниво на заплащане ли му викате .......? И алоо какви са тези глупости -> капитационната форма на заплащане за извършване на редовните медицински прегледи, Капитацията не е заплащане ЗА ДЕЙНСОТ, а за брой пациенти. Ако махате капитацията трябва да плащате на ОПЛ поп 40-50-80 лв ЗА ВСЕКИ ПРЕГЛЕД ,който извърши. Отдавна го искаме това, но за тъпанарите от НЗОК и някои тъпанари от УС на НСОПЛБ и УС на БЛС е по-евтино с капитация и експлоатация до дупка на ОПЛ.

Гост 24.03.2022 22:35:45

Има ли наказания за такива отговорни другари, когато правят подобни експерименти с неблагоприятен резултат?

Гост 24.03.2022 22:29:48

"Премахване на капитационната форма на заплащане за извършване на редовните медицински прегледи, но запазване на капитационната такса на заплащане за много от сега наложените дейности в ПИМП като детска консултация, профилактични изследвания и др." Това изречение показва колко е жалко когато некомпетентен човек прави напъни за компетентност. Даори няма въображение да предвиди фалити на малки практики, не познава терминологията, прави смешен напън за колосална реформа на консервативна система и население, свикнало на лесен достъп и внимание. Каквото и да му се говори, ще си ръси нескопосаната идея, а за обезпечаване на финансиране даже няма и понятие. За подобрения в здравноосигурителния модел, което е път към решаване на част от проблемите и ликвидиране на изобилието от безсмислени действия в здравеопазването, доц. Тонев се оказва, че "няма топки".

Гост 25.03.2022 08:56:42

Абсолютно, тези тъпанари не знаят какво е КАПИТАЦИЯ и че тя не е заплащане за каквато и да дейност. Редно е да минат един курс за организация на здравеопазването , здравните системи ,както и онзи тест с 1000 въпроса из цялата медицина за ОПЛ да видим дали ще се класират изобщо със специалност ОМ

Тити 26.03.2022 12:28:56

Всеки взел властта, прави реформи на гърба на хората!

Гост 24.03.2022 21:35:05

Няма такова нещо като индивидуално осигуряване. Това се нарича здравно застраховане. Индивидуални партиди има в доброволното пенсионно, нотам парите се инвестират в секюритийс или с други думи ценни книжа.

1 24.03.2022 21:31:37

Този хал-хабер си няма от системата на първична помощ!!! Освен да навреди, друго няма да направи

Гост 24.03.2022 21:16:33

Този господин да не живее в друга страна че ги говори тези неща. Всеки нов добрал се до власт започва да говори за реформи. Здравната ни система си е реформирана, но недофинансирана. Решението е въвеждане на индивидуалното здравно осигуряване и тогава пациентът ще върви с парите си и изборът ще е негов. За да останат лекари и сестри следва да има подобаващо заплащане и кариерно развитие.

Слава Україні❤️Братя 24.03.2022 19:36:26

София се събужда - мощна подкрепа за Украйна. Няколко хиляди софиянци се събраха днес на площад "Независимост" в столицата, за да демонстрират своята подкрепа за Украйна и заклеймят руската агресия. Шествието бе организирано в социалните мрежи, но успя да пробуди българите и да покажат съпричастност към трагедията на украинците. Веят се стотици украински знамена, а участниците скандират "Стоп на Путин", "Не на войната", "Мир за Украйна".

Гост 28.03.2022 17:29:20

СЛАВА НА РУСИЯ!!!

Doktor 25.03.2022 17:10:44

Де го чукаш, де се пука...

Elf 25.03.2022 11:28:17

Slava i na Kokaina !

Славова 24.03.2022 18:50:36

Всички успешно ще бъдат излекувани и доходите ще бъдат максимизиране!

гост 24.03.2022 16:40:48

Същинската война на наша територия предстои...

Гост 24.03.2022 16:36:33

На депутатите от путиновата партия "Единна Русия" е било забранено да напускат страната без разрешението на ръководителя на парламентарната група Владимир Василев. Бай бай луксозни яхти, скъпоплатени кypви, кокаинови нощи, диаманти и ролекси.....ХА ХА ХА ХА

Господинов 24.03.2022 16:26:01

Направо връщайте поликлиниките.

един 31.03.2022 04:32:55

Те ще върнат поликлиниките ,ама докторите дали ще могат да ги накарат да си затворят частните фирми ид а отидат да работят на заплата ,по ниска от работник в Лидъла , аз веднага ще ви кажа ,няма да могат , а иначе казано , с поредната реформа ,ще затворят и последните практики ,които едвам се издържат извън големите градове и покриват що годе здравното обсулжване на много населени места в бедните малки общини , е сега става невъзможно с новите идиотски критерии ,но няма лошо .Новите реформи ще постигнат 2 неща ,уволняване на целия медицински персонал и работа на ОПЛ сами и с поне 3 пъти по малко оборот от пациенти ,които ще бъдат записвани ,само ако носят приход , това освободени инвалиди ,социални ,деца и тежко болни посмъртно няма да могат да имат достъп ,защото просто никой не плаща за тяхното обслужване от години ,а няма как вече лекарите за собствена сметка да поемат разходите на някой тежко болен .

Гост 25.03.2022 09:11:04

И партийните секретари там, каквито имаше в поликлиниките преди 1989г. Те можеха да уволняват лекари ,ако им се струват антикомунисти и се противят на тъпотиите на Партията.


Всичко за коронавируса
Още новини
Разпределиха ресорите на зам.-министрите
24.04.2024 17:56:24

Разпределиха ресорите на зам.-министрите

Разпределени са ресорите на заместник-министрите на здравеопазването от екипа на служебния минист ...

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас
24.04.2024 17:29:26 Невена Попова

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас

Официално съобщените случаи на коклюш в страната са 387. Това каза пред журналисти д-р Кремена Па ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...