Четвъртък, 28 Януари 2021
22
юни
5
 

Д-р Брънзалов: Тестът за коронавирус трябва да е задължителен при прием, но и да е ясно кой го плаща

Не вярвам, че лекарката от Черноочене умишлено е заразявала

Понеделник, 22 Юни 2020 | 10:07:21
5

"Всеки пациент, който влезе за планова хоспитализация трябва да бъде тестван за коронавирус. И то тестван не за сметка на бюджета на лечебното заведение, а да се изготви съответният алгоритъм кой ще заплати изследването". Това заяви пред Нова телевизия

"Всеки пациент, който влезе за планова хоспитализация трябва да бъде тестван за коронавирус. И то тестван не за сметка на бюджета на лечебното заведение, а да се изготви съответният алгоритъм кой ще заплати изследването". Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

По думите му едва ли има нормален човек, който би отказал да бъде тестван, ако му се налага да влезе в лечебно заведение, защото тогава наистина ще направим болниците, лечебните заведения огнище на зараза.

„Това са лечебни заведения, там се струпват всички болни, не само фебрилни. Знаем, че може и да не е фебрилен пациентът и пак да може да заразява околните. Първо трябва да съхраним медицинския персонал, работещ в това лечебно заведение. Защото там, където този проблем се подцени, например Италия, видяха много зор, докато се изправят на крака. Когато разболеем зорлем лекари, медицински сестри, лаборанти и всички сътрудници, тогава и 100 случая на ден ще са проблемни“, каза д-р Бръзнзалов.

Той бе категоричен, че опасността от инфекцията не е отминала и трябва да имаме едно наум. „Много научихме за епидемията вече. Почти е овладяна. Когато има заболеваемост само в определени огнища, системата работи много по-добре, тя е доста по-готова, отколкото в началото, когато имаше известно объркване. За 32 години стаж като лекар в такава ситуация не съм изпадал и не мога да кажа какво ще се случи, но трябва да се внимава. Съществува този вирус в обществото, той мутира. Всичко може да се случи от този момент нататък. Но нека ние да си свършим това, което трябва и няма да има такива случаи“, посочи зам. председателят на БЛС и пропомни ,че клъстери винаги ще има докато големият процент от населението не бъде дисциплинирано и да се провеждат съответните, другите противоепидемични мерки – дистанция, дезинфекция, дисциплина.

Той призна, че в практиката му на личен лекар няма заболели с въпросната инфекция, има обаче доста контактни, които се наблюдават. „Пациентите от моята практика са по-дисциплинирани, нека така да го изразим. Имаме проблеми с други колеги, защото и логистиката не е напълно изяснена. От момента, в който пациент вдигне температура, почувства неразположение, суха кашлица, той трябва да се обади на личния си лекар, да не излиза и да се ограничи дори от близките в семейството си. Ако види, че нещата се влошават, той пак трябва да потърси личния си лекар или лекар, на който има доверие, за да се вземат съответните мерки“, обясни д-р Брънзалов.

И допълни, че това на практика е алгоритъмът на поведение, а изследванията се заплащат от бюджета на НЗОК. Зам. председателят на БЛС подчерта, че планът, който министър Ананиев трябва да изготви за работата на болниците в извънредно положение няма да се различава съществено от това, което се прави в момента, но повтори колко важно е да има тестване при постъпването в болница. 

На въпрос на водещия дали трудът на лекарите на първа линия е бил оценен подобаващо, той каза: "Много неща има, много детайли, които трябва да бъдат уточнени".

„Според мен, формулировката не беше ясно дефинирана, в нея има доста неща, които бяха трудно изпълними, за да могат колегите да получат тези средства. Сред колегите определено има недоволство относно средствата, които се получават за работа на първа линия с COVID инфекцията, тъй като и общопрактикуващите лекари са там. Никой не ни е питал още, но имаме предложение лечебните  заведения да имат поне на 50% от заработката си, за да получат 85% финансиране“, отбеляза д-р Брънзалов и допълни: "Сред колегите определено има недоволство относно средствата, които се получават за работа на първа линия с ковид инфекцията. Общопрактикуващите лекари на коя линия работят?"

Що се отнася до младата лекарка от Черноочене, която беше обвинена, че е заразила хора като умишлено не е обявила контактите си след като е работила в „Пирогов“ д-р Брънзалов обясни, че трябва да се изчакат резултатите от проверката, но самият той не е склонен да повярва, че лекар би постъпил така.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Cv9X

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 22.06.2020 11:43:44

То е ясно кой ще го заплати накрая - ще излезе от заплатата (джоба) на персонала!

Пореден 22.06.2020 10:54:13

демагог.

Гост 22.06.2020 18:34:14

Абе пезевенк ,кога най-накрая ще провериш какво е значението на думата 'демагог . Чувал ли си какво е 'вторична неграмотност' ? Да, не е достатъчно да можеш да пишеш и четеш... Сигурен съм,че в твоята среда и работна обстановка някой се хили зад гърба ти на галфонските ти изказвания с претенции за адекватност. И ти ли прочете само Винету или и Овчарчето Калитко ?

Гост 22.06.2020 21:24:46

Какво е демагог Лице, обикновено политически лидер, водач, което си с служи лъжливи примамливи обещания и изопачаване на фактите, с ласкателства и спекулации, с чувствата на хората за постигане на свои политически или други цели. от Български тълковен речник - четвърто допълнено и преработено издание 2004г. например лицето Румен Радев или Грипен Крадев е демагог.

Гост 23.06.2020 07:52:48

Ти си демагог


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Над 1000 бъдещи медици от Пловдив обсъдиха въпросите около ваксината срещу COVID-19
28.01.2021 08:59:51

Над 1000 бъдещи медици от Пловдив обсъдиха въпросите около ваксината срещу COVID-19

Ваксината срещу COVID-19 се превърна в обект на масова полемика. Къде е истината сред фалшивите н ...

Близо 33 хил. с първа игла, над 7600 реимунизирани
28.01.2021 07:52:51

Близо 33 хил. с първа игла, над 7600 реимунизирани

598 са новодиагностицираните случаи на COVID-19, при направени 13 279 теста. 366 от новите с ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...