Понеделник, 27 Май 2024
23
ян
3
 

Д-р Валериев: „Пирогов“ има необясним чар, който само работещите в болницата могат да усетят

Неделя, 23 Януари 2022 | 10:32:21 Невена Попова
3

Д-р Димитър Валериев завършва медицина към Медицински университет - София през 2015 г. През 2021 г. придобива специалност по кардиология. От същата година притежава и сертификат за ехокардиография. Взима участие в редица конгреси по специалността с
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Димитър Валериев завършва медицина към Медицински университет - София през 2015 г. През 2021 г. придобива специалност по кардиология. От същата година притежава и сертификат за ехокардиография. Взима участие в редица конгреси по специалността си. За своя принос в битката срещу COVID-19 е удостоен с Почетна грамота на БЛС.

Д-р Валериев членува в Дружество на кардиолозите в България. През 2020 г. е номиниран в инициативата "Лекарите, на които вярваме".

Д-р Валериев, доведе ли зимата много спешни пациенти в кардиологията на „Пирогов“?

Имаме много пациенти през цялата година. Предвид профила на болницата, основната ни група пациенти са именно спешните . Безспорно, зимните месеци сме по-натоварени. Особено по празниците имаше пик на пациенти с остър коронарен синдром, което може би е традиция за нашата клиника.

Разкажете за работното си ежедневие като кардиолог, който освен болните в своята клиника, непрекъснато консултира и пациенти с COVID?

Пандемията от COVID-19 се оказа най-сериозното предизвикателство, което ни изправи пред изключителна здравна криза.

Основен повод хората да търсят медицинска помощ са симптоми на задух, кашлица, тежест в гърдите. Те се припокриват със симптомите на сърдечните заболявания, което налага пациенти, хоспитализирани по повод на атипична вирусна пневмония с вирусна геназа да бъдат консултирани и от кардиолог. Не са малко случаите, в които наред с COVID-19 инфекция се диагностицират заболявания, като белодробна тромбоемболия, остър коронарен синдром - инфаркт, заболявания на перикарда, както и ритъмно-проводна патология.

Всъщност, как избрахте да се посветите на кардиологията?

Още по време на следването ми започнах работа като болногледач в клиника по кардиология. Там попаднах на страхотен екип, който много ми помогна в избора. Несъмнено, специалността е изключително интересна, защото се срещаме с разнообразна патология и различни спешни случаи. Постигаме изключителни резултати в кратък интервал от време благодарение на съвременните възможности за лечение. По този начин рязко се редуцират инвалидизацията и смъртността.

А как станахте лекар?

За разлика от много други колеги, аз не наследявам професията на лекар. В рода ми няма лекари. Макар да прозвучи доста тривиално, истината е, че това беше детската ми мечта. Истински съм щастлив, че успях да я осъществя и нито за миг не се съмнявам, че изборът ми е правилен.

Кои са учителите Ви в специалността?

Твърдо вярвам, че човек се учи докато е жив! Следването на медицина, съчетано с работата в кардиологична клиника, ми дадоха много знания. Изграждането ми като кардиолог обаче дължа най-вече на екипа на Клиника по кардиология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с ръководител проф. д-р Мария Миланова. Получих възможността да специализирам именно в „Пирогов“, което оценявам като първата и най-важна стъпка в дългия път по изграждането ми като лекар кардиолог. Възможностите, които предоставя Клиниката по кардиология и нейния екип, значително надхвърлят изискванията за придобиване на специалност.

С какво Ви обогатява като личност и специалист това, че работите в голяма многопрофилна спешна болница?

„Пирогов“ не е като другите болници. Тук човек се научава да владее емоциите си във всякакви ситуации и да взима бързи решения. Профилът на болницата е предоставяне на спешна помощ и поради това всеки от нас трябва да бъде гъвкав и много колаборативен, предвид факта, че нашите пациенти са с много придружаващи заболявания. „Пирогов“ има необясним чар, който само работещите в нашата болница могат истински да усетят.

Кои специфични области на кардиологията са най-привлекателни за Вас като млад лекар в контекста на професионалното Ви развитие?

Всички области на кардиологията са изключително интересни и предлагат различни възможности - ехокардиографията като основен метод в кардиологията, инвазивната кардиология като методика за лечение на исхемичната болест на сърцето. Спешността обединява всички области.

Кои качества цените най-много у колегите си?

Клиниката, в която работя, разполага със страхотен млад екип. Всъщност, това важи за цялата болница – има много млади колеги, с които заедно полагаме грижи за здравето на нашите пациенти. Всички те са целеустремени личности, с иновативно мислене, отворени към съвременните методи и практики в съответните области на медицината. Приятно е да си сред добри лекари, които са добри хора, това ни превръща в добри приятели!

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Истината е , че почти не ми остава такова. Лекарската професия изисква отдаденост и всекидневно надграждане на знанията. В малкото свободно време обичам да чета и неспециализирана литература. Истински релаксирам като се разхождам сред природата.

Коя Ваша мечта искате да видите сбъдната през новата година?

Надявам се в края на 2022 г. да можем да се похвалим, че сме се преборили с пандемията. Това ще ни даде възможност да се върнем към нормалния начин на живот и работа. Нека си пожелаем скоро да можем свободно да пътуваме. Така ще разширяваме своите хоризонти и ще можем да участваме в научни конференции, за да се доусъвършенстваме като специалисти. Обменът на опит и контакти с колеги, както в България, така и извън страната е изключително ценен и полезен. На себе си, на колегите в „Пирогов“ и на колегите медици желая здрава и успешна 2022 г.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vrEM

Гост 25.01.2022 16:27:42

Успехи на д-р Валериев и цялата Кардиология! Невероятни хора!

Чарът се 23.01.2022 18:41:01

казва Меджид ефенди. Лице и д.пе на институцията.

Гост 23.01.2022 11:03:04

Необяснимият чар на буржоазията. Идиоти! Тотална липса на професионализъм, провинциално мислене и средновековни схващания.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...