Вторник, 20 Октомври 2020
30
авг
8

Д-р Владимир Стефанов: Резултатът от труда ми и благодарността на пациентите - това е най-голямата награда за мен

Тя не може да се замени нито с пари, нито с титли, нито с човешка суета      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Владимир Стефанов. завършва медицина през 2006 г. През 2008 г. започва специализация по ортопедия и травматология в III-та Травматологична клиника на УМБАЛСМ “Пирогов”, а през 2009 г. я продължава в Клиника по артроскопска травматология на ВМА. Придобива специалност по ортопедия и травматология през 2013 г. През 2016 година защитава дисертационен труд в областта на ендопротезирането на колянна става в Катедра по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия на ВМА.

От 2016 г. е председател на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология.

В рамките на професионалното си развитие д-р Стефанов е лектор в редица курсове по артроскопска и реконструктивна хирургия на опорно-двигателния апарат. Участва в научни прояви като лектор в страната и чужбина. Хоноруван преподавател към Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Професионалните му интереси са насочени в областта на хирургията на колянната и тазобедрената стави и на спортната травматология и реконструктивна хирургия.

Д-р Стефанов, лятото едва ли е най – подходящото време за преподаване, но Центърът на ВМА продължава да работи и тези дни Вие бяхте лектор на Ваши колеги, които преминават обучение по актуални теми от съвременната ортопедия и травматология. Носят ли ви удовлетворение тези ангажименти?

Това лято последва една особена пролет не само по отношение на обученията във ВМА, но и за световната медицинска и научна общност. Обикновено пролетта и есента са периодите, през които се осъществяваха обученията и курсовете. Тази година всички планирани прояви бяха отложени за неопределено време. И като че ли вече ще трябва да опитаме да възстановим “нормалността” и в този аспект. Организираното обучение по колянна хирургия беше първото мероприятие след началото на пандемията в нашата клиника, и се надявам да поставим наново началото на тази практика в Катедрата по ортопедия и травматология. Не мога да скрия, че подобни прояви ми дават на мен лично огромно удовлетворение в различни аспекти – контакта с колеги и приятели, обмяна на опит и идеи, професионално общуване по интересни теми от нашата специалност. Това мисля ни държи всички във форма и поддържа стремежа ни да се усъвършенстваме непрестанно.

Как премина обучението, кое поред е за тази година, ще има ли още такива курсове след ваканцията?

Обучението ни беше на тема колянна хирургия и то с конкретна практическа насоченост. На колегите, участници в курса, бяха показани от нашия екип операции за реконструкция на предна кръстна връзка, стабилизация на колянното капаче при хронична нестабилност и за уникондилно колянно ендопротезиране. Възможността за участие пряко в операциите на курсистите е безценно за придобиване на практически умения, които обучаващите се да приложат в практиката си на хирурзи. Считам, че нашите гости останаха обогатени и надявам се заредени от това, което имаха възможност да наблюдават.

Искам да ви върна назад в годините, когато сте правили своя избор на специалност. Любов от пръв поглед ли бе за Вас ортопедията и травматологията или дълго обмислян избор?

Този въпрос често се задава на лекарите от различни специалности. Истината е такава, че немалко колеги приемат професията и тясната специалност на своите родители и това е обяснимо. Те от детска възраст израстват с проблемите и успехите на своите близки. Аз лично имах щастието да си избера своята специалност без да имам този “товар”, защото в моето семейство няма лекари. И беше въпрос на чиста случайност. Все по – рядко съжалявам за избора си. Не мога да кажа, че беше “любов от пръв поглед”, по – скоро чувствата се развиха с времето. Обичам своята работа и своята професия. Това е една от областите в медицината, където много скоро след операцията може да се види резултата от нашите усилия и благодарността на пациентите. Това е най – голямата награда за мен, нещо което нито пари, нито титли или човешката суета може да заменят.

Кои са Вашите учители, на които дължите израстването си?

Имах късмета да попадна в среда на лекари, които имат призванието да бъдат такива, средата на моите учители. Те са много и не бих си позволил да ги изброявам поименно, защото вероятно ще изпусна някого. Благодаря на всички тях и им желая здраве и да предават и на следващите поколения млади колеги от своите знания, умения и ангажираност в изкуството на медицината.

Кои са най – важните качества, които трябва да притежава един медик, приел ортопедията и травамтологията за своя професионална съдба?

За съжаление няма универсална рецепта, която трябва да се изпълни, за да стане от един медик добър лекар. Във всички случаи обаче този, който иска да се развива в ортопедията, а и в другите хирургични специалности, трябва да разполага с голямо търпение и постоянство, за да може да овладее тънкостите на хирургичното изкуство. Важно е според мен и доза късмет, за да може да се реализира заложения във всеки млад колега потенциал.

Как оценявате интереса на младите лекари към тази специалност?

Нашата специалност за щастие се радва на определено голям интерес от младите колеги. И това е обяснимо. Това е една от най – динамично развиващите се и технологични области на медицината. Известно е, че медицината е една консервативна област от човешкото познание. Обаче за малко повече от 10 години, откакто аз се занимавам с ортопедия, съм свидетел на съществен скок в специалността както в световен мащаб, така и за нашата страна.

Как промениха ендоскопските подходи облика й?

Ендоскопските методи не са новост както в ортопедията и травматологията, така и в останалите клонове на хирургията. И ако медицината се развива бързо в последните десетилетия, развитието на минимално инвазивните ендоскопски методи е наистина бурно. Истинска революция на човешката мисъл е идеята пред малък оперативен достъп да се направят изключително сложни хирургични реконструкции с минимална травма за пациента. Според мен това е настоящето а и бъдещето на нашата специалност.

Вие имате немалък опит в тази област, какви са очакванията Ви за близкото бъдеще?

Считам, че нашата колегите от нашата специалност, както и всички останали области в медицината, имат нужда от спокойствие, предвидимост на системата на здравеопазване и възможност да се развиват в професионален и човешки план. Очаквам, че въпреки предизвикателните времена, в които живеем в момента, бъдещето ще предложи именно това. Мисля, че благодарение на усилията на цялото съсловие, включително и в областта на курсовете и обученията на колегите, обществото и пациентите повишават доверието в нашата работа. Това е от ключово значение за мотивацията на всеки един от нас да даде най – доброто от себе си за лечението на пациентите ни.

Коя е най – голямата Ви мечта – човешка и професионална?

Всеки човек преди всичко мечтае той и неговите близки да бъдат здрави, за да има възможността да преследва мечтите си. Освен тази имам и желанието да имам силата да продължа напред и да ставам все по – добър в това, с което се занимавам. За да мога да помагам все повече на пациентите, които са ми гласували своето доверие да бъдат лекувани от нашия екип.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AZ1y

Галина Манчева 02.09.2020 10:53:14

Д-р Стефанов има златни ръце!На седемнадесетия ден от операцията вече ходя без помощта на патерици.Нека бъде здрав и да продължава да помага на хората!

Екатерина Кочукова-Иванова 01.09.2020 16:48:37

На 8/04/2015г.получих най-тежкото скъсване на медиален минскус на лява колпнна става с блокаж. Това се случи в USA. Благодарение на възхвалената им медицина и “перфектната“ им здравна система забавих операцията с близо три месеца. Такова скъсване се оперира до 15дни максимум след инцидента. Забавянето води до ужасни последствия едно от които е: загубих около 40% от четириглавия си мускул и започнах да губя и седалищния. Бях в трагично състояние. д-р Влади Стефанов е ЧОВЕКЪТ благодарение на който днес ходя нормално и от една година и половина мога да тичам. При навременна операция на такъв тип скъсване, възстановяването е 6м.На мен ми отне години. Оперира ме по здравна каса и години наред ми е постоянно на разположени за консултации, прегледи, но без да ми вземе един лев. Под никакъв предлог и по никакъв случай не ми е поискал пари. В началото ме вземаше между операциите му във ВМА, чакала съм го доста дълго да ме приеме, оставал е след работно вереме, за да види как върви възстановяването ми и веднъж не пожела да му се заплати. Той не гледа хората като банкомати, както ми се е случвало при други лекари от друга специалности. Сега се виждаме доста по-рядко и продължава да е все така всеотдаен ЛЕКАР и най-вече ЧОВЕК. Благодаря му от сърце и му желая все така успешно да се развива.

Димитър Газибаров 01.09.2020 14:21:37

Прекрасно изразена и споделена мисъл на един перфектен професионалист с интелект и добросъвестност, които са рядка находка днесс!

Дочка Иванова 31.08.2020 23:50:36

Д-р Стефанов е наистина бяла лястовица сред лекарите в наши дни. Отдаден на работата си, със златни ръце и отзивчиво сърце. Познавам доста опериран от него безкрайно благодарни пациенти. Но явно е вярно, че природата е най-добрият лекар, защото не само лекува всички болести, но и не злослови против колегите си.

Колега 31.08.2020 23:16:29

Лектор...та той не знае анатомията и го набутаха къде ли не.... Много много отдавна е казано: "Пази,Боже сляпо да прогледа"

ПАЦИЕНТ 30.08.2020 22:21:28

"Д-р Владимир Стефанов: Резултатът от труда ми и благодарността на пациентите - това е най-голямата награда за мен Тя не може да се замени нито с пари, нито с титли, нито с човешка суета" АЙДЕ, АЙДЕ!!!! ПОРЕДНАТА ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ! ZDRAVE.NET ВЗЕХТЕ ДА ПРЕКАЛЯВАТЕ!!! КОМЕРСИАЛИЗАЦИЯТА Е ТОТАЛНА И НИКОЙ НЕ МОЖЕТЕ ДА ЗАЛЪЖЕТЕ С ТЕЗИ ПРИКАЗКИ ОТ СОЦА!!! ОСОБЕНО МЛАДИТЕ ДОКТОРИ СА НАЙ-ОВЪЛЧЕНИ И НИКОЙ НЕ ТЕ ПОГЛЕЖДА, АКО СИ ПО КАСА И НЕ СИ ПЛАТИШ ПОРЯДЪЧНО БЕЗ ДА ЧАКАШ !!! НОРМАЛНО Е ЗА УЧЕНЕТО И ОТГОВОРНОСТИТЕ НА ДОКТОРИТЕ! ОСОБЕНО КАТО ИЗЛИЗАТ В МЕДИИТЕ ДАННИ ЗА КОЛОСАЛВИТЕ ЗАПЛАТИ НА РИТНИТОПКОВЦИ И ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ!!!

Пациент 31.08.2020 22:15:37

Първо се научете да не пишете само с главни букви. Грозно е. И издава, че сте свикнали да не ви вземат на сериозно. После махнете всички удивителни на всяко изречение. Особено тройните удивителни. А иначе по темата - изказвате се без да познавате човека. Оперирал ме е и ще ви кажа, че бях по Касата и дори не ми е намекнал за пари. И не страда от липса на пациенти - дори напротив. Пред кабинета му е като митинг, а телефонът му имах чувството, че звъни непрекъснато. В действителност е лекарят, който ми възвърна поразклатеното доверие в лекарите.

Колега 31.08.2020 21:36:57

Поредната платена статия за доктор,който няма достатъчно пациенти!И не е уважително да не назовеш поне някои от учителите,които са му дали занаят в ръцете .


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Маските на открито стават задължителни от четвъртък
20.10.2020 17:44:37

Маските на открито стават задължителни от четвъртък

Маските на открито стават задължителни от четвъртък. Това заяви министърът на здравеопазването пр ...

Близо 5 млн. лв. допълнително на месец искат от НСОПЛБ за работа с COVID
20.10.2020 17:10:07

Близо 5 млн. лв. допълнително на месец искат от НСОПЛБ за работа с COVID

Да се въведе заплащане за: работа с карантинирани пациенти (независимо от причината), което изиск ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...