Събота, 26 Септември 2020
14
окт
6
 

Д-р Горанов: Изпитвам удовлетвореност, когато извърша успешно дадена операция

В България може да се постигне реализация на почти същото ниво както и в чужбина

Неделя, 14 Октомври 2018 | 10:29:46
6

Д-р Тодор Горанов е лекар специализант в Клиника по Урология към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД - Пловдив. Той е трето поколение лекар. През 2010 г. завършва Английска езикова гимназия в Пловдив, а през 2016 завършва Медицински университет -
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Тодор Горанов е лекар специализант в Клиника по Урология към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД - Пловдив. Той е трето поколение лекар. През 2010 г. завършва Английска езикова гимназия в Пловдив, а през 2016 завършва Медицински университет - Пловдив със специалност „Медицина“. От 2016 г. той е част от Клиниката по Урология.

Д-р Горанов е бил дежурен, когато през нощта на 3 октомври тази година избухна пожар в учебната зала на клиниката, който доведе до евакуация на пациенти.

- Д-р Горанов, как решихте да стане лекар?

Не мога да кажа, че това е било „детската ми мечта“. Аз съм трето поколение лекар и ми е донякъде вродено. Впоследствие това беше професията, към което проявих интерес. Винаги имам желание да съм полезен и в помощ, а това е най-хуманната професия, която може да задоволи желанията ми.

- Какво провокира избора Ви на специалност?

Отначало се бях насочил към вътрешна специалност – интелигентна и логична, но уви без никакво активно действие. По време на държавните стажове така се развиха нещата, че имах възможността да взема активно участие в операционната дейност на Клиниката по Урология. Казах си – а защо не? Урологията сама по себе си дава възможност на избор – амбулаторна или оперативна работа, тясна специализация в някои от проблемите, репродуктивно здраве.

- Защо избрахте да останете в България и специално в тази болница, когато толкова много Ваши колеги избират живота и работата в чужбина?

Защото съм, така да се каже домошар. Всички близки и всичко ценно за мен е тук. В България може да се постигне реализацията, която търсиш на почти същото ниво както и в чужбина. Заплащането не е чак от такова значение. Избрах конкретно УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив, защото това е най-големият спешен център в Южна България. Не бих казал най-модерният, но със сигурност не липсват спешни и тежки случаи. Тук мога да се науча от едни от най-добрите и да бъда полезен в бъдеще.

- Кои са най-впечатляващите случаи, с които сте се сблъсквали в практиката си?

Като специализант втора година към клиниката, моята практика е все още доста ограничена. Не мога да кажа , че имам някой „толкова интересен случай“.

- Не винаги е възможно да бъде спасен пациент, как се справяте тогава?

Това е нормален край на житейския път на всеки един човек, независимо дали в болнични или домашни условия. Винаги се стараем да постигнем максимума и да осигурим максимална продължителност на живота. Колкото и да сме съпричастни към чувствата на пациентите и техните близки, работата ни „пречупва“ и се научаваме да преживяваме ситуациите.

- Как може да бъде преодоляна агресията срещу медиците? Мерките, които са взети от МЗ и прокуратурата достатъчни ли са?

За щастие все още не съм срещал агресия от своите пациенти. Мисля, че мерките е необходимо да се преценят от отговорните институции, както и да има по-строг контрол.

- Как успявате да се справите със стреса и да предотвратите „синдрома на прегарянето“?

Смея да твърдя, че имам доста здрава психика. Работата ми доставя удоволствие, а не психично напрежение. Оползотворявам активно свободното си време, което ми позволява да се отърся от случаите, които са ме натоварили.

- Имало ли е случай, в който сте съжалили, че не сте избрал по-прагматична и не толкова натоварваща професия?

Не. Както казах, работата ми доставя удоволствие. Изпитвам удовлетвореност, когато извърша успешно дадена операция или асистирам на някой от колегите.

- Кои са любимите ви занимания извън болницата?

Обичам да пътувам и да посещавам различни забележителности. Последно изкачихме връх Мусала с приятели. Разходките ми действат много зареждащо.

- Чувствате ли се подготвен за всякакви екстремни ситуации в болницата? На какво се дължи  бързата Ви и адекватна реакция по време на пожара?

Подготвен, не бих казал. Очакваме всякакви случаи, но винаги има нещо, което да те изненада и хване неподготвен. Необходимо е в екстремни ситуации да запазим самообладание и да вземем най-правилното решение. Може би това бяха нещата, които ми помогнаха в нощта на пожара.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@1L6

THE ANGRY 06.09.2019 12:01:07

Поздравления! На това му викам мъж на място, а не като колегата му Димитър Делков, който е жалко подобие на мъж и в тази ситуация би се покрил и изплашил. Стои и гледа зад гърба ти и кой знае колко ти завижда.

Колега 15.10.2018 15:58:02

Колега, като излезеш навън малко и видиш на какво ниво работят колегите ни на запад ще видиш, че в България сме много далеч от истината. Но за "трето поколение лекар" може наистина нашата действителност наистина да изглежда много по-красива. Много моля господата/госпожите журналисти да вземат да напишат някоя статия за първо поколение лекар. Статия, която да не е поръчана и предплатена ! Поздрави и успех !

Един ОПЛ на 33 14.10.2018 21:22:54

Стигнах до "трето поколение лекар" и спрях. Нямаше смисъл да продължавам. Сценарият на филма го знаем.

Elf 14.10.2018 17:23:29

В България може да се постигне реализацията, която търсиш на почти същото ниво както и в чужбина.Situazionen lekar.

Посерко 14.10.2018 12:27:14

Ха Ха

Нед 14.10.2018 11:01:15

Имате грешка в окончанието на фамилията...във ФБ изглежда много смешно.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Христова: Съвсем скоро у нас ще се доставят комбинирани тестове за COVID-19 и грип
25.09.2020 17:18:28 Невена Попова

Проф. Христова: Съвсем скоро у нас ще се доставят комбинирани тестове за COVID-19 и грип

Още преди началото на грипния сезон на нашия пазар ще имаме комбинирани тестове за COVID-19 и гри ...

370 573 са направените PCR тестове у нас за последните три месеца
25.09.2020 16:39:36

370 573 са направените PCR тестове у нас за последните три месеца

4,5% от всички PCR тестове у нас, направени в периода юни – септември, са заплатени от Здра ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...