Понеделник, 29 Ноември 2021
25
апр
2
 

Д-р Даниела Меджидиева: Най-важното е да предадем опита си на младите лекари

Неделя, 25 Април 2021 | 10:44:02 Полина Тодорова
2

Д-р Даниела Меджидиева е завършила МУ -София. Притежава специалност по ушно-носно-гърлени болести и по професионални заболявания. Тя е Доктор по икономика и управление на Здравеопазването от Пенинсула университет , Сан Франциско, Калифорния. Специа
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Даниела Меджидиева е завършила МУ -София. Притежава специалност по ушно-носно-гърлени болести и по професионални заболявания. Тя е Доктор по икономика и управление на Здравеопазването от Пенинсула университет , Сан Франциско, Калифорния. Специализирала е отоневрология в Университета на Модена (Италия) и Maastricht University (Холандия). Преподавател в МУ-София и Софийския университет - от 2012 г. Автор и съавтор на учебници по професионални УНГ болести, хигиена и др.- 2005, 2006, 2007, 2008, 2011, 2012, 2014 г.Д-р Меджидиева е началник на отделението по професионални УНГ болести и отоневрология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 2003 г. Там тя прилага нови методи на диагностика - нов тип стабиометрично изследване tetrax с компютърен анализ и диагностика на отоневрологични заболявания.

Д-р Меджидиева, как медицината стана Ваша професия?

Това, което ме привлече в медицината, е че тя е хуманна професия, насочена към постоянни иновативации в полза на здравето на човека. Аз съм човек, който обича новостите и работи винаги в тази посока. Съчетанието на хуманната професия с постоянните иновации в сферата на медицината са били водещите фактори, които са определили да се насоча към това поприще.

А кое Ви насочи конкретно към специалността отоневрология?

Специалността отоневрология ме е вълнувала още от студентските ми години. Ученик съм на проф. Атанас Кехайов, който е основоположник на отоневрологията в България и още като студентка посещавах индивидуални курсове в неговата клиника. Впоследствие бях разпределена на друго място и въпреки че работих в провинцията, пътувах, за да мога да продължа обучението си. След това се явих на конкурс и започнах като асистент в неговата катедра и клиника. В тези години се работеше активно по научни програми,  свързани  с космическата медицина, с ролята на сензорните системи по отношение на  време, пространство, движение, в частност слухово-вестибуларна система. Смея да твърдя, че се правиха невероятни неща, които за съжаление са само добри спомени  от миналото.

От думите Ви прозира известно разочарование по отношение на развитието на специалността у нас в момента...

Специалността не се развива по ред обективни причини. Във всеки случай не сме ние лекарите причината за това. На първо място това е една специалност, която е интемедиерна, тя включва знания от много други специалности. Второ, диагностиката залага на обективни методики, които са доста скъпи. За съжаление почти никой не ги субсидира, освен ние лекарите – в последните години сами подсигуряваме подобна апаратура в частните си кабинети и си я заплащаме сами. В болниците тази дейност не е особено доходоносна и явно няма голям интерес в подобни вложения. От друга страна е факт, че в последните 20 години научната работа е в застой.

Какви са наблюденията Ви над развитието на отоневрологичните заболявания?

В последните 10 години при заболяванията на вестибуларния апарат за съжаление се наблюдава своебразен бум. Това е свързано със стреса, с начина ни на работа, с начина ни на живот като движение, с вредни фактори в околната среда. Вестибуларният апарат „се храни“ от движението, то го „рестартира – природата го е създала така че да се зарежда от постоянно движение. Той е „датчик“, който следи всяко разместване на тялото и подава сигнали в неговите структури, за да можем да стоим прави, да не залитаме, да преодоляваме гравитацията. Обездвижването може да повлияе негативно на тези функции.

Повлиява ли COVID и на този тип заболявания?

Да, имам наблюдения в тази насока, а обяснението е свързано със съдовите промени, които настъпват в постковидния период.Повечето прояви се регистрират около 10 дни-две седмици след разболяване. Подобни проблеми се наблюдават и след прилагането на някои ваксини.  Има прояви след COVID с отключване на т. нар. шумов синдром, намален слух, световъртежи. Появата на шум в ушите или в главата, световъртеж или заглъхване на ухото, които продължават повече от 24 часа,  са сигнал да се потърси лекар-специалист.

Кое Ви провокира да останете в България и да практикувате професията си?

Няма да крия, че съм имала моменти, в които буквално съм тръгвала да напускам страната. Имала съм възможности за това – специализации в реномирани отоневрологични клиники, като Маастрихтския университет, където се намира един от най-добрите центрове по аудиология и отоневрология, както и в  Мюнхен,Марсилия и други. Замисляла съм се, но в крайна сметка взех решение да остана тук, а и вече е късно.

Какви са вашите очаквания в професионален план?

Моите очаквания вече са доста семпли и те са свързани с това да предам опита си на младите колеги, които да могат да продължат това, което аз на този етап съм успяла да направя и развия. Това е най-важното – да дадем опита си на младите лекари, да направим качествен професионален подбор  и да открием за всеки от тях най-подходящото поприще. Много е важно всеки бъдещ лекар да си намери точното място, за да стане добър професионалист.
Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mBXd

mag 26.04.2021 01:30:04

Българските институции трябва да проверят и да реагират на това дали ГРУ е отговорно за взривовете в българските военни заводи. Все пак сме членка в ЕС и НАТО.

Der Spiegel : "Прeмиeрът cъc злaтнитe кюлчeтa в нoщнoтo шкaфчe” 04.05.2021 00:45:04

Прав сте, така е! Ама ...има да чакате Буда да реагира...


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно
28.11.2021 10:57:53 Невена Попова

Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно

Д-р Ивелина Петрова е завършила медицина в МУ - Плевен. Специализира хирургия и онкологична х ...

5% са положителните случаи, 47 са починали (Обновена)
28.11.2021 10:11:37

5% са положителните случаи, 47 са починали (Обновена)

1218 са новите случаи на коронавирус у нас. Общият брой на тестовете, направени през последното д ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...