Петък, 27 Януари 2023
19
ян
9
 

Д-р Деян Коруноски: „Пирогов“ за мен е свещено място

Неделя, 19 Януари 2020 | 09:32:07 Невена Попова
9

Д-р Деян Коруновски е хирург, за който УМБАЛСМ „Пирогов“ е първата и най-важна спирка в професията. Посветил е на спешната болница своето време и всеотдайност от студентските си години до днес. Наред със семейството, опора в живота на м
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Деян Коруновски е хирург, за който УМБАЛСМ „Пирогов“ е първата и най-важна спирка в професията. Посветил е на спешната болница своето време и всеотдайност от студентските си години до днес. Наред със семейството, опора в живота на младия лекар дава вярата в Бога – д-р Коруноски е свещенодякон в столичната Патриаршеска катедрала „Св. Александър Невски“, където редовно участва в богослуженията.

Д-р Коруноски, как приехте медицината за своя професионална съдба? Мислил ли сте някога като дете, че искате да бъдете лекар?

Както почти всяко малко дете иска да стане лекар, така и аз имах такава мечта. Това е резултат от вродения инстинкт да помагаш на човек в нужда, както и от срещите с личния лекар, който създава първите впечатления и облик. По-късно, когато бях в 8 клас тази детска мечта се утвърди по време на едно състезание по биология. Тогава спечелих второ място за разработка на тема. Наградата ме мотивира и аз започнах усилено да се готвя за кандидат-студентските изпити по медицина.

Моля, разкажете ни с няколко думи за семейството си?

Семейството е основната градивна клетка на едно общество. Според мен, много е важно то да бъде здраво, за да бъде пълноценен фактор в обществото. Гледам на моето семейство като на най-важния фактор в живота ми. То е моята опора, моята градивна сила, най-важната и задължителна част от света ми. Благодарение на подкрепата, която получавам от него, както в професионален, така и в личен план аз успявам да се раздам максимално за всичко и всеки. За мен то е най-ценното нещо.

 Какво е „Пирогов“ за Вас днес?

"Пирогов" - за мен е Свещенно място. Тук е мястото, където всеки, по всяко време може да получи адекватна спешна медицинска помощ. Нивото на колегите ми е повече от съизмеримо с това на колегите в ЕС и водещите световни клиники. Тук работим при един разработен и наложен с годините алгоритъм за светкавично действие при спешни състояния. Всеки един от нас научава най-напред, че екипността е задължителен елемент за добрия, благоприятен изход на случая. Няма друга болница, с друго Спешно отделение като „Пирогов”. Освен спешността, в „Пирогов” приемаме и планови пациенти, незаисимо колко тежко е състоянието им и колко други болници не са се наели да ги лекуват. Щастлив съм да кажа, че все повече пациенти получават лечение, при това по най-съвременните методи на европейско и световно ниво.

Медицината тук следва темповете на развитие, които са наложени във всяка развиваща се университетска болница. Така, когато в „Пирогов” попаднат най-сериозните и сложни медицински казуси, те срещат бърза и адекватна реакция. А такива казуси в „Пирогов” са ежедневие. Това ни превръща и в база за обучение, която е желана за специализация и надграждане от младите колеги. Това е от една страна. От друга - таргентно вниманието ни е насочено към развитието на млади и пълноценни кадри, които да се включват навременно в динамиката на „Пирогов”.

Помните ли първата среща с пироговци? Преди колко години беше тя?

Разбира се, че я помня и никога няма да я забравя. Това беше през 2001 година, когато бях студент в трети курс медицина. Тогава започнах да идвам на кръжок по хирургия. Още първия ден си казах: Това е моето Място. Положих усилия, дадох всикчо от себе си и ето че упоритостта ми беше наградена. Днес мечтата ми да съм част от „Пирогов” вече е сбъдната.

Как станахте хирург?

След като завърших медицина в МУ - София, започнах специализация по хирургия, първоначално в Александровска болница, а после в „Пирогов”. През 2011 г. придобих специалност по хирургия. Да бъдеш хирург е най-отговорното призвание, което те задължава всеки ден да се себенадграждаш в името на друг, често пъти непознат човек. Допълнителните курсове в чужбина през известен период от време се неизменна част от съдбата на хирурга.

Как обърнахте лице към вярата?

Още от дете съм закърмен с православната вяра от моята майка и моята баба. Това са най-хубавите спомени от детството: срещата с нашия енорийски свещенник, службите в нашата енорийска църква и, разбира се, срещата с моя духовен старец архимандрит Партений, който се грижи за моето духовно здраве. Заедно с него, когато бях студент, посетихме Света гора Атон - Градината на Пресвета Богородица. Това е място, което е друго измерение и където човек получава откровение на благодатта. Всеки човек е призван да обърне лицето си към Бога и най-вече да отвори сърцето си за Бога, за да може с всичките си рецептори да усети благодатното Божие присъствие.

Моля, разкажете ни накратко за Вашите ангажименти като духовник? Носят ли Ви те радост и удовлетворение? Имат ли отношение към работата Ви с болните хора?

По милостта Божия и благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит - съм ръкоположен за свещенодякон в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Това е много отговорно, но същевременно и много благодатно служение, което носи неописуема духовна радост. На всички мои пациенти им казвам да благодарят на Бога за всичко.

Коя за Вас е най-ценната човешка добродетел?

Най-ценната човешка добродетел е човек да бъде ЧОВЕК по образ и подобие Божие.

А най-голямата истина, която носите в сърцето си?

Христос.

Какво бихте искал да кажете на хората, с които работите всеки ден?

На първо място бих искал да им благодаря! За това, че работим заедно всеки ден, за да възстановим здравето на едни и да спасим живота на други. Само човек от системата е няасно какъв адреналин, емоции, чувства и енергия отдава всеки един лекар и медик, както и всеки от екипа. Пожелвам на всички колеги и приятели, с които работим заедно на първо място да са здрави! Освен това им пожелвам още дълго сда продължават да работят с ентусиазъм призванието наречено медицина.

А на хората, които лекувате?

Да благодарят по-често, да виждат положителната страна на нещата във всяка ситуация, да се обръщат към Бога за всичко и да потърсят Неговата помощ в житейския си път.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
V%tT

Гост 28.11.2022 21:38:31

Професолизъм от висока класа. Сърдечни отношения мил , добър, всеотдаен. Голямо сърце и добре отношение.

Д-р Маркова 05.03.2020 10:22:31

Изключителен професионалист и хирург. Да, така е - най-трудното качество в днешно време - да бъдеш истински човек.

Колега 09.02.2020 22:15:17

А относно Балки,ясно е марионетка с голям търбух,който върти игрички и гони кадърните лекари... Заедно с Чичо Енчо съсипаха Секцията по Травматология.

Колега 09.02.2020 22:13:06

Този,всеки го знае,че е доносник,назначен по втория начин,пази Боже... Най-хубавото от всичко е,че той НИКОГА ме е оперирал и не го прави.

Гост 20.01.2020 08:30:44

Фирмите на Шулева извършват ремонтните на Пирогов Големи комисионни за ръководството Шулева проби чрез съпругата на Балтов - Чилева

Stanimir 19.01.2020 21:26:49

Адмирации

Мария 19.01.2020 20:16:57

Познавам го лично. Прекрасен човек и специалист!

zz 19.01.2020 11:40:56

nai dolnoprobniq lujec i izmekqr

Свещена крава 19.01.2020 12:36:54

Значи е попаднал на правилното ръководство.


Всичко за коронавируса
Още новини
Адв. Петрова: Лекарите в ТЕЛК са малко, а средната им възраст е достолепна
27.01.2023 12:48:34

Адв. Петрова: Лекарите в ТЕЛК са малко, а средната им възраст е достолепна

„Адмирирам, че вече ще се взимат предвид всички заболявания, но именно тук е и спорният мом ...

Анна Гутева: Трябва добро заплащане, за да няма недостиг на сестри
27.01.2023 11:59:08 Невена Попова

Анна Гутева: Трябва добро заплащане, за да няма недостиг на сестри

Медицинска сестра Анна Гутева е завършила образованието си през 2002 г. в Медицински колеж - ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...