!
Събота, 27 Юли 2024
08
март
1
 

Д-р Димитров: „Пирогов“ вече няма просрочени задължения

38-годишната пациентка с перитонит, за която роднините й искаха второ мнение, вече се храни самостоятелно

Сряда, 08 Март 2023 | 10:21:29
1

УМБАЛСМ „Пирогов“ вече няма просрочени задължения. Това заяви пред bTV директорът на лечебното заведение д-р Валентин Димитров. „Преди 7 месеца поех болницата. Тогава по сметките й нямаше нито един лев, а каквото влезеше, отив

УМБАЛСМ „Пирогов“ вече няма просрочени задължения. Това заяви пред bTV директорът на лечебното заведение д-р Валентин Димитров.

„Преди 7 месеца поех болницата. Тогава по сметките й нямаше нито един лев, а каквото влезеше, отиваше за фонд „Работна заплата“. Това, което се случи, беше строга финансова дисциплина, регулиране на паричните потоци,  преструктуриране на кредитите, защита на дълготрайните активи пред принципала и изплащане на старите задължения. В момента в сметките на болницата има 18 млн. лева“, подчерта той. Припомняме, че д-р Димитров беше назначен за временно изпълняващ длъжността директор на мястото на освободения от проф. Асена Сербезова проф. Иван Поромански в края на юни месец миналата година. Тогава задълженията на лечебното заведение бяха над 16 млн. лв.

Д-р Димитров съобщи още, че в момента приходната част на „Пирогов“ е 9,2-9,4 млн. лв., а заплатите на персонала са увеличени с над 60%.

Той коментира и случая с 38-годишна пациентка в болницата, чиито роднини настояваха за второ мнение от друго лечебно заведение заради съмнения за лекарска грешка. Жената е била приета в тежко състояние, а в последствие са били необходими три операции, преди да започне да се възстановява.

Д-р Димитров увери, че пациентката Ирена Павлова е с нормални жизнени функции и към момента няма опасност за нейния живот. „Стомашно-чревният ѝ тракт функционира. Тя е контактна и адекватна – отговаря на въпроси, води разговор, храни се самостоятелно. Започнал е и процесът по нейното раздвижване. Тя няма нужда повече от терапия в реанимация и предстои да бъде преместена в хирургично отделение, където да продължи лечебния процес. След това ще се върви и към нейното изписване“, каза той.

Директорът заяви, че заболяването на Ирена е такова, че 80% от страдащите от него хора умират, независимо че са получили най-добрата медицинска помощ. „Такава е медицинската статистика. Ирена постъпи при нас след определен престой вкъщи с перитонит в следствие на спукан дивертикул на дебело черво. Това е гноен перитонит. Представете си как цялото стомашно съдържимо се излива в коремната кухина. Прави се спешна операция, за да ѝ спасим живота. Следващите две операции са направени, за да се ревизира коремната кухина“, уточни д-р Димитров.

По думите му не е повикан външен консултант, защото лекарите в „Пирогов“ са тези, които консултират пациенти в цяла България при необходимост. „Лекарите на „Пирогов“ са националните  консултанти за голяма част от заболяванията. Най-тежките случаи от цялата страна идват при нас със „Спартан“-а, за да ги спасим и да ги лекуваме. По закон второ мнение се търси при дефицит на специализирана помощ и на кадри. Ние нямаме такава. Двама доценти и един професор, целия екип се ангажира. Аз съм им дал цялата документация, желанието за второ мнение е на близките“, обясни директорът на болницата.

Д-р Димитров съобщи, че е проверяван от ИАМН, от МЗ, от инспектората към президента, от омбудсмана и всички тези проверки са показали, че няма нарушение или дефицит на лекарска помощ.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
D2qx

Гост 08.03.2023 10:38:13

Всички знаем, че ако минеш по тротоара до Пирогов вече си пуснат по КП. И това с благословията и финансовият интерес на шефовете на НЗОК и ИАМН. Пирогов е част от корупционната схема на ГЕРБ. В нея участват и съда и прокуратурата с чадър над кражбата.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...