!
Сряда, 19 Юни 2024
23
авг
16
 

Д-р Дияна Бележанска: Доставя ми удоволствие да говоря с пациентите и да събера парченцата от техния живот

Има още толкова неща, които не знаем за човешкия мозък, така че интересното тепърва предстои

Неделя, 23 Август 2020 | 09:52:36 Невена Попова
16

Д-р Дияна Бележнска е специализант в Клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Александровска". Завършила е образованието си в МУ - София през 2017 г. През периода 2014 - 2015 г.е била президент на Европейската и на Българската Асоциация на студентите п
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Дияна Бележнска е специализант в Клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Александровска". Завършила е образованието си в МУ - София през 2017 г. През периода 2014 - 2015 г.е била президент на Европейската и на Българската Асоциация на студентите по медицина. Участвала е с научни разработки на няколко международни конгреса по медицински науки за студенти и млади лекари. Научните й интереси са в областта на невродегенеративните заболявания.

Д-р Бележанска, правите първите си стъпки в науката в люлката на българската неврология – университетската Клиника по нервни болести. Шанс, предизвикателство или късмет е това, че започвате професионалния си път в място, в което традициите на академизма са градени и развивани повече от столетие?

Реално погледнато е комбинация и от трите. Още от студентските си години имах желание да продължа обучението си именно в тази клиника. Първоначално започнах там като доброволец в последния ми курс на обучение, защото исках да съм сигурна, че именно това е правилното място за мен. Бях безкрайно изненадана от топлото отношение на всички колеги, които от самото начало ми обясняваха, въвличаха ме в изследването на техните пациенти и ми помагаха с разбирането на нещата, които не ми бяха ясни. Клиниката по нервни болести към УМБАЛ “Александровска” е била място за обучение на много невероятни в момента специалисти по неврология и имам късмета, че и за мен ще бъде такова място. Радвам се, че се намирам в клиника, където научното и професионалното развитие вървят заедно и имам възможността освен с пациенти да се занимавам в същото време и с научен труд. Както казах да правя първите си стъпки в дебрите на неврологията в тази клиника е и огромно предизвикателство, защото в себе си носи отговорността да не разочароваш хората, които са повярвали в теб и да се справиш на висотата на всички минали преди теб по този път.

Какво Ви мотивира да станете невролог?

Още от следването си в университета, когато изучавахме неврология в 4-ти курс имах огромното желание да се занимавам с неврология, но убедеността ми се появи едва след пети курс, когато имах възможността за един месец да бъда на обмен в Неврологична клиника в Тулуза, Франция. Там попаднах в отделение, което се занимаваше основно с пациенти с невродегенеративни заболявания и имах възможността да науча повече относно методите за поставяне на диагноза, изследванията и последващото поведение с такъв тип пациенти. Там се появи и любовта ми към тази част от неврологията и желанието ми да се занимавам именно с такива пациенти. Естествено, още по време на моето обучение бях присъствала на запленяващите лекции на акад. Трайков и знаех, че искайки да се занимавам с деменции, единственото място в България, където би било правилно за мен, е тази клиника.

Кои според Вас са най-значимите постижения в невролгията през последните години – напредъкът в изучаването на стареещия мозък, невродегенеративните заболявания, новите подходи в лечението на мозъчния инсулт, интервенционалната неврорентгенология, пробивите в лечението на болестта на Паркинсон, епилепсиите?

Всяка година излиза нов информация относно загадките, които крие човешкият мозък. Именно това прави нашата работа като лекари толкова невероятна, защото въпреки всички достижения до момента има още толкова много, което да научим за човешкия организъм. Тепърва се надяваме да се открият и нови медикаменти за лечение на когнитивните заболявания. В световен мащаб в момента започва прилагане на нови критерии относно поставяне на диагнозата болест на Алцхаймер, като се работи по унифициране на методите за поставяне на диагнозата във всеки един дементен център, от ликворното изследване до крайната диагноза. През последните години започна усиленото търсене на нови биомаркери за поставяне на диагнозата, които да са по-евтини и по-безболезнени за пациента, като очакваме да навлязат кръвните биомаркери за ранно установяване на болестта и съответно по-ранното започване на терапия при пациентите. Има още толкова нови неща, които не знаем за човешкия мозък, така че според мен интересното тепърва предстои.

Разкажете за участието Ви в научни проекти.

Работата в университетска клиника определено дава много възможности и по отношение на реализацията в научни проекти. Самата аз имам възможност да участвам в няколко. Те засягат ликворни и невроизобразяващи изследвания при пациенти с невродегенеративни заболявания. Предвиден и старт на друг проект за кръвни биомаркери при такъв тип пациенти, който очаквам с нетърпение.

Носи ли Ви удовлетворение тази работа?

Да, и това е най-хубавото. Не мога да скрия, че работата в много моменти е много трудна, налага се човек да остава извън работното си време само, за да може да свърши всичко, което е планувал за деня, но колкото и изморена да се чувствам сутрин и да ме тормози ставането в 6 часа мога да кажа, че с усмивка отивам на работа. Съзнавам, че с терапевтичните възможности на този етап ние не можем да излекуваме деменциите, не се знае и дали скоро време ще можем, но успяваме да помогнем на хората по друг начин - с поставянето на диагнозата, с подхода и разбирането на тяхната мъка, с назначаването на лекарства, които забавят развитието на болестта и им дават повече време, което да прекарат с любимите си хора. Никога не съм си представяла, че работата ще ми дава такова удовлетворение и ще я правя с така лекота, въпреки, че да бъда лекар беше детската ми мечта. Не бих го заменила за нищо друго.

На какво Ви научи общуването с пациентите, обогатява ли Ви то като човек и професионалист?

Общуването с пациентите е едно от най-важните неща според мен. Често в забързаното си ежедневие, многото пациенти, които трябва да приемем и безкрайната административна работa, с която ни се налага да се занимаваме, често ни се иска да ги прегледаме и разпитаме по-набързо, но честно казано на мен никога не ми се е получавало. Доставя ми голямо удоволствие да говоря с тях, да събера парченцата от техния живот, които да ми дадат отговор на въпроса кога са започнали първите симптоми, кое е било отключващият момент, какво правят в ежедневието, за да мога след това да им дам правилните насоки за начина на живот или препоръка за нещата, които могат да правят в ежедневието, за да се чувстват по-добре. Реално, от всеки пациент научавам по нещо ново, колкото и да е малко то. Срещам се всеки ден с различни хора, с различни професии и познание, които оставят следа в мен, а радостта в очите им и усмивката, когато си казвате довиждане и си успял поне малко да им помогнеш е нещо, което ти дава сили да продължиш дори в моментите, когато ти самият имаш тежък ден.

Не е тайна, че все още младите български лекари предпочитат да се реализират в чужбина. Кои фактори предопределят този техен избор, какво може да ги мотивира да останат у нас?

Много от моите колеги, които заминаха в чужбина, го направиха, защото не намериха място, в болниците, в които искаха да започнат. Естествено, не е единствената причина малкият брой места за специализация, които има в големите болници, има го и финансовият въпрос. Голяма част заминаха в чужбина, защото там се обещава по-голямо заплащане. Реално обаче всяка следваща година все повече от завършващите лекари решават да останат в България. Когато аз завърших, моят випуск беше с най-малко заминали да специализират в чужбина, така че се надявам тази тенденция да се запази и за бъдещите випуски. Според мен с отпускане на по-голям брой места за специализация в университетските болници и с повишаване на заплатите този проблем може да се разреши.

Коя е най-голямата Ви мечта – като лекар и в чисто човешки план?

Като лекар най-голямата ми мечта е да помагам на хората, колкото и сладникаво да звучи. Но наистина искам да помагам с каквото мога и за моите пациенти да бъда лекарят, към когото могат винаги да се обърнат за помощ и подкрепа, защото понякога и само това е необходимо. Относно човешкия план, може би е да намеря баланса между това да бъда добър лекар и да съм до семейството си - това се оказа по-трудно от очакваното, но се надявам и то да стане в скоро време.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
stx4

Elf 24.08.2020 12:34:39

,, Доставя ми удоволствие да говоря с пациентите и да събера парченцата от техния живот.,,A kakvo drugo vi dostavia Udovolstvie,dok ?Tia iska udovolstvia !!!!!!!Aaaaaaa.........

Трол 24.08.2020 15:16:45

Каквото и да е другото, елфите не го могат!

Гост 24.08.2020 09:16:19

Поздравлния, д-р Бележанска. Бъдете здрава, гледайте напред и вярвайте в себе си. А на останилете "доброжелатели", изписали толкова злостни е некрасиви думи по-долу не обръщайте внимание - те не знаят какво говорят.

Гост 24.08.2020 12:40:30

Напротив, колегата сама си го знае. Нека подпира там някоя мухлясала "академична" фигура.. без грам жизнен стандарт..и ще види най-хубавите години как се изнизват срещу мижава заплатка, и горчив вкус в устата всеки месец.

Гост 24.08.2020 13:12:49

Какво предлагате - още един ценен кадър, който си е учил уроците и дори имащ отношение към единицата човек (нещо почти невероятно в "мухлясалата" ни настояща нещо-като-медицина), да замине и нас да ни "лекуват" поредните алчни некадърници ли? Не, благодаря, много се радвам, че в нейно лице виждам надежда за проклетото бъдеще - дано цялото поколение да са така енергични, оптимистични, учени, търсещи, жизнерадостни хора, а не като отрицателно коментиращите тук - това нейно поколение са шансът на тази умираща държава! Последният шанс.

Един ОПЛ на 33 23.08.2020 23:52:10

Г-н Министъра сигурно е щастлив от статията. Интересно чии ли куфар носи тази млада и симпатична колежка, че вижда настоящето и бъдещето си така розово.

д-р Х 25.08.2020 01:59:35

Колега, недейте така моля Ви се! То като песен на ъпсурт стана. Дайте по-оптимистично малко. Знам, че не вярвате, но някои хора успяват и без свирки. Пробвайте и ще видите.

Един ОПЛ на 33 25.08.2020 08:46:17

Носенето на куфар съвсем не винаги означава свирки. Много елементарно и едностранчиво подходихте.

д-р Х 25.08.2020 12:01:55

Може би. :) Знаете ли, много са интересни тези дискусии, но ако не се роди нищо хубаво от тях, те остават една безсмислица, разпиляна от вятъра. Същото важи и за нашия живот. Нека насочим енергията си от безполезните коментари към работа за един по-добър свят. Защото го можем.

Румяна 24.08.2020 12:39:29

Познавам лично д-р Бележанска. Коментарът Ви е обиден - тя е прекрасен млад човек, който все още не е покварен от тукашното отчаяние, песимизъм и мафия. Надявам се отвратителното ни общество да не я отчае и тя да съумее да запази тази страст, дори малко наивност, ако щете, тази по детски искреност и оптимизъм. Дидка, ти си нашата гордост и надежда! Продължавай и не взимай под внимание коментари като на Един ОПЛ на 33!

Kalina Bacheva 23.08.2020 21:33:22

Bravo!I

gooo gooo 23.08.2020 16:13:54

На върха на класацията по приходи са шефовете на две русенски и една софийска болница. Това са ръководителите на русенската кардиологична болница "Медика Кор", на столичната болница "Света София" на д-р Мазнейкова и УМБАЛ "Медика" (Русе). Изпълнителният директор на "Медика Кор" Кирил Панайотов е декларирал 1 170 996 лв. приходи от заплата за 2019. Това прави 97 583 месечно. Фрапантен факт е, че той не е декларирал никакви коли и имоти освен Трабант, купен през 2019 г., за 50 лева. 866 000 лева годишен доход само от заплата е посочила д-р Валентина Мазнейкова, управител на МБАЛ "Св. София". Тя е вписала в декларацията си и двойно по-високите приходи от заплата на съпруга си Христо Мазнейков - над 1 645 000 лева за една година. Това прави месечна заплата съответно от 72 000 и 137 000 лева за двамата съпрузи. Шефът на УМБАЛ "Медика" в Русе Ивелин Йоцов има 523 464 годишен приход от заплата. Това прави 43 700 лева месечно. Още няколко болнични управители декларират солидни суми от заплата - над 200 000 лева годишно след облагане, като сред тях са столичната МБАЛ Сердика и болницата в Дупница. 421 706 лв. (35 000 месечно) - Методи Янков - МБАЛ Сердика, София; 377 511 лв. (31 459 месечно) - Димитър Тасков - ръководител на СОБАЛ Д-р Тасков ООД (Търговище), МЦ Д-р Тасков ООД (Търговище), СОБАЛ ЛУКСОР ЕООД (Търговище), МЦ ЛУКСОР ЕООД (Пловдив) 337 039 лв. (28 086 лв. на месец) - МБАЛ Свети Иван Рилски 2003 ООД, Дупница, Ени Лефтеров 273 000 лв. (22 750 месечно) - Ивалена Василева - УМБАЛ "Света Марина - Плевен" 270 000 лв. (22 500 месечно) - д-р Максим Яков - Майчин дом-Варна; 267 320 лв. (22 250 месечно) - МБАЛ МК "Св. Иван Рилски" , Пловдив, Николай Салутски 254 714 лв. (21 160 лв.) - СБР "СТАЙКОВ И ФАМИЛИЯ" ЕООД, к.к. Слънчев бряг, Йордан Стайков 252 222 лв. (21 018 лв.) - МБАЛ "Света Каридад", Пловдив, Елена Христева 235 419 лв. (19 600 месечно) - СБАЛ "Специал Медик", Пловдив, Ина Филипова 222 000 лв. (18 300 месечно) - Андрей Андреев от варненската очна болница "ДЕН" 214 000 лв. (17 800 месечно) - Елиза Георгиева, МБАЛ Свети Панталеймон-Плевен 214 000 лв. (17 830 лв. месечно) – МБАЛ Исперих – Абдулах Шабестари 210 652 лв. (17 500 лв. месечно) - Тихомир Савчев - управител на болница "Вита", София 209 822 лв. (17 485 лв.) - МБАЛ Свиленград; СБАЛ Тополовград ЕООД; МЦ 1 Свиленград ЕООД - Димитър Ермов 200 000 лв. (16 660 лв. месечно) - СБАЛ по кардиология Мадара ЕАД, Шумен, Мартин Стойнев Шефовете на две големи столични болници - "Лозенец" (бившата Правителствена) и на Националната кардиологична болница не са посочили доходите си. Между 100 000 и 200 000 годишно само от заплата* 197 284 лв. - Орлин Филипов, болница "Витоша" 191 000 лв. - СХБАЛ "Проф. Темелков", Варна - Темелко Темелков 184 424 лв. - Болница "Доверие" Димитър Гугутков 184 216 лв. - МБАЛ Люлин - Ангел Попов 181 507 лв. - Венелина Анастасова, изп., директор на Аджибадем Сити Клиник МБАЛ ТОКУДА 177 395 лв. - "Майчин дом" - София, Иван Костов 175 300 лв. - МБАЛ "Проф д-р К. Чилов" ЕООД - Мадан, Стефан Хаджиев 173 545 лв. - Георги Кобаков, "СБАЛОЗ Д-р М. А. Марков - Варна" - Георги Кобаков 136 000 лв. УМБАЛ "Еврохоспитал", Пловдив, Димитър Димитров 136 000 лв. - "Софиямед" - Йордан Пелев 131 000 лв. - "Многопрофилна болница за активно лечение - Кубрат ЕООД" - Павлина Мичева 127 994 лв. - Таньо Сечанов - "Свети Панталеймон" (София) 127 828 лв. - МБАЛ Карнобат, Николай Колибаров 124 441 лв. - УМБАЛ "Свети Георги", Пловдив, Карен Джамбазов 122 500 лв. - МВР болница - Ненчо Смилов 121 667 лв. - ВМА, ген. Венцислав Мутафчийски, Военномедицинска академия 118 905 лв. - Петя Василева - СОБАЛ "Акад.Пашев" 117 000 лв. - МБАЛ"Св.Св. Козма и Дамян", Пловдив, Зорница Сотирова 114 381 лв. - Болница "Св. Екатерина", проф. Генчо Начев 113 384 лв. - МБАЛ "Еврохоспитал", Варна, Асен Станчев 107 000 лв. - Андрей Марков, управител на Аджибадем Сити Клиник 102 270 лв. - МБАЛ Д-р Димитър Чакмаков - Раднево - Майя Узунова-Конова Между 60 000 и 100 000 годишно 99 590 лв. - СБАЛК Плевен, Валентин Христов 99 613 лв. - Николай Пенков, Специализирана болница по кардиология Варна ЕАД 98 671 лв. - Иван Златков, МБАЛ ТРАКИЯ, Стара Загора 97 780 лв. - МБАЛ Болница Европа, София - Венцислав Цветков 94 788 лв. - Ивайло Въжаров, МБАЛ - Варна към ВМА

Гост 23.08.2020 17:46:58

Това са заплати на началници.Редовите ординарци хайдакат денонощно за 1000 лв.И началници да са те са учили над 10 г. и са изчели един вагон книги. Защо все със заплатите на лекари и учители се дрънкате,бре изроди комунистически.Я изнесете доходите на мутрите с 8-ми клас, да видите, че са няколко пъти по-високи-натрупани с мошенгии.

Гост 23.08.2020 18:41:36

Не всички шефове са лекари. Има изпълнителни директори със спорни качества и месечен доход колкото годишния на редови лекар. Това са кървави пари изработени и за сметка на здравето и безсънните нощи на редовите колеги. И да, за добре и реално работещите тавана трябва да е небето.

ПОЗИЦИЯ 23.08.2020 11:30:02

АБСОЛЮТНО ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ ОБСЛУЖВАЩА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, МЗ И НЗОК!!! СТАТИЯ НЯМАЩА НИЩО ОБЩО С МИЗЕРИЯТА И БЕЗПЕРИСПЕКТИВНОСТТА ОЧАКВАЩА В БУЛГАРИСТАН МЛАДИЯ ЛЕКАР! МЛАДАТА И ХУБАВА ГОСПОЖИЦА Я ОЧАКВАТ ВСЯКАКВО ОБСЛУЖВАНЕ НА АКАДЕМИЧНОТО СВЕТИЛО, КОЕТО ДА Я ТЛАСНЕ ПО АКАДЕМИЧНАТА СТЪЛБИЦА, БЕЗСМИСЛЕНИ "НАУЧЕН" ТРУД И "НАУЧНИ" ПОСТИЖЕНИЯ, ДОКАТО СРЕЩУ 800-1000 ЛВ. МЕСЕЧНО И ГОДИНИ АМОРТИЗАЦИЯ ПОКРАЙ НЕБЛАГОДАРНИ БОЛНИ, СЕ ПРЕВЪРНЕ В БАБА С МИЗЕРНА ПЕНСИЙКА!!! Вместо да затрива младост и хубост на нощни дежурства във вмирисани клиники край неплатежоспособни пациенти, каквато е млада и хубава, да иде на пилона в някое нощно заведение - ще изкарва по 800-1000 лв. на час/ платежоспособните баровци щедро мушкат в жартиерчето едри каймета/. За няколко години ще изкара парички за няколко апартамента от чиито наеми ще изживее единствения си живот, като бял човек. ДРУГАТА АЛТЕРНАТИВА ЗА ПРИЛИЧЕН ЖИВОТ ЗА МЛАДИЯ ЛЕКАР Е ЕДИНСТВЕНО ТЕРМИНАЛ-2 И ЧУЖБИНА! ОПРОСТАЧЕНОТО ОБЩЕСТВО В БУЛГАРИСТАН СВОИТЕ ЛЕКАРИ ГИ ПСУВА, БИЕ И РУГАЕ!

6666 23.08.2020 11:57:28

Горното е абсолютно вярно! Не залъгвайте младите доктори с бодряшки поръчкови статии за "светлото бъдеще", което ги очаква в България! Тези лъжи са в интерес на нищоправещите, алчни, бюрократични здравни администрации от всички степени, които няма да има какво да администрират, ако няма доктори на най ниското ниво - до леглото на пациената! Там е практическата медицина, но и с отговорностите, амортизиращите дежурства, безкрайните разправии с вечно недоволните пациенти, техните близки и алчни адвокати, безкрайните разправии с безбройните кърлежи - контролиращи, сартифициращи,обслужващи и мизерно финансиращи структури... ОТВРАТ!!! ЗА РЕДОВИЯ ЛЕКАР, ДО ЛЕГЛОТО НА ПАЦИЕНТА, СТАВА ВСЕ ПО-ОТВРАТИТЕЛНО ДА ПРАКТИКУВА ПРОФЕСИЯТА СИ! ЗА ТОВА НЕ СПИРА ПОТОКЪТ ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ 2, НО ОТ "РЕДОВИ" ЛЕКАРИ! НИКОЙ ОТ ОТВРАТИТЕЛНИТЕ, ЧУДОВИЩНО ДОБРЕ ЗАПЛАТЕНИ, ЗДРАВНИ АДМИНИСТРАЦИ НЕ Е И НЯМА ДА ЕМИГРИРА!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Асьов: При хора със свръхтегло лечението е само с медикаменти или операция
18.06.2024 17:44:23 Надежда Ненова

Д-р Асьов: При хора със свръхтегло лечението е само с медикаменти или операция

При индекс на телесната маса (ИТМ) над 25 до 26 препоръката е физическа активност и редукция на х ...

Митов: МЗ обеща да осигури парите за увеличение на заплатите в ДПБ и спешните центрове
18.06.2024 17:10:04

Митов: МЗ обеща да осигури парите за увеличение на заплатите в ДПБ и спешните центрове

Служебното ръководство на Министерството на здравеопазването е обещало да осигури средства за уве ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...