!
Вторник, 16 Април 2024
27
март
3
 

Д-р Емел Исмаил: От първото ми упражнение по неврология в 4-ти курс знаех, че ще стана невролог

Неделя, 27 Март 2022 | 11:39:16 Невена Попова
3

Д-р Емел Исмаил е специалист невролог. Завършила е МУ –Пловдив през 2006 г. През 2013 г. придобива специалност „Нервни болести“. От 2013 г. работи в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ - Кърджали. Сега е част и от екипа специал
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Емел Исмаил е специалист невролог. Завършила е МУ –Пловдив през 2006 г. През 2013 г. придобива специалност „Нервни болести“. От 2013 г. работи в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ - Кърджали. Сега е част и от екипа специалисти в областната болница, както и от екипа на МЦ “Авицена“ - Кърджали.

Д-р Исмаил, как избрахте медицината за своя професионална съдба?

Мисля, че моите родители – съзнателно или не съвсем – имат водеща роля в избора ми на професия. Те не са лекари, нито някой друг от семейството ни е, но може би семейната среда и възпитанието са това, което ме подтикна да избера тази професия, Устроена съм така, че помагам на хората и да се чувствам полезна е важно за мен.

С какво Ви привлече неврологията?

Аз още от първото упражнение по неврология като студентка в 4-ти курс знаех, че ще стана невролог. Сигурно звучи силно, но действително е така. Имах най-добрия асистент - д-р Найденов, упражненията бяха много интересни и увлекателни. Харесва ми, че е логична медицинска дисциплина, а и много актуална.

Кои са вашите учители в специалността?

По време на следването си съм имала няколко асистенти и лектори, които са ме впечатлили силно и са били пример за мен. Учила съм много от различни колеги през всички тези години, сред тях най-значим принос за професионалното ми развитие имат доц. Чалъкова, проф. Атанасова, проф. Захариев, за което им благодаря! Искам обаче да добавя и още нещо - че освен добрият учител е важна и добрата работна атмосфера. Благодарна съм на колегите си в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ за доверието и подкрепата. Знам, че винаги мога да разчитам на тях и че никога няма да ме подведат.

Промени ли се потокът от пациенти, които търсят Вашата консултация по време на пандемията?

Пандемията промени в известна степен живота на всеки от нас, но наистина се увеличи броят на пациенти с тревожни разстройства, главоболие и различни постковидни прояви - исхемични мозъчни инциденти, полиневропатии и така актуалната напоследък мозъчна мъгла.

Кое според Вас е най-важното, за да има пълноценно общуване между лекар и пациент?

Сигурно ще прозвучи банално, но освен професионализма, професионалното отношение, това са доверието и човечността. Да накараш болния да ти повярва, да си подадете ръце и да вървите заедно към общата цел. Да видиш доверието и благодарността в очите на пациента, на неговите придружители, е най- важното за всеки лекар.

Кои качества цените най-много у колегите си?

Ценя колегиалността, професионализма, умението да разбират другия, да бъдат добронамерени във всякакви ситуации и да разчитаме един на друг.

Какви са личните ви стремежи за професионално израстване?

Моето желание е да ставам по-добра в професията си, да следвам новостите в медицината и неврологията, а тя се развива с много бързи темпове.

Знаете, че се въведоха нови методи за лечение на мозъчно-съдови заболявания, има успехи в лечението на дегенеративните заболявания, особено деменциите, автоимунните заболявания. Старая се да съм в крак с новостите и да натрупвам практически умения.

Кои са ценностите, които отстоявате и които Ви ръководят в професията и живота?

Ценностната система на човек се изгражда и възпитава в семейството и през целия житейски път на човека. За мен честността, лоялността, всеотдайността, трудолюбието са водещи добродетели. Стараем се със съпруга ми да предадем тези качества и на нашите деца.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
D27H

Неждат Хаджъ 29.03.2022 03:08:18

Браво, Емел! Успех във всички твои начинания!

Говори ❤️ Київ 28.03.2022 13:45:22

Виталiй Кличко, кмет на Киев: - Специална военна операция! Не вярвайте на руската пропаганда! Това е война срещу украинския народ! Те вече унищожиха толкова много градове, сринаха сгради, убиха цивилни - жени, деца. Само в нашия град са убити повече от 300 човека, 4 деца, 16 деца са в болница. Повече от 1 000 души са ранени. Повече от 90 сгради са унищожени тук. Сравниха със земята Ирпен, той просто не съществува вече. Ирпен, Буча, Гостомел, Бородянка - те са изцяло разрушени. Половината Чернигов е разрушен, Харков, Мариупол. 80% от жилищните сгради са сринати. И те наричат това „специална операция“. Това е война срещу хората на Украйна, срещу цивилни граждани. Моля Ви, не вярвайте на руската пропаганда! Те казаха, че сме нацисти, че сме радикални, че сме екстремисти, че мразим руснаците. Това е лъжа! Всичко това е лъжа! Един пример - аз съм представител на Киевската общност, но моят първи език е руски, моята майка е рускиня и в половината ми тяло тече руска кръв! Как бих могъл да мразя майка си? Всичко това е лъжа. В Украйна съжителстват 17 националности, никога не сме били враждебни един към друг. Ние сме мирна страна, мирна нация. Бяхме! Сега взехме оръжията и искаме да защитим бъдещето си, семействата си, децата си. Ние вярваме в същите ценности, в които вярват в Европейския съюз и България!

Доктор, бежанец през Терминал 2 27.03.2022 21:44:10

Да заминава за "майката родина", където докторът е бог и го очакват уважение и достоен живот! В Булгаристан, бедна и ограбена държава, я чакат съсипващо денонощно слугуване не оставящо време за личен живот, мизерия, нищета и унизителен социален статус, докато се превърне в баба едва свързваща двата края с мизерна пенсия. UBI BENE, IBI PATRIA - другото е демагогия!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...