!
Събота, 27 Юли 2024
13
март
2
 

Д-р Илиев: Могат да се предоговорят количества ваксини, но не и да се прекратят договорите

Понеделник, 13 Март 2023 | 11:10:42
2

Възможностите за предоговаряне на този етап на договорите за COVID-ваксините не са големи. Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария, по повод утрешната среща в ЕК, на която здравният министър д-р Меджидиев ще з

Възможностите за предоговаряне на този етап на договорите за COVID-ваксините не са големи. Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария, по повод утрешната среща в ЕК, на която здравният министър д-р Меджидиев ще заяви за пореден път желанието на страната ни за прекратяване на договора с Pfizer/BioNTech за закупуване и доставка на ваксини срещу COVID-19.

„Принудени сме да закупуваме ваксини до 2025 година. Ние не само имаме ваксини за бракуване, ние бракувахме големи количества. Предстои да бракуваме тази година още 2,8 млн. ваксини. Това е огромен финансов ресурс. В България е видимо, че COVID ситуацията отмина. Второ, всички експерти коментират, че новият тип на вируса заобикаля тези ваксини. Третият въпрос е, че ние трябва да закупуваме бустерни дози. Ние имаме ниско ваксинационно число. На кой да ги прилагаме тези бустерни дози? Аз бях абсолютно категоричен пред ЕК, че България е твърдо за прекратяване договора с Pfizer/BioNTech за закупуване на ваксини“, каза преди седмица министър Меджидиев пред БНТ.

„Ако аргументът беше, че имаме голямо количество ваксини, които струват определени суми и България не използва, затова искаме да предоговорим количества – това би било разумен аргумент. Той обаче спомена като аргумент, че ваксините не са ефективни спрямо новите варианти – това не беше необходим аргумент, абсолютно ненужна реплика, която в основата си е невярна. Трябва много внимателно министърът да формулира исканията ни и аргументите към тях“, коментира д-р Илиев.

Той обаче уточни, че има възможност да се предвиди какви количества ни трябват на този етап. „Проблемът е, че много хора остават с впечатление, че изобщо няма да се внасят никакви ваксини. Не е ясно какво се случва с останалите ваксини. Не е и вярно, че много малко българи са ваксинирани, защото те са над 30% и трябва да могат да продължат да получават дозите си. Може и много други хора да решат да се ваксинират. В този смисъл трябва много внимателно да се преценява, а не да се говори ангро. Това е много голям проблем на всичките ни управленци в последните 20-25 години, че се говори винаги с едни високопарни фрази, за да се демонстрира голям ентусиазъм и активност, а в същото време зад тях се крият кухи намерения“, каза още д- Илиев.

По думите му в момента това, което може да се предоговори, са частично цени и количества. „България може да се споразумее за това какви количества не би искала повече да ползва или какви количества иска да ползва. Всичко зависи от намеренията на останалите държави. Трябва да имаме предвид, че в крайна сметка става дума за някакви договори, които имат обвързващ характер и не могат да бъдат променени от днес за утре. Всичко зависи от юридическите рамки на тези договорки. Възможно е всички европейски държави да са на мнение, че договорите вече не са изгодни, но тези договори имат юридически път, по който да бъдат променени или прекратени. Намеренията на министър Меджидиев са едно, а реалността какво ще се случи зависи от юридическия формат на договорите“, обясни д-р Илиев.

Той коментира и писмото, подписано от президентите Петър Стоянов и Росен Плевнелиев и бившия генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, което обвинява фармацевтичните компании, стоящи зад ваксините за COVID-19, че максимално са увеличили печалбите си, като са продавали дози „първо на най-богатите страни с най-дълбоки джобове“ и по този начин са виновни за много погубени животи.

„До голяма степен съм съгласен с повечето заключения в това писмо. Въпреки че виждам, че това в голяма степен не е справедливо, е напълно разбираемо. Не бива да забравяме, че държави, които получиха ваксини на много ниска цена, бяха и държави, в които нямаше никакво желание за ваксинация. Затова трябва да се научим да водим кампания и да убедим хората да се ваксинират при едно такова заболяване“, каза д-р Аспарух Илиев.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u9Dv

Запознат 13.03.2023 16:41:44

Този комисионер пак изпълзя.

Гост 13.03.2023 12:05:05

Аланколу започна и от международни договори да разбира. Ох боже


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...