Сряда, 28 Октомври 2020
23
апр
31
 

Д-р Илко Семерджиев: Лекарят не може да бъде монах в бяла престилка, затворен в болница

Публичните изяви, че частните болници трябва да бъдат отстранени от публичния ресурс са антиконституционни, смята бившият здравен министър

Вторник, 23 Април 2019 | 10:44:49
31

Интервю на д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването и създател на Националната здравноосигурителна каса пред телевизията на Медицинския университет във Варна

Интервю на д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването и създател на Националната здравноосигурителна каса пред телевизията на Медицинския университет във Варна.

Д-р Семерджиев, първият ми въпрос е свързан с впечатленията Ви от току що преминалата лекция. Как Ви се стори публиката,  студентите в залата и Вашите колеги?

Бях изненадан. Не го казвам от куртоазия. Имаше правостоящи. Очевидно колегите се интересуват и то сериозно от темата за българското здравеопазване. Приятно съм впечатлен от добрата организация, от изключително добрите условия, а и от самия факт, че имате телевизия – Медицинският университет във Варна. Проф. Иванов заслужава адмирации, защото такова нещо другите медицински университети нямат. Комуникацията с  обществото в сферата на здравеопазването е нещо изключително важно. Политиците са длъжници  на тази тема. Вие запълвате някаква ниша. Дано тя да се разшири.

Като се чуе в публичното пространство вашето име първо изниква образът  на бащата на здравната реформа. Кои ваши идеи успяхте да реализирате и кои не?

Всички. В периода  1997-2001 година ние на практика постигнахме онова, което трябваше да се направи като реформа  в здравеопазването. Естествено това е амбициозно казано, защото останаха стъпки и след това, които трябваше да бъдат направени. За съжаление повечето от тях не бяха направени, а някои дори се върнаха назад.  За да илюстрирам какво точно значи казаното, ще спомена, че ние планирахме здравната реформа в 100 стъпки. И в рамките на мандата направихме 79 от тях. 21 оставаше да бъдат направени за следващия мандат. По обясними причини ОДС не спечели втори мандат. Загубихме изборите и не можахме да направим тези  оставащи 21 стъпки. Но това,  което е лошо и което трябва да се каже също е, че следващите действия в здравеопазването върнаха системата още близо 30 стъпки назад. Тоест ние не сме наистина в изходната позиция, а имаме значителен регрес, който  се вижда и по дискусиите, които се водят в здравеопазването. И по недоволството, което така или иначе виждаме.

Ако сега сте здравен министър, кои са  първите 3 неща, които ще направите?

Поправяне на грешки. С това трябва да се започне. Има взети много грешни решения, които трябва да бъдат променени. И на първо място бих направил това в сферата на общественото здравеопазване, защото имаме гореща тема в момента – това е епидемията от морбили, която се разраства в България. Дължи се на факта, че в сравнение с 2017 г. през 2018 г. имаме значително спадане на имунизационния  обхват. Което означава, че здравните власти не са си свършили работата. За да е ясно какво означава точно това, нека да дам едно число. Близо 13 000 деца, подлежащи на задължителна имунизация срещу паротит, морбили и рубеола не са имунизирани. И това създава епидемична обстановка. Както виждаме броят на заболелите непрекъснато расте. Тоест наистина бих започна с тази сфера. Задължителния имунизационен календар. Той е изключително важен. Общественото здравеопазване силно зависи от него. И ако не бъде прецизно изпълняван, проблемите не само възникват, а причиняват страшни лавини и отново, за да дам илюстрация припомням 2010 г.,. когато имахме отново епидемия от морбили и тя достигна 25 000 заболели деца. Това означава не само, че тези  деца са страдали, но че родителите им, които са взимали болнични, са претоварили бюджета на НОИ за временна неработоспособност. Самите те през това време не са били на работа. Не са произвеждали това, което така или иначе е било нормално да произведат, тоест това се е отразило и върху икономиката на страната, върху БВП. Ето това е значението на системата на общественото здравеопазване. Тя се отразява във всички сектори, включително и на икономиката.

Има ли нужда от здравна карта?

Здравната карта е регламентирана в Закона за лечебните заведения още 1998 г. Тя оттогава съществува. Има нужда, но ако си спомняте 1999 г. правителството на ОДС, в което и аз участвах, направихме първата карта. Тя беше базирана върху медицински специалисти. Сегашните здравни карти третират лечебни заведения и тяхното разпределение  в страната. Включително брой на клиники, брой на легла, нива на компетентност, което е във висока степен абсурдно. Тоест концепцията за здравната карта на практика е унищожена от нейния първоначален вариант. Защо ние базирахме здравната карта върху лекари? Защото само лекарят лекува. Здравно заведение без лекари е просто къща  с тухли и керемиди. Да нормирате тухлите и керемидите  е ненормално. Трябва да се нормират лекарите и тяхното разпределение. Тоест това е нещо друго, което бих причислил към първоначалния въпрос, който ми зададохте – какво трябва да  се направи към момента. Да си направим онази здравна карта, която някога законът беше регламентирал. Тя би  помогнала. Всичко останало са упражнения с нисък резултат. Даже с блокиращ резултат.

Редно ли е публичен ресурс да се насочва към частни болници?

Определено. Медицината не е държавна, частна  или общинска. Медицината е наука и приложно изкуство. И там, където се практикува  с достатъчно качество, добър достъп и по някакъв начин икономически ефективна, няма значение каква е формата на собствеността. Нашата конституция казва, че всички собствености са равнопоставени. И в този смисъл публичните изяви напоследък, че частните лечебни заведения трябва да бъдат отстранени от публичния ресурс са антиконституционни от законова гледна точка, а от съдържателна гледна точка са невежи.

Ако трябва да дадете един съвет или да вдъхнете надежда на младите студенти в момента,. Които след  някоя друга година ще се влеят в редиците на младите медицински специалисти в България, защо да останат тук?

Първо защото са българи. Да изскубнеш корените си не е за  препоръчване. И всеки от нас е роден в родината си не просто, защото щъркелът тук го е донесъл. Тук са родителите му, дедите му. Цялата история на тази над 1300-годишна държава. И вместо да работи за чуждите общества е редно да работи за  себе си и за цялата онази верига от хора, благодарение на които съществува и е тук. На второ място защото българската здравна система не е лоша. Да, тя има дефекти, получени поради лоши решения, но те са лесно поправими. Системният дизайн е правилен. Така че при едно добро управление и при изправяне на грешките и вземане на добри управленски решения, българската здравна система може да бъде изключително атрактивна. Не на последно място, и с това  ще завърша този отговор, българската здравна система е и едно училище по гражданско поведение. Лекарят не може да бъде монах в бяла престилка, затворен в болница или в медицински център. Той трябва да бъде пълноценен гражданин на тази държава, да разбира добре системата, в която работи, регламентите, по които работи и да отстоява добрите решения. А българските лекари имат възможност за това чрез съсловната си организации и чрез участието си в националното рамково договаряне. Те са равнопоставен партньор. И ако желаят и имат компетентност, могат да постигнат всичко на масата на преговорите. Много малко държави предлагат такива възможности.
Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xYuX

кокото 27.03.2020 07:16:10

Ментараджиев

Уникален! Неповторим! Непогрешим! Гениален! Честен! 22.05.2019 13:07:00

Давайте клакьори, нафталинения Илко жадува за рециклиране. Има какво да се краде и съсипва още.

ммм, да 25.05.2019 00:40:59

Сега е зает с "отдаване"/проституция му казваха в миналото/ на стратегическа кауза как да си защити личния финансов интерес през агитация за вот за ГЕРБ, т.е. за Вебер, щото Илко щял да има УЖ директна връзка с Вебер да му търси сметка за ангажимента, който поел към България, когато той стане председател на ЕК. Ангажиментът е например инфраструктура до всяка точка, която ГЕРБ "строи" - елипсовидното кръстовище във Варна, което се наводни и булевард за 110 млн., върху който се срути свлачище, но беше пуснато преди акт 16. И, да, има за крадене и съсипване, защото винаги има "работни пчелички", които работят и отдават всичко от себе си, преди да разберат истината и се разочароват. Здравеопазването е нагледен пример, за съжаление. Катализатор за крадене и съсипване е прочутата българската народопсихология, като в този личен конкретен случай е просто завист и катализирана от това злоба, претворена в порочнa демагогия. Какво беше ДОМ "Здраве", нали, ако познавате фактите? Под надзора на агент "страхил".

:) 03.06.2019 00:23:27

Глупако, те се познават вече ровече от 20 години. Тъпак :)

Адмирации към Илко Семерджиев, като най-четящият здравен професионалист! 12.05.2019 00:58:38

Това е важно за комуникацията с различните мнения и интереси, както и широкият кръгозор, който е небходим за всеки здравен професионалист, който има заявка да знае кое и как се управлява в обществена полза!

Гост 29.04.2019 20:25:06

Риторичен въпрос. А риторичният въпрос е шаблонно оръжие на жени и психопати според един шотландски писател Ървин Уелш. Добре, признавам, привлякохте ми вниманието, но спирам до тук, защото квалификациите не са аргумент в нито един спор. А само загуба на време и енергия, които е по-добре да си ги спестите и пренасочите към по-благодатни дела. Бъдете здрав и успешен!

... 29.04.2019 20:27:50

Постът ми е към Гост 29.04.2019 15:51:51.

Памет за Чернобил - 33 години от Ада 26.04.2019 14:47:10

Всички номенклатури носеха хранителните си продукти в Института за ядрени изслeдвания и ядрена енергетика, за да бъдат изследвани. А народът ни нагъваше радиоактивни храни. Върхът беше радиоактивния дъжд, под който нашите деца маршируваха в Първомайската, комунистическа манифестация! Така хубаво си живеехме при социализма! Комунистите са УБИЙЦИ на собствения си народ!

Гост 26.04.2019 13:41:39

33 години след ядрения ад в Чернобил, простихте ли на комунистите и кагебистите?

Гост 27.04.2019 22:29:57

Простимо е, което е поправимо. За всеки искрено покаял се грешник и поел ангажимент за обезвъзмездяване по пътя към Голгота и лична промяна към по-добро. Ние не съдим, Бог отсъжда място за всяко наше решение. Ние имаме избор да продължим с тревога или с вяра, че можем и отстояваме добрите решения. Наш дълг е да имаме памет за такива трагедии, за да направим всичко възможно да не се повтарят. Наш дълг е да имаме памет за онези покаяли се служители, инженери, проектанти, медици, които си поеха кръста и направиха саможертва с живота си да спрат тази трагедия тогава. Бог избира най-силните духом войни за най-трудните битки! През ситото на живота преминават само истинските и стойностни хора. С времето всички други изчезват в небитието.

Гост 29.04.2019 15:51:51

Поправими ли са хилядите жертви и десетките хиляди уродства, последвали ядрената авария? Питам горния смирен кадесарин.

Джон Смит 30.04.2019 00:34:54

С какво се занимаваш, вариклечко.

Гост 25.04.2019 18:11:21

Респект!

Гост 24.04.2019 10:12:35

Илко Серсемеджиев е дървен философ и безработен лектор

А ти си 24.04.2019 10:22:20

ТРОЛ. Апропо, няма безработен лектор. Има само хора, които няма какво да кажат защото нищо не са направили в живота си. Затова никъде не ги канят, нямат собствени лица и имена, и никой не ги знае и не иска да ги знае.

Гост 24.04.2019 17:27:57

А Серсемеджиев например всички го знаят. Особено що за стока е

Тролчо, 24.04.2019 23:15:36

Всички го знаят защото си получават заплатите от парите, които той осигури на здравната система чрез задължителната здравна вноска. Само твоето малоумие е индивидуална проява на пълното ти невежество и простащина. Освен, ако си психично болен, на такъв приличаш.

Компетентен 23.04.2019 17:21:18

Здравната карта не е карта на тухли и керемиди, а на структури, в известен смисъл гарантираща и пазарното равновесие. Ако има карта и коректен платец на пазара, има и мотивация за покупка и приватизация на болниците. Сега кой идиот би купиш например областната болница ?

ха-ха 24.04.2019 08:17:19

ИЛИТЕРАТ

Гост 23.04.2019 16:52:19

Илко дървеният философ, безработният лектор

ти не си гост, ти си 24.04.2019 08:15:55

ТРОЛ

Doktor 23.04.2019 14:26:51

Това което казва е вярното решение за здравната система.

Лекар 23.04.2019 14:25:16

Този човек разбира здравната система!!! Защо не се вслушат политиците в това което говори? А отрицателните писания по тази тема са от блогърите на Фармамафията !!!

Гост 23.04.2019 13:46:30

А линк към академичната лекция?

Бай Ганьо 23.04.2019 13:32:17

Най-компетентния, най-подготвения човек в държавата... Само той може да направи реформата в сектор здравеопазване, дай боже, да се чува, да се мисли и действа, като него...., малко са, но ги има...!!! ..

Гост 23.04.2019 13:13:11

Има значение каква е формата на собствеността, защото пациентът трябва да е вцентъра на ситемата на здравопазването а не парите за частните болници.

Гост 23.04.2019 14:58:34

Не би трябвало формата на собственост да е критерий за качествени медицински услуги, така както и менижмънта, и националността. Неслучайно много наши пациенти пътуват за лечение зад граница, защото тук има неприложими методики в тези условия на системата. Пациентът търси качествено обслужване, но не знае как да се ориентира у нас. За целта съществува (по света) система на рейтинг на болниците и специалистите по обективни критерии. Ако се въведе в България такава система, то може да се мисли и за политика на планиран медицински туризъм на национално ниво. Не само да изпращаме, а и да приемаме пациенти. Защото медицината в България се развива добре за разлика от системата на здравеопазването, която деградира.

Компетентен 23.04.2019 12:42:07

Вай , вай ! Моебилито - най спешен проблем ? Системата - с правилен дизайн ? ЗдрАвна карта на докторите ? Вай вай :(

Ха-ха 23.04.2019 13:51:57

В какво си "компетентен", бе, неграмотник!

Гост 23.04.2019 14:23:54

в даване на семашковски комунистически идеи.

Ха-ха 23.04.2019 14:47:49

Личи ти. Илитерат.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Нови ограничителни мерки влизат в сила в четвъртък
27.10.2020 20:14:14

Нови ограничителни мерки влизат в сила в четвъртък

От 29 октомври, за 14 дни (т.е. до 12 ноември), с издадена днес заповед здравният министър въвежд ...

Томислав Дончев: В условията на пандемия МЗ може да се окаже по-важно от МФ
27.10.2020 17:47:27 Надежда Ненова

Томислав Дончев: В условията на пандемия МЗ може да се окаже по-важно от МФ

В условията на пандемия МЗ може да се окаже по-важно от МФ. Това каза вицепремиерът Томислав Донч ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...