!
Събота, 27 Юли 2024
26
май
1
 

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Работя с лекота и огромно удоволствие с колеги от всяка специалност

Неделя, 26 Май 2024 | 10:40:30 Невена Попова
1

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимназия “Акад. Л.Стоянов” в родния си град. През 2021г. завършва медицина с отличие в МУ- София. През февруари 2022 г. печели конкур
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимназия “Акад. Л.Стоянов” в родния си град. През 2021г. завършва медицина с отличие в МУ- София.

През февруари 2022 г. печели конкурс за лекар-специализант към Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ “Царица Йоанна- ИСУЛ” под ръководството на проф. Петранка Троянова и д-р Марияна Атанасова.

От 2022г. е асистент-редактор на “International Journal of Surgery and Medicine”.

Д-р Милушева е с изявен интерес в лечението на карцинома на млечната жлеза- провеждане на активно комплексно лечение и проследяване. Участник е в множество национални и международни симпозиуми по темата, автор и съавтор на редица научни публикации.

През 2023 г. е избрана за участие в два курса към Европейското Училище по Онкология (ESO) - “Основни принципи на онкологията” в Букурещ, Румъния и “Мастер клас по клинична онкология” в Милано, Италия, които завършва успешно с полагане на изпити.

Д-р Милушева, как решихте да станете лекар?

Истината е, че не помня някога да съм мечтала за нещо друго. Близките ми се шегуват, че винаги съм обичала да давам съвети и навярно затова интуитивно съм се насочила към медицината.

Какво предопредели избора Ви на специалност – поемате по пътя на онкологията още веднага след дипломирането си?

Дисциплините, които най-много ми допаднаха в студентските години, оформиха избора ми - голяма част от вътрешните болести, патология, патофизиология, фармакология. Комуникацията с пациента, както и възможността за проследяването му, са от нещата, които ми носят и най-голямо удовлетворение.

Реших да се насоча към Клиниката по медицинска онкология в ИСУЛ, където се провеждаха и упражненията по онкология в четвърти курс. Запознах се с екипа и беше любов от пръв поглед! Научих толкова много от всеки един от тях...

Кои са Вашите учители, на които дължите най-много за формирането си като лекар?

Във втори курс започнах работа в Спешно отделение към Александровска болница, където прекарах две години. Безценен опит, който дължа на всички колеги - лекари и медицински сестри, които работят там.

А що се отнася до онкологията, учителите ми са много. Д-р Вера Мегданова със своята безрезервна отдаденост към пациентите, беше първият човек, който ми показа смисъла на специалността. Впоследствие се запознах и с д-р Маргарита Таушанова и д-р Мариана Атанасова, които гордо мога да нарека свои ментори!

Това бяха и специалистите, които оформиха интереса ми към карцинома на млечната жлеза. Разбира се, началникът на клиниката – проф. Троянова, както и ръководството на болница „Царица Йоанна - ИСУЛ“, които ми дадоха и продължават да ми дават възможност да се развивам в сферата.

В хода на специализацията се срещнах и с проф. Седлоев и д-р Ушева- двама изключителни професионалисти, които ми се довериха и от които продължавам да се уча!

Няма как да не изброя и целия екип на клиниката, които ме накараха да се почувствам на мястото си- д-р. Кремена Василева, д-р Самуил Кътов, д-р Йордан Христов и д-р Йоана Попова, д-р Вероника Борисова, д-р Георги Димитров и д-р Александра Цветкова, всички медицински сестри, санитари и секретари.

Неизчерпаем източник на знания и идеи за мен са и утвърдени специалисти като доц. Ася Консулова, която с радост споделя своят опит с мен и всички по-млади колеги.

Вече имате няколко участия в авторитетни международни научни форуми. Разкажете за тях. Как избрахте темите, които представихте, как премина подготовката Ви?

Преди година и половина кандидатствах и бях допусната до участие в два обучителни курса към Европейското училище по онкология - основен онкологичен курс и мастерклас по клинична онкология. Обученията се проведоха онлайн в продължение на месец, като за всяко от тях положих финален тест. След успешно издържан тест бях допусната до следващия етап- обучение на място в продължение на седмица. Запознах се с много колеги от водещи онкологични центрове по света, с някои от тях продължавам да контактувам. Успях да представя и два наши случая.

Отидох там леко притеснена, с нагласата, че навярно колегите от чужбина са много по-опитни и подготвени от нас. Оказа се, че срещаме сходни трудности в лечението и общуването с пациентите. Върнах се горда с начина, по който работим и се справяме дори с най- трудните случаи в България.

Наскоро заедно с д-р Ушева успяхме да представим и най-голямото популационно проучване за жени с множествени карциноми на млечната жлеза в България на най-големия европейски конгрес посветен на карцинома на млечната жлеза- ESMO Breast.

Най-трудната част е събирането на такава голяма бройка пациенти, особено предвид липсата на електронно здравеопазване. Пациентите са проследявани в рамките на 10 години! За това основна заслуга имат проф. Седлоев и д-р Ушева. Постерът беше приет с голям интерес както от журито, така и от останалите участници.

Към кои проблеми в онкологията смятате да се насочите в бъдеще?

Определено смятам да се фокусирам върху карцинома на млечната жлеза. Той включва няколко различни заболявания в едно - с различна биология и поведение. Поради това са необходими и задълбочени познания както за диагностиката, подходящия план за лечение, така и за последващото проследяване.

Болницата, в която сте специализирала и в която работите, е многопрофилна и предлага много възможности за интердисциплинарна работа, имате и много млади колеги в различните клиники. Предимство ли е това?

Категорично е предимство. Работя с лекота и огромно удоволствие с колеги от всяка специалност. Помагаме си и се учим един от друг!

Онкологичните заболявания изискват комплексно лечение и с радост мога да кажа, че в ИСУЛ то е абсолютно достъпно за всекиго.

Разкажете за съвместната си работа по проблемите на рака на гърдата заедно с хирурга д-р Славяна Ушева.

Д-р Ушева е от онези хирурзи, които са безкрайно загрижени и ангажирани във всеки един етап от лечението на пациентите си. Паснахме си веднага и като начин на работа, и като характер. Д-р Ушева и проф. Седлоев са от малкото хирурзи, които са добре запознати със световните насоки за лечение на карцинома на млечната жлеза и винаги се съветват с нас онколозите, с лъчетерапевти, патолози и образни диагностици. Именно така смело мога да кажа, че осигуряваме грижа за пациентите с карцином на млечната жлеза на световно ниво!

За съжаление, хората в България са загубили доверие в лекаря и когато става въпрос за онкологично заболяване, търсят помощ в чужбина. Това е абсолютно неоправдано, особено при пациенти с карцином на млечната жлеза. Имаме достъп до най-новите медикаменти и техника, които са безплатни.

Със съвместните ни участия в различни форуми в чужбина целим да покажем, че има възможност за академично и клинично развитие в България и резултатите, които постигаме, са съизмерими с тези на западните страни. Разбира се, това би било невъзможно, ако не работим в мултидисциплинарен екип.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Имам страхотно семейство и приятели и колкото и клиширано да звучи, времето прекарано с тях е моят начин за разтоварване- от разходка в квартала до пътуване в чужбина.

Баща ми е художник, аз не наследих неговия талант, но пък се научих да ценя и да се наслаждавам на изобразителното изкуство и не само. В свободното си време обичам да посещавам галерии, театрални постановки и филмови прожекции. Българите сме късметлии в това отношение- имаме страхотни творци!

Спортувам ежедневно, което определено ми помага да се справя със стреса от работния ден.

Коя е най-голямата Ви мечта, която искате да видите осъществена в близко бъдеще?

Аз съм мечтател и оптимист, така че имам повече от една голяма мечта, както в личен, така и в професионален план. Един от сериозните проблеми на здравеопазването в България е късното откриване на онкологичните заболяванията. Спрямо колегите на запад, ние имаме огромен опит с онкологичните заболявания в метастатичен стадий. Затова мечтая за страна, в която превенцията и профилактиката са приоритет. Мечтая да лекувам заболявания в ранен стадий, а с това и по-често да съобщавам хубави новини на пациентите си - че са здрави!



Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UWHk

онкотуризъм 26.05.2024 12:41:44

Онкофармакологичните фирми и паразитиращите към тях онколози правят една чудесна финансова симбиоза.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...