!
Понеделник, 15 Юли 2024
01
авг
34
 

Д-р Йоана Попова: Доверието на пациента е най-голямата награда за труда ни

Неделя, 01 Август 2021 | 09:36:36
34

Д-р Йоана Попова е възпитаник на МУ - София. Завършва образованието си през 2020 г. и започва работа в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", след като е била доброволец там по време на следването си. Специализира медицинска онко
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Йоана Попова е възпитаник на МУ - София. Завършва образованието си през 2020 г. и започва работа в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", след като е била доброволец там по време на следването си. Специализира медицинска онкология, я мечтата й е да се посвети не само на пациентите с онкологични заболявания, но и на научните изследвания в областта на злокачествените тумори и новите възможности за  лечението им.

Д-р Попова, Вие сте сред най-младите специализанти по медицинска онкология в МУ - София, разкажете накратко за себе си. Имате зад гърба си освен няколко години следване, и академични постижения, и работа като доброволец. Как ги съчетахте? 

Родена съм през 1991 г. в Плевен. Средното си образование завърших в Гимназия за преподаване на чужди езици в родния ми град, след което продължих образованието си във Великобритания и взех бакалавърска степен по Фармакология от Университета в Нюкасъл с дисертация на тема „Прогностично значение на хромозомни аберации при остра миелоидна левкемия“. По време на обучението си там доброволствах в организации като Teenage cancer trust, St. John Ambulance и в хосписи Marie Curie cancer care. Завърших медицина в Медицински университет София през 2020 г., като по време на обучението си доброволствах в Клиника по лъчелечение, метаболитна брахитерапия и медицинска онкология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Там, водена от отзивчивостта и професионализма на колегите, направих първите си стъпки в онкологията. От 2021 г. съм специализант по медицинска онкология в клиниката. Член съм на БАМО (Българска Асоциация по Медицинска онкология), ESMO ( Европейско Общество по Медицинска онкология) и ASCO ( Американско Общество по Клинична онкология). Интересите ми са в областта на солидните тумори и новите терапевтични възможности за лечението им.

Как избрахте медицината за своя съдба?

Израснала съм в семейство на лекари, отдадени на призванието си. Това ме направи не само свидетел в ежедневието на лекаря, но и на неговата роля в едни от най-драматичните моменти от живота на пациентите. Разлиствах учебниците по медицина и не можех да скрия желанието си някой ден да прилагам тези знания, за да помагам. С годините това любопитство се превърна в предизвикателство и любов към медицината. Тогава разбрах, че това е пътят, по който трябва да поема.

Какви Ви накара да се посветите на онкологията?

 Първият ми досег с онкологията беше на конференция по фармакология. Случайно попаднах на лекция, в която се разясняваше биологията на туморната клетка, методите й за избягване на имунния отговор на организма и начините, по които ние използваме слабостите й, за да я таргетираме. Започнах да се интересувам от съвременните терапии в онкологията, но знаех, че трябва да се запозная с реалната практика. През следващите години имах късмета да се обучавам и да наблюдавам работата на изключителни професионалисти в сферата на онкологията в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“. Там се запознах с предизвикателствата на специалността, с нейната динамичност и отговорност. Впечатли ме отдадеността на колегите, които ми показаха, че за да си добър онколог, трябва не само постоянно да си информиран за новите схеми на лечение, но и да спечелиш доверието на пациента.

Променя ли се според вас представата на хората за заболяването „рак“, склонни ли са пациентите и близките им по-лесно да преодоляват стреса от поставянето на диагнозата и да не остават подвластни на чувството за обреченост и безнадеждност?

Според мен все още съществува стигма около онкологичните заболявания и страхът от диагнозата кара хората да потърсят лекарска помощ прекалено късно. Голяма част от пациентите не са запознати с възможностите на съвременната онкология, а истината е, че колко по-рано диагностицираме заболяването, толкова по-голям е шансът за успех от лечението. В последните години забелязвам положителна тенденция в сферата на профилактиката – промотиране на здравословен начин на живот, схеми за провеждане на редовни профилактични прегледи, различни кампании за подпомагане на пациенти. Хората се интересуват все повече от методите за скрининг на злокачествени заболявания, което ме кара да си мисля, че митовете около онкологичните болести започват да се развенчават.

Когато коментираме диагнозата с пациента, ние се опитваме да го уверим, че днес това не е присъда и успяваме да овладеем заболявания, които преди са били с по-лоша прогноза. Въпреки това пациентите и техните близки приемат диагнозата по различни начини и не бива да забравяме, че всеки пациент има нужда от психологическа и морална подкрепа не само по време на лечението си, а и след това.

Разкажете за случаи от практиката Ви, които са Ви донесли удовлетворение и радост от досега с пациента.

Спомням си за един случай, при който разяснявах резултатите от изследванията на пациент, които показваха пълна ремисия. Думата удовлетворение не може да опише това, което изпитах, когато пациентът стисна ръцете ми и видях колко благодарен е за грижите, които сме положили до момента. Но признанието на пациентите се вижда не само в най-радостните им моменти. Няма да забравя как, обяснявайки на една пациентка необходимостта да продължим терапията, въпреки всички трудности, през които беше преминала, тя ми каза: „Добре, напълно Ви се доверявам!“

Комуникацията с пациентите всеки ден ме изпълва с удовлетворение и възхищение пред човешката воля.

Какво Ви мотивира да поемете по пътя на академичното развитие - в момента сте в процедура за асистент в Катедрата по нуклеарна медицина, лъчелечение и онкология при МУ – София?

Винаги съм смятала, че ако притежаваш умения и знания, трябва да се опиташ да ги споделиш. В много случаи това помага да осмислиш материята, която преподаваш, на по-дълбоко ниво, помага ти да станеш по-добър професионалист.

 Как според Вас се развива онкологията в България като наука и практика?

Онкологията е една от сферите в България, които в последните години се развиват с такава скорост, че нашите пациенти в момента получават лечение и грижи на европейско ниво. Мисля, че с таланта и устрема на специалистите по медицинска онкология, които имаме, развитието на онкологията в България ще продължава да се развива в положителна посока и занапред.

А Вашият собствен път - какъв бихте искали да бъде той?

След като завърша специализацията си, бих искала да се занимавам както с клинична работа, така и с научна – проучване на нови терапевтични таргети в онкологията и разработване на нови методи за лечение. Също така бих искала да се занимавам с програми за превенция и профилактика на онкологичните заболявания.

Какво искате да пожелаете на колегите Ви, с които заедно поемате напред към тайните и предизвикателствата на онкологичната наука?

 Бих искала да пожелая на колегите си да запазят своята целеустременост, любознателност и отдаденост към пациентите. Бих искала да им кажа да не губят своята борбеност въпреки предизвикателствата, които им предстоят, и да не забравят, че поверявайки живота си в нашите ръце, пациентите ни даряват с привилегия, която оправдава всички наши усилия и трудности.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
z7B*

Пациент 04.10.2022 23:30:24

Diana Aleksandrova, мисля, че не сме виждали един и същ лекар. С нас беше много мила и професионална, когато никой не искаше да лекува мъжа ми, само тя го взе... Благодарни сме й за всички усилия!

Diana Aleksandrova 09.09.2022 02:36:21

Не съм доволна от това подобие на лекарка.нито има подход към пациентите, нито разбира от работата си след като смесва понятията химиотерапия и генна терапия. На мъжът ми каза в очите, че е безнадеждно болен и да седи и да умира........пълна нещастница!!!!

Доволен! 28.10.2021 18:04:44

Тази млада докторка наистина взема присърце нещата с онкоболните. На мой много близък , единстено тя, взе присърце нещата и с каквото можеше помагаше, за да се продължи лечението на солидния тумор. Това, че е дете на лекари, не означава , че призванието ѝ не е да лекува и да е добра в срмейната професията , която е решила да продължи. Успех д-р Попова и бъдете все така любезна и съпричастна към онкоболните Ви пациенти!

И аз да кажа нещо 06.08.2021 23:04:06

И така да е, какво от това. Дори майка и и баща и да са известни и богати, какво от това. Вие просто сте едни жалки завистлива влечуги, които освен за сеирджии за нищо друго не стават. Само можете да дюдюкате.

Mother 06.08.2021 21:39:29

Ти пък откъде познаваш майка и и баща и. Защо лъжеш. Като лъжеш, гледай да не си оплюеш брадата. Аз съм майка и и мога да ти кажа, че черна джипка не съм карала никога. Кажи нещо за мен да те видя коя си или кой си. Джиджи съкратено от Джендър ли е?

Djdj 06.08.2021 01:53:37

Ako znaete samo koi sa maika i bashta i na taq doktorka, oshte prez 90te se razkarvaha iz grada s cherni djipki.. Nishto chudno che za neq sa pisali.. Na neq ne i trqbvat pari i BmWta ima si gi ot malka..

Makarona 05.08.2021 23:15:11

Da be, schte I kupiat BMW. Te ne moga da si izbarschat zadnizite. Dori ne migat da napischat nischto smisleno. Koi znae kolko sa zagubeni. Moje I da sa lapeta

Пони 05.08.2021 23:11:25

Майко. Откъде се взе тази простотия. Наркоманчета

Изрод 05.08.2021 23:09:51

На "Пациент" - а така ще му ошетам биберона, идиот такъв, че ще го скопя

Яяяя 05.08.2021 23:06:39

Ако вие тъпанари и купите БМВ може и да кара. Простаци и комплексари да не продължавам, че ще стане много вулгарно

Аз 05.08.2021 23:03:26

Големи глупаци има. И винаги ще има. Не е щерка на някого. Бъдете сигурни. Но вие сте изроди. Какви глупости пишете. Не еи ли е срам малко поне. Такива като вас ще опорочат всичко. Идиоти. Дано да бъдете наказани справедливо!!!

Surg 05.08.2021 18:22:35

Поредната нечия щерка или снаха в период на промоция, с поръчково интервю, зер, да и се чуе името, всичко е организирано, но и тя ще кара бмв ако говори глупости за пред хораата

ДР ХАУС 04.08.2021 21:38:53

КОЛЕЖКЕ. ЩЕ ТЕ ИЗЯМ КАТО МЕДЕНКА! ЩЕ ТИ ПРЕПОДАВАМ МНОГО РАБОТИ ДА НАУЧИШ! БРАВО, СЛАДУРАНО!

Гост 08.08.2021 08:53:51

Гнусен педал, стига си цапал името на Dr. House.

Пациент 05.08.2021 14:35:33

Ако тази котаранка ми ошета биберона, ще я наградя с доверие!

ДР ХАУС 05.08.2021 22:05:08

ИСКАМ ЧИСТО ГОЛА ДА МИ ВИКА ПА ПАААА ПАААААА ....

Гост 08.08.2021 08:54:25

Гнусен педал, стига си цапал името на Dr. House.

Добронамерен 03.08.2021 10:32:47

Пожелайте на младата лекарка успех в това което и харесва да прави и да стане добър специалист

Про 03.08.2021 10:01:11

Три дни "Ихо" и после тихо. Къде са ви злобните, хейтърски и комплексарски подмятания на неуспели хора, обвиняващи мутри, дърти професори, неблагодарни пациенти и всичко, което мърда, но не и себе си

B. B. 02.08.2021 22:56:09

Тулупи

Код интелект 02.08.2021 22:21:30

Много бъркате желанието на един млад човек да работи и помага на хората с онкологични заболявания с политиката. Малко сикаджии, даже може би никой от тях няма да има нужда да се лекува в онкология. Обикновено те се изтрепват взаимно още в млада възраст. А комунизма никога няма да се върне. Защо не написахте нещо и за КГБ.

агент-провокатор 02.08.2021 15:29:35

Става за министър на Славчо, я какво CV има! Даже и за министър-председател става!

Код интелект 02.08.2021 11:50:42

Не всичко е пари, приятели! Трябва преди всичко да сме хора. Ако не са такива като нея, оставащи в "Булгаристан", кой ще ви лекува!? Дърдорковци. Нищо хубаво не казахте, само помия.

Забелязал 02.08.2021 16:43:36

"Не всичко е пари, приятелю!" - това го кажи на автомонтьора, дограмаджията, фаянсаджията, водопроводчика, арматуриста ... и айде да не продължавам нататък в редицата, че ми побеля косата! Там тази добра и стара максима НЕ ВЪРВИ. Защо ли така?

ghost 03.08.2021 05:56:39

Да си станал нещо от изброените, приятелю...ще можеш да се преквалифицираш дори и с побелялата си коса. Заварчиците са даже дефицитни...

Гост 03.08.2021 16:57:00

Няма да се преквалифицирам, а ще те науча да си плащаш подобаващо на лекаря.

Гост 02.08.2021 16:07:00

Не всичко е пари ,особено вашите пари,които никога няма да извадите да си платите при доктора, а само за шльоковица , цигари и ку рви. Не всичко е пари ,особено когато си кътате вашите пари и чакате безплатното от комунизма. Иначе си правите тънки сметки как няма да бачкате за 900 лева НА ОНЯ, нали.....?

Гост 02.08.2021 12:05:39

Да сме хора и да им погъзуваме без пари ли. Я се скрий.

Гост 02.08.2021 09:55:13

Бих посъветвал младата и хубава колежка след като вземе специалност да си намери работа в реномираната международна научно-изследователска компания за лекарствени иновации ICON. По отношение на заплащането и условията на труд,както и на колектива ще се почуствува като американски лекар. Може да работи тук, може винаги да смени работното си място във всяка точка на света.

66 02.08.2021 08:57:24

Поръчкова статия, която с бодряшки тон успокоява, че бодрата и всеотдайна млада смяна иде и комунизмът в здравеопазването ще продължи! Тази хубавица, ако има ум в главата, ще запраши за чужбина, където докато е млада, може да се продаде много по-успешно вместо в Булгаристан да слугува за жълти стотинки. Така ще е, докато в Булгаристан се дават луди пари на футболисти и мафиотски фирми, а докторите са оставени да мизерстват с натякването за Хипократовата клетва. Българинът не пести пари за да си увреди здравето/ за алкохол, цигари,наркотици/. Когато закъса гледа да мине метър и се цигани дори за жалката потребителска такса.

Пенсионер 01.08.2021 23:52:27

Такава сладурана можеш ли да не я заобичаш! Дано не затрие младост и хубост в слугуване на дърти професори и неблагодарни пациенти, докато се превърне в баба с мизерна пенсия!

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 02.08.2021 06:29:51

Със сигурност ще стане така, ако остане тука да подгъзува на сикаджийските мутри, лакеите и доносниците им!

Георги Пенев 01.08.2021 15:37:11

Др. Попова (Йоанка) обичам ви!!!

Гост 02.08.2021 16:10:41

Дори не знаете как се съкращава доктор .Др е другар ,Никога няма да скъсате с безпросветния соц.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нито един нов случай на морбили за миналата седмица
15.07.2024 17:22:41

Нито един нов случай на морбили за миналата седмица

След пет поредни седмици на регистриране на нови случаи на морбили у нас, за миналата седмица не ...

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница
15.07.2024 16:59:16

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница

От два месеца в болницата в Горна Оряховица има назначен психолог, който оказва подкрепа на пацие ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...