!
Сряда, 24 Април 2024
06
апр
3
 

Д-р Йорданов: Заплащането трябва да бъде на база квалификация и свършена работа

Трябва да се подхожда малко по-твърдо към безотговорните пациенти, смята лекарят

Сряда, 06 Април 2022 | 11:45:30
3

Много е важно заплащането в здравеопазването да бъде на база квалификация и свършена работа, а здравната услуга към пациента да е пропорционална на тяхната отговорност към тази здравна система. Това казва д-р Станислав Йорданов от Клиниката по УНГ боле

Много е важно заплащането в здравеопазването да бъде на база квалификация и свършена работа, а здравната услуга към пациента да е пропорционална на тяхната отговорност към тази здравна система. Това казва д-р Станислав Йорданов от Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ” пред БНР в навечерието на Световния ден на здравето - 7 април.

„Не казвам, че всеки няма право на здравна помощ, но мисля, че трябва да се подхожда малко по-твърдо към безотговорните пациенти“, коментира д-р Йорданов.

По думите му години наред в България битува мнението, че здравеопазването е безплатно. „Американците казват: „Безплатен обяд има само в капана на мишката“. Здравеопазването е една от най-скъпите сфери и разликата у нас и в другите страни е кой плаща сметката. У нас сметката е обща и никой не е доволен – и лекаря, и пациента, а парите отиват някъде другаде“, смята медикът.

По думите му липсата на ефект от прираста на финансов ресурс в здравеопазването говори за това, че този финансов ресурс не се използва по предназначение.

„Контрольорите на здравната система и финансистите трябва да кажат къде отива този ресурс. Аз смятам, че е изключително полезно да се въведе т.нар. индивидуална здравна карта – нещо което обсъждаме от години и то не случва. Това според мен е един от механизмите, който ще ограничи силно изтичането на финансови потоци от здравеопазването. Всеки един пациент ще бъде контрольор на този финансов ресурс. Когато отидете някъде и ви се направи интервенция или процедура, и ако ви бъдат изтеглени от вашата лична здравна сметка определени средства, вие ще знаете тези пари за какво са отишли. Докато сега бъркаме в „общата каца с мед“ и никой не го интересува какво се случва. С индивидуалната здравна карта ще се повиши и отговорността на пациентите към здравното осигуряване, защото има много голям процент на здравнонеосигурени пациенти. Те казват, че не ползват здравна помощ, но може веднъж да им се наложи и сумата за това лечение да е огромна. За много пациенти е по-важно да си плащат цигарите, но не и здравните вноски. И тук се питам - кое е приоритет за пациентите“, каза д-р Йорданов.

Той допълни, че е необходима реформа по отношение на „пътечното здравеопазване“, защото всеки пациент е индивидуален случай.

„Заради този вид заплащане на база цена на клинична пътека, често идва пациент с епикриза и казва – „Това не са ми го правили“, но го има и другия случай. Доскоро нямахме спешна диагноза за „Остър ларингит“ - то не съществуваше като спешна приемна диагноза допреди няколко години. И като дойде дете с остър ларингит и задух, ние не можем да го приемем и да го лекуваме по клинична пътека, освен ако не му бъде извършена трахеотомия. Тоест, ако ние успеем да овладеем състоянието с медикаменти, без да го оперираме, това не се включваше към никаква клинична пътека. Това дете е спешно, подлежи на спешна хоспитализация и въобще не стои въпросът дали да се приема или не, но ние бяхме принудени да пишем някакви други диагнози, за да се лекува това дете и да се плати клиничната пътека, което е безумие... А чрез клиничните пътеки се източва Касата, това е основният механизъм за потъване на тези непрекъснато нарастващи финансови потоци от системата“, каза още д-р Йорданов.

В отговор на въпрос дали трябва да отпаднат общопрактикуващите лекари в сегашния вид на системата, д-р Йорданов заяви, че години наред се е инвестирало в тях и ако това се случи, ще настъпи пълен хаос. „Личните лекари имат важно място и не е удачно да се прави реформа в тази посока, защото тези колеги поемат голяма тежест от здравната система“, посочи той.

Според него, за да се разпредели правилно ресурсът в здравеопазването, трябва да се оценят разходите за всяко едно отделно заболяване, интервенция и парите да се разпределят коректно – да няма недооценени специалности за сметка на други.

Д-р Йорданов пожела за 7 април на колегите си да виждат повече усмихнати пациенти. „Усмивката на болния е щастието на лекаря“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fz1@

Гост 06.04.2022 21:55:27

"Заплащането трябва да бъде на база квалификация и свършена работа....." ГОЛЯМА ГЛУПОСТ ИЗКАЗВА ТОВА НОВОИЗЛЮПЕНО ДОКТОРЧЕ!! ТОГАВА НА ПОЖАРНИКАРИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩА НА ИЗГАСЕН ПОЖАР, НА ВОЕННИТЕ ЗА СПЕЧЕЛЕНА ВОЙНА, НА СПАСИТЕЛИТЕ НА ПЛАЖА ЗА ИЗВАДЕН ДАВЕЩ СЕ, НА ФУТБОЛИСТИТЕ САМО ЗА СПЕЧЕЛЕН МАЧ ....... НА ДОКТОРИТЕ, ДОРИ ДА НЕ СА ПРЕГЛЕДАЛИ И ЕДИН ПАЦИЕНТ, ТРЯБВА ДА СА ЗАПЛАЩА ДОБРЕ ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СА НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ ДА ПОМОГНАТ ЗА СПАСЯВАНЕТО УЖ НА НАЙ ЦЕННОТО- ЧОВЕШКИ ЖИВОТ! КОГА НАЙ-ПОСЛЕ ЩЕ СЕ ОЦЕНИ ИСТИНСКИ ТРУДЪТ НА МЕДИЦИТЕ? ЗА ТОВА СЕ ИЗНИЗВАТ НА ВЪРВОЛИЦИ ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ 2!

Лекар 07.04.2022 00:38:50

Ти май не си разбрал че сегашната система на специализирана доболнична и болнична помощ от 22 години се основава на заплащане за свършена работа. Откъде си паднал?

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 06.04.2022 13:59:37

„Възраждане“ на протест с надписи Z - РАЗСЛЕДВАНЕ НЯМА ЛИ ДА ИМА? САМОСЕЗИРАНЕ, НЕЩО? АЛО, АЛО Г-Н ГЕШЕВ?


Всичко за коронавируса
Още новини
Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните
24.04.2024 15:12:02

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните хора. Всеки пети пациент, койт ...

Нов КТД и в „Пирогов“: 7% повече за лекари, 12% – за специалисти по здравни грижи
24.04.2024 14:51:59

Нов КТД и в „Пирогов“: 7% повече за лекари, 12% – за специалисти по здравни грижи

Днес беше подписан новият Колективен трудов договор (КТД) в „Пирогов”, съобщават от б ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...