!
Неделя, 21 Април 2024
20
март
16
 

Д-р Катерина Маджарова: Мечтая за крепко здраве за близките ми и повече съпричастност между хората

Неделя, 20 Март 2022 | 11:31:18 Невена Попова
16

Д-p Катерина Маджарова е гастроентеролог в УМБАЛ и ДКЦ „Пълмед“, Пловдив. Завършва МУ-Пловдив през 2015г., а година по-късно преминава успешно основния курс и получава сертификат по ехоендоскопия от ENDO CLUB Academy Training, Хамбург.
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-p Катерина Маджарова е гастроентеролог в УМБАЛ и ДКЦ „Пълмед“, Пловдив. Завършва МУ-Пловдив през 2015г., а година по-късно преминава успешно основния курс и получава сертификат по ехоендоскопия от ENDO CLUB Academy Training, Хамбург. През 2015 г. е лекар специализант по гастроентерология към УМБАЛ "Пълмед". През 2016г. става съосновател на УС на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България, а от 2019г. До 2022 г. е заместник-председател на организацията. През 2019 година придобива специалност по гастроентерология. Участвала е в обучителни курсове и в голям брой български и международни конгреси. Д-p Маджарова е преминала едномесечен стаж по ендоскопска ехография в Сантиаго де Компостела, Испания.

Д-р Маджарова, как избрахте да се посветите на гастроентерологията?

По време на следването ми в Медицинския университет в Пловдив преминах през различни желания и стремежи за професионално развитие, предполагам както е при повечето студенти. Когато влизаш на различни упражнения, намираш вълнение, проявяваи интерес към различни области на медицината. Аз съм второ поколение лекар в семейството, майка ми и баща ми са лекари, но исках да вървя по собствен път. Накрая избрах една изключително многолика специалност – гастроентерологията. Тя включва образна диагностика, интервенционална ендоскопия и вътрешни болести. Освен това се развива с невероятни темпове във всички направления, което прави още по-вълнуващо практикуването й.

Освен клиничната работа, Вие сте и активен член на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози. Разкажете за изследователските проекти, в които участвате.

Асоциацията на младите хепатогастроентеролози е изключително активна организация, с която миналата година успяхме да осъществим VI национален конгрес, макар и онлайн заради създалата се обстановка. В него всяка година взимат участие голям брой студенти и специализанти по гастроентерология, хирургия, онкология, имунология като представят своите научни разработки или клинични случаи от практиката. Учим се взаимно.

През 2020 година публикувахме в Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases първото за България популационно базирано проучване за честотата на тези функционални чревни заболявания (ФЧЗ), организирано от нашата асоциация и Българското дружество по неврогастроентерология. ФЧЗ или нарушенията на оста „черво-мозък“ са чести заболявания, характеризиращи се с повтарящи се коремни симптоми, които не са свързани със структурни или биохимични аномалии. Около 40% от хората в света отговарят на диагностичните критерии за поне едно ФЧЗ. Това високо разпространение може да се определи като проблем за общественото здраве, тъй като тези заболявания увеличават разходите за здравеопазване на държавно ниво и водят до влошаване качеството на живот на пациентите. Изследваната група в проучването са български възрастни граждани, активни потребители в социалните мрежи.

Данните са събирани в периода май – август 2019 г. Всички участници са поканени да попълнят онлайн въпросник за общото им здравословно състояние, без да споменаваме, че целта на това проучване е да се изследват симптомите на храносмилателната система. Резултатите от него сочат, че всеки пети българин има синдром на раздразненото черво (СРЧ или Irritable Bowel Syndrome – IBS) и всеки десети - функционална диспепсия (ФД). Това е първото проучване за определяне на честотата на СРЧ, ФД и техния овърлап синдром, както и за оценка на рисковите фактори, свързани с тези нарушения в българското възрастно население. Резултатите са изключително ценни, тъй като попълват празнината в епидемиологичните данни за тези състояния в Източна Европа. Разбира се, нищо от това нямаше да се случи без изследователския и иноваторски дух на колегата ни д-р Радислав Наков, който, за жалост, ни напусна в края на 2021година. Това е една голяма загуба за българската и европейската гастроентерология.

Какво Ви мотивира най-силно да тръгнете по този път?

Това, което мотивира всеки лекар. Да помагаш на хората, да виждаш усмивката на лицата им след като са потърсили помощта ти. В нашата специалност има много хронични чернодробни заболявания и възпалителни чревни заболявания, които изискват проследяване в дълъг период от време, някои – до живот. С тези пациенти се развиват и друг тип отношения, донякъде бариерата в общуването пада и доверието им към нас е мотивиращо.

Какво цените най-много в общуването си с пациентите?

Това, което споменах и по-рано. Доверието между лекар и пациент е най – ценното, което можем да имаме. Без него ние не можем да практикуваме професията си качествено, съответно пациентът няма да получи адекватна помощ.

Имала ли сте критични ситуации, в които е трябвало бързо да вземете решение за начина на лечение и за бъдещето на пациента?

Критични ситуации при нас настъпват най – често при случаи на остро кървене от гастроинтестиналния тракт. В тези случаи кръвозагубата е масивна, налагат се спешни реанимационни мероприятия, ендоскопски изследвания, при които в най-добрия случай се локализира източника на кървене и се провежда ендоскопска хемостаза. Дори днес, въпреки напредъкът на интервенционалната гастроентерология, смъртността от гастроинтестинален кръвоизлив достига до 10% в световен мащаб.

Кои са Вашите учители в специалността?

Всеки един човек, с когото съм се срещала още от началото на специализацията ми, ме е научил на нещо, дал ми е нещо от себе си. Имам възможността да пътувам и да общувам с прекрасни специалисти, които са били отворени към нас, младите и са ни допускали до тънкото изкуство на медицината, отваряли са ни вратите към нея.

Много дължа на д-р Никола Боянов, началник на гастроентерологията към УМБАЛ „Пълмед“. От него научих още в началото, че има ли желание, има и начин.

Кои качества цените най-много у колегите си?

Трудолюбивостта, нестихващия стремеж към нови знания и честността. И чувството за хумор, разбира се.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Желанията са много, а времето никога не стига. Но когато има такова обичам да го прекарвам със семейството ми и приятели, да пътувам и да бъда сред природата. Често разпускаме с настолни игри, а в този сезон също така карам сноуборд.

Коя е каузата, на която искате да посветите работата си в близките години?

В България пациентите често търсят лекарска помощ, когато е твърде късно. Има много предотвратими заболявания, когато са установени навреме. Бих искала да се посветя на превенцията и профилактиката на заболяванията, за да ги спрем още преди да са се разгърнали.

Ще споделите ли коя е най-голямата Ви мечта – като лекар и човек?

Мечтая за крепко здраве за близките ми и повече съпричастност между хората.

 Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4yeT

Русе 21.03.2022 22:17:35

В рубриката “кой сте вие докторе “,представят млади лекари от цялата страна.Всеки може да прочете за тях.

Гост 23.03.2022 17:46:50

Интересно на какъв принцип ги подбират?

Гост 21.03.2022 21:39:43

Как пък точно това детенце се изказа - тотална репрезентация на нашата българска първомайска действителност. Югоизточна Европа на тепсия

Гост 21.03.2022 17:06:56

На тати момичето в на тати болницата...

Гост 20.03.2022 19:29:57

Много правилно, само на “нашите хора” децата остават в България. За останалите няма място. Баща й втори мандат е шеф на БЛС и промяна за младите лекари липсва. Освен за тези от семейството

Kastoria 20.03.2022 20:15:18

Като бягат в чужбина-“защо бягат”,като остават -“защо остават “!Угодия няма!

Гост 22.03.2022 13:59:35

не бе, просто повече деца да правят председателите на БЛС, че иначе ще останем без лекари

Лекар 20.03.2022 23:39:14

Не въпросът е друг - защо за по-голямата част от младите лекари няма достойно място в България? За момичето на тати отговорът е ясен.

Гост 20.03.2022 12:32:59

В Русия несъмнено имаме възраждането на нацизма. 1.Партията на Путин е основана от самия него и има ясни националистически идеи за бъдещето на Русия. В основата на тази партия лежи социалистическата идея, която никога не е изчезвала в средите на КГБ. 2. Продължаваща и дългосрочна милитаризация на руската икономика и провеждане на местни малки войни срещу съседни страни и завладяване на нови територии. 3. Забрана на граждански организации и партии. Забрана на опозиционните източници на информация. Масова пропаганда за избрания руски народ, който трябва да въведе новия ред в света 4. Улични екзекуции на политически опоненти и открити процеси срещу водещи интелектуалци и политици. 5. Антисемитизъм и етническа омраза към Украйна. За всичко там са виновни евреите. Няма украинска нация. Тя е непълноценна, неспособна на самоуправление и част от руската нация. 6. Масови събирания с националистически речи на новия лидер

Гост 20.03.2022 12:04:55

На тате момичето ли туй?

Мама 20.03.2022 19:45:52

Не,на мама е!

Гост 20.03.2022 17:28:42

И какво като е на тате. Да стане продавачка ли?

Гост 20.03.2022 18:32:27

просто да знае какво е непотизъм и да не го подкрепя с подобни безцелни интервюта

Мария 21.03.2022 20:47:50

Госта си задава въпроси и сам си отговаря.Чуди се къде да си начеше езика.Сигурно семейното поведение на госта е от най -достойните?Не ви е срам да говорите за семейно поведение на детето и къде го видяхте това недостойно поведение .

Гост 21.03.2022 11:11:23

явно е избрала недостойното семейно поведение за свой модел

Гост 20.03.2022 17:00:23

Същата. За това и важи "като има желание има и начин"


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...