!
Петък, 19 Юли 2024
17
окт
2
 

Д-р Колчаков: Криоаналгезията навлиза у нас, подготвят се специалисти за тази дейност

Методът е щадящ, с дълготраен ефект и е особено подходящ за онкологични пациенти, каза той

Вторник, 17 Октомври 2023 | 10:59:48
2

„Криоаналгезията навлиза и у нас, имаме контакти са най-утвърдените европейски и световни специалисти, които изработват международните стандарти по критериите на добрата медицинска практика. Стремежът е това лечение да стане достъпно, като се над

„Криоаналгезията навлиза и у нас, имаме контакти са най-утвърдените европейски и световни специалисти, които изработват международните стандарти по критериите на добрата медицинска практика. Стремежът е това лечение да стане достъпно, като се надяваме нашите здравни политици, Здравната каса, Комисията по здравеопазване в парламента да разгледат такава възможност“. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air анестезиологът д-р Иван Колчаков.

Той обясни, че нашите анестезиолози от години работят съвместно с водещия европейски специалист в областта на криоаналгезията д-р Игор Филиповски, вече имаме сертифицирани лекари за тази дейност, а предстои през тази седмица да се проведе обучителен курс и два уъркшопа в болници „Софиямед“ и „Пълмед“.

„Острата болка отдавна не е проблем в медицината. Хроничната болка обаче е световен проблем, особено при онкологични заболявания. Криооперацията е нова модерна дейност, която стъпва на отдавна известни принципи от времето на Наполеон. Неговият главен военен лекар е прилагал студотерапия като е заливал крайниците на войниците, на които е трябвало да бъдат ампутирани крайници. Постигат се три ефекта – обезболяване, свиване на кръвоносните съдове и намаляване на кръвозагубата и инфекциите“, разказа д-р Колчаков.

Той посочи, че през май в Копенхаген е имало работно посещение на група български лекари, като в датската столица е била основана международната асоциация по криоаналгезия.

„Нашият колега д-р Филиповски, който е завършил в Скопие, после дълги години е работил в Германия, сега в Дания, основа първият център по криоаналгезия в Копенхаген. Наскоро той бе поканен и в Норвегия да направи първия център. Той ще бъде тази седмица и в България, ще участва в първия европейски конгрес по хирургия на ръката, който се провежда у нас. Целият елит в хирургията на крайниците ще бъдат в Пловдив и ние организираме два уъркшопа в двете болници“, каза анестезиологът.

Д-р Колчаков посочи и предимствата на криоаналегзията.

„Болката се провежда чрез рецептори, които са на повърхността, и чрез нерви към мозъка. Целта е този нерв да бъде замразен и той да не провежда болката към мозъка. В миналото това се е правело с хирургичен разрез, с който са били прекъсвани нервите, което обаче е необратим процес. Ние го правим чрез модерна апаратура, чрез абокат една малка сонда отива до нерва и замразява участък от него. Той спира да провежда, нервът не се унищожава. Нервът е много деликатна тъкан, ефектът е дълготраен – 6 месеца, една година, до 2 години. При много от пациентите болката вече не се появява“, уточни д-р Колчаков и отново подчерта, че методът е особено подходящ за онкологично болни.

За разлика от анестезията с фентанилови помпи, криоаналгезията не създава зависимост и няма странични ефекти.

„На обучението, което предстои, ще участват и колеги специалисти по ехография, които разполагат с най-авангардната апаратура за откриване на нерви, защото е важно да се въздейства не върху моторни, а върху сетивни нерви. Един от пациентите ни е с карцином на простатата, с метастази в ребрата и с нетърпими болки“, даде пример д-р Колчаков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZM8V

Ехографист 17.10.2023 13:13:43

За да стане възможно въвеждането на тази техника е необходим ехограф висок клас с отличен Bi mode. Особено сетивни нерви-трябва висока разделителна способност, бърза смяна на кадри и още 9 неща. Иначе ще си мислим, че е нерв. Незнам колко хора са виждали наживо сетивен нерв с ехограф, но трябва особено стабилна и добра техника. Освен това прекрасно познаване на анатомията и вариететите. А те са достъчно в периферната нервна система. Производството на много виждащи метода, но неможещи да работят ще доведе до усложнения. А те с времето водят до парези и плегии. Има много описани случаи. Дано не е така.

Muncho 17.10.2023 19:58:47

Много сте назад с информацията, колега! Анестезиолозите отдавна работят ехо-навигирани техники на регионална анестезия - основно блокади!


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...