!
Събота, 20 Април 2024
09
юли
4
 

Д-р Маджаров: Бърза помощ трябва да е осигурена с предпазни облекла за всяко излизане на екипите

Когато воюваме, всички пари отиват за патрони, после ще смятаме колко ни е струвала войната

Четвъртък, 09 Юли 2020 | 17:30:21 Надежда Ненова
4

Преди години трудовата безопасност означаваше освен да се осигурят лични предпазни средства, да има и контрол върху прилагането им. Носенето на защитно облекло причинява дискомфорт, затова ролята на ръководството е да проследи как медикът тръгва на адр

Преди години трудовата безопасност означаваше освен да се осигурят лични предпазни средства, да има и контрол върху прилагането им. Носенето на защитно облекло причинява дискомфорт, затова ролята на ръководството е да проследи как медикът тръгва на адрес и къде отива. Тук виждам разковничето на проблема, защото много лесно се плъзнаха всички по плоскостта – лекарите са виновни.

Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net по повод смъртта на д-р Юлиян Стамов от ЦСМП-София. 49-годишния медик се е заразил от пациент, на когото е извършил пълни реанимационни действия, и пет дни по-късно почина. Във видеосъобщение до своя приятел д-р Робърт Михов д-р Стамов казва, че е откликнал на случая без информация, че отива при инфектиран и съответно без нужната защитна екипировка.

„Кой трябва да даде тази информация? Не може да караш обикновения човек да даде точни предварителни данни. Той може да е с дихателна недостатъчност и да умира и затова да е неподвижен, а в същото време на спешния телефон да каже, че не може да ходи. Проф. Мутафчийски го каза още преди три месеца: “Когато пациент идва в болница, първата ти мисъл трябва да е, че може да е заразен.” Същото важи и когато лекар отива при пациент у дома".

Според д-р Маджаров оставките няма да решат проблема. „Оставката сама по себе си води до структурни проблеми в организацията в продължение на поне два-три месеца. Решението не е в смяната на ръководството, а в това някой да каже истината, да посочи проблема и да се работи върху разрешаването му. Не знам дали в Спешна помощ не са притиснати и от финансови проблеми. Не случайно постоянно повтаряме, че трябва малко да се загърби финансовата рентабилност в момента. Когато воюваме, всички пари отиват за патрони. После ще смятаме колко ни е струвала войната. За мен Бърза помощ трябва да е осигурена с предпазни облекла за всяко излизане на екипите и след връщането им екипът да се дезинфекцира и после да се облича друг. Няма друг начин“, каза д-р Маджаров.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
v%ws

ПАЦИЕНТ до "Гост" 09.07.2020 22:47:40

"Медици в Сараево стачкуват за по-високи възнаграждения в условията на пандемия Четвъртък, 09 Юли 2020 | 16:52:40 " При това в съобщението има снимка на която се вижда докторска слушалка захвърлена върху дебела пачка банкноти в евро от която босненските лекари са недоволни като заплата! А нашият комуняга, Маджарчето, какво хортува - " да се загърби финансовата рентабилност в момента"! Докторите в Булгаристан да работят и мрат за жълти стотинки! Даже и те са им много - стигат им ръкопляскания от балконите! Пари с пълни шепи се раздават на мутрите, ритнитопковците, мафиотите....

Гост 09.07.2020 18:58:44

Браво д-р Маджаров! С това си изказване доказахте ,че сте председател на всички лекари в тази държава !

Гост 10.07.2020 18:29:40

Глупости бе клакьор. Заради това всички млади български лекари бягат от кочинката ти. Понеже няма никакъв лекарски съюз ,който да им защитава правата , не е само ограбването на труда на лекаря от мутрите от властта. Заплащането е унизително дори в непандемични условия, а в пандемични е направо СКАНДАЛНО . Ей затова ше си мрете в къщи без лекарска помощ есента и зимата. Добре дошли в италианския и белгийския вариант. Който оцелее да си прави сметка дали и за напред може да си позволи да си занемарява здравеопазването на африканско нива....

ПОЗИЦИЯ 09.07.2020 22:16:02

Д-р Маджаров:"......постоянно повтаряме, че трябва малко да се загърби финансовата рентабилност....." МАДЖАРОВ ПАК ГО ИЗБИВА НА КОМУНИЗЪМ НАПЪВАЙКИ ЗА БЕЗПЛАТЕН ЛЕКАРСКИ ТРУД ! АМАН! КАКВО ГО ВЪЗХВАЛЯВАТЕ, КАТО Е С МНОГО ТЕЖЪК ГРЯХ ПРЕД ГИЛДИЯТА ПОДПИСВАЙКИ НРД - УНИЗИТЕЛЕН И ЗАРОБВАЩ ЛЕКАРЯ И ТО ЗА ТРИ ГОДИНИ! ПРОДАДОХА ДОКТОРИТЕ КАТО НАЙ-ЕВТИНИ ПРОСТИТУТКИ! НА ОКОЛОВРЪСТНОТО 30 ЛЕВА Е "СВИРКАТА", А ЕДИН СИМП ПРЕГЛЕД МАДЖАРОВ СЕ СЪГЛАСИ КАСАТА ДА ГО ПЛАЩА 23 ЛЕВА. НЕ Е ЛИ СРАМОТА? КРАЙНО ВРЕМЕ Е БЛС В ТОЗИ СИ ВИД, СТРУКТУРА И ДЕЙНОСТ ДА СЕ РАЗТУРИ ЗАЩОТО ЗАЩИТАВА НЕ ИНТЕРЕСА НА РЕДОВИЯ ЛЕКАР И ПАЦИЕНТА, А НА МЗ, НЗОК И УПРАВЛЯВАЩИТЕ, КОИТО И ДА СА ТЕ!


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...

Бивши чуждестранни студенти на МУ – Пловдив споделиха опит с бъдещи зъболекари
20.04.2024 11:40:20

Бивши чуждестранни студенти на МУ – Пловдив споделиха опит с бъдещи зъболекари

Вашата диплома е много по-важна, отколкото можете да си представите, но не по-малко значение имат ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...