!
Сряда, 19 Юни 2024
20
ян
7
 

Д-р Меджидиев: Заради недостига на лекарства ще има наказани търговци (Обновена)

Петък, 20 Януари 2023 | 10:37:44 Надежда Ненова
7

„Проверката при търговците на едро в момента върви, до края на другата седмица ще излязат резултатите. Ще има наказания със сигурност. Ще има и финансови наказания, и отнемане на разрешение на търговия“. Това каза служебният министър на здр

„Проверката при търговците на едро в момента върви, до края на другата седмица ще излязат резултатите. Ще има наказания със сигурност. Ще има и финансови наказания, и отнемане на разрешение на търговия“. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на извънредна пресконференция днес. Той уточни, че това се касае конкретно за недостига на медикамента Пулмикорт.

„Извършени са проверки на над 20 търговеца на едро. За част от продуктите е извършен износ, като за част от тях няма информация за недостиг по СЕСПА. Нарушението на търговците е, че не са подали информация в електронната система. В момента коментираме трима търговци на едро. При един от тях ще се стигне и до прекратяване на разрешение за търговска дейност. Констатиран е недостиг на определен вид инсулин, като при проверката се показа, че 10% от полученото количество като доставка е изнесено. Продуктът обаче не е бил в забранителния списък. Нарушението на търговеца е, че не е подал информация в системата“, допълни и изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов.

„Бяха извършени на място проверки на над 20 търговеца на едро за лекарствените продукти, за които са получени сигнали за недостиг, като се проследи веригата на доставка от вносител през търговец на едро и разпределянето към други търговци на едро и аптеки. За част от продуктите беше установено, че е извършван износ, като в случая конкретните продукти не са попадали в забранителния списък на СЕСПА. Установеното нарушение е, че търговците не са изпълнили задължението си да подадат данни към системата и в тази връзка са предприети съответните мерки да бъдат санкционирани“, допълни още той. 

Министър Меджидиев обяви, че при одита, извършен от „Информационно обслужване“, заради който е била променена формулата за проследяване на медикаменти в СЕСПА, са направени голям брой препоръки, които тогавашния редовен министър проф. Асена Сербезова не е взела под внимание.  

"Направих справка и установих два сигнала и една жалба, постъпили в края на 2021 и в началото на 2022 г. Те са от Българската асоциация за развитие на паралелна търговия на лекарства и от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства. Буквално на другия ден с един имейл единствено се променя формула. Но се запознах в детайли с целия одит на "Информационно обслужване" с множество препоръки, нито една от които не е изпълнено. Не са изпълнени препоръките за липса на контрол и възможност за проверка на субектите, регистрите се актуализират ръчно, липсва технологичен инструмент, чрез който да се контролира подаваната информация. Системата позволява да се въвеждат данни до 180 дни назад във времето, което компрометира информацията към ИАЛ. Липсва автоматизиран процес за установяване на наличностите, а всеки администратор може да пипа системата, както му е изгодно. Липсва технологичен инструмент за санкция в случай на неподаване на данни или грешно подадена информация към СЕСПА. Системата не използва услуга за удостоверяване на време (timestamp service), а към момента на извършване на анализа, използваната от СЕСПА софтуерна база не е лицензирана", уточни министърът. Той призова проф. Сербезова да "не се крие зад банални фрази и да говори в конкретика", както и да отговори защо не са взети никакви мерки по одита на "Информационно обслужване. Министърът допълни, че одитния доклад е от 27 март 2022 г. 

По думите му проверките ще продължат до въвеждане законодателните промени - промени в алгоритъма на изчисляване на потреблението на лекарства, съкращаване на сроковете за издаване на разрешение за паралелен внос и за регистрация на цена, когато конкретен лекарствен продукт бъде включен в забранителния списък на СЕСПА; промени в разпоредбите за контрола, който Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) осъществява върху лицата, ангажирани с разпространението и доставките на лекарства; въвеждане на задължение аптеките да се снабдяват с лекарствени продукти само от търговци на едро с лекарствени продукти, а лекарствените продукти, забранени за износ, да са отбелязани в НЗИС и да бъдат отразени в сфтуера на лекарите. 

Д-р Меджидиев допълни, че промените предвиждат Списъкът на забранените за експорт медикаменти, който се генерира чрез СЕСПА, да включва всички лекарства, при които наличността на пазара пада под 100% от реалното потребление. Ще се предложи и увеличение на базовия период, върху който се изчислява потреблението, като от 6 месеца същият ще бъде увеличен на 12 месеца, за да бъдат обхванати и измененията, породени от сезонната заболеваемост. Независимо от алгоритъма, в забранителния списък към СЕСПА ще бъдат включвани и всички лекарствени продукти, за които Притежателите на разрешения за употреба съобщават за преустановяване на разпространението на българския пазар. Засега обаче проверките могат да бъдат назначавани само по сигнал. 

„Във връзка с изказването на бившия здравен министър, че съм „зависим от някакви търговци и фирми“, мога да заявя едно единствено нещо – зависим съм, но единствено от моите пациенти, тъй като съм лекар и дори в тези 6 месеца, в които заемам поста министър на здравеопазването, продължавам да се грижа за тях“, подчерта д-р Меджидиев. 

Той коментира и работата по доставката и въвеждането на медицински хеликоптери у нас като съобщи, че е сформирана работна група между Министерство на здравеопазването, Министерство на транспорта, МВР, Министерство на отбраната, МРРБ и Министерство на финансите, чиято задача е подготовка на екипи, площадки и хангари. „Целта е при наличност на медицински хеликоптер в България ние да сме готови веднага“, каза той и допълни, че работната група започва работа от днес.

След брифинга министър Меджидиев отлетя за Израел, къде има среща с експертите, изготвящи анализа за Националната детска болница у нас. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Lq3@

surg 08.02.2023 08:21:37

тоя е нагъл лъжец, вчера стана ясно че между " ще има оземпик на 5 фев" и " ще има след 15 фев" скрито покрито оземпик е изкаран он забрана за износ......т.е. фама мафията пак победи......с решението на някои чифут от МЗ.....

Гост 28.01.2023 00:56:55

Абе, какво стана с остойностяването на лекарския труд? Много лъже този министър.

аз 20.01.2023 16:27:39

Баба ви все с пулмикорт се е инхалирала!

V 20.01.2023 13:09:24

Чакайте от търговците да ви подадат информация в системата??? че да не изнасят поклз... А вие ходете по командировка и спе те.

Гост 20.01.2023 11:52:27

Шемет.

Гост 20.01.2023 11:51:11

А защо говори в празна зала? Къде са журналистите?

Гост 20.01.2023 10:57:19

А наказани министри..?


Всичко за коронавируса
Още новини
Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола
19.06.2024 17:29:58

Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола

Тази седмица в Румъния преминава под знака на информираността за вредата от алкохола, а инициатив ...

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.
19.06.2024 17:07:31

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.

Министерски съвет одобри на днешното си заседание Годишния отчет за дейността и Годишния отчет за ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...